У матчі 3-го туру першого раунду відбору на чемпіонат Європи 2025 року “синьо-жовті” поступились бельгійцям (1:2).

Євро-2025 U-17, кваліфікація, 3-й тур

Україна U-17 – Бельгія U-17 – 1:2

Голи: Зудін, 58 – Мутеба, 9, да Сілва, 90

У матчі 3-го туру відбору на Євро-2025 зустрічались лідери Групи 4 – Україна і Бельгія. Обидві команди ще раніше достроково вийшли до другого раунду кваліфікації, тож дуель з товариським відтінком мала вирішити, хто фінішує лідером квартету. Нагадаємо, в перших двох матчах українці здобули перемоги над Косово (4:2) та Казахстаном (3:0), а Бельгія, своєю чергою, також обіграла ці команди – Казахстан (3:1), Косово (2:1).

Бельгійці вийшли вперед вже на старті зустрічі: форвард Стандарта Рене Мутеба після передачі від партнера на лінії штрафного ефектно обіграв нашого захисника, залишивши його після розвороту в себе за спиною, і потужно пробив під ліву стійку. Українці протягом десяти хвилин створили два вбивчі моменти, однак двічі в момент удару з району одинадцятиметрової позначки суперник в останній момент буквально знімав м’яч з ноги.

На 20-й хвилині Нікіта Калюжний на швидкості протягнув м’яч лівим флангом і з лінії воротарського закручував у дальній кут – бракувало лічених сантиметрів. В середині тайму Артем Зубрій закрутив голову захиснику і пробив у ближній кут – голкіпер встиг зреагувати. Варто відзначити оборону збірної України: бельгійці регулярно діставалися до нашого штрафного, але всі навіси, простріли та удари одразу ж блокувались і зачищались – Єгор Крапівін майже не мав роботи у рамці. Вперше по-справжньому він вступив у гру на 33-й хвилині, коли вийшов на зустрічі супернику і ногами вибив на кутовий м’яч після підступного удару з гострого кута.

Наприкінці тайму Калюжний небезпечно навішував з лівого флангу у воротарський, але Слива програв верхову боротьбу супернику й удар головою пройшов повз ворота. Перед самим свистком мав забивати Зудін, але з близької відстані неточно замкнув передачу п’ятою від Зубрія.

Другий тайм бельгійці розпочали з атак, а українці зуміли відігратись: Шишкевич отримав діагональ на правий фланг, увірвався у штрафний, змістився ближче до центру і бив під праву стійку – голкіпер у падінні відбив, але першим на добиванні був Зудін. Бельгійці тиснули й таки змогли вирвати перемогу на останній хвилині – божевільний удар з лінії штрафного вдався форварду Брюгге Да Сілві.

Як наслідок, збірна України фінішувала на другій сходинці турнірнї таблиці, набравши 6 очок. Лідером квартету з 9 балами стала Бельгія.

До слова, до другого раунду відбору вийдуть по дві найкращі команди кожної групи. Після цього 28 учасників навесні 2025 року в семи групах Ліги А боротимуться за сім путівок до фінального турніру, який улітку пройде в Албанії. Збірна господарів отримала перепустку на форум автоматично, хоча й візьме участь у кваліфікації.

Решта команд у другому раунді виступатимуть у Лізі В і боротимуться за місця в Лізі А першого відбірного етапу Євро-2027 (U-19). Додамо, що Євро-2025 (U-17) стане для представників УЄФА відбором на чемпіонат світу 2025 року в категорії U-17, який пройде за участі 48-ми збірних у Катарі.