Збірна України внічию завершила свій четвертий матч в Лізі націй.

Поєдинок із Чехією у польському місті Вроцлав завершився з рахунком 1:1, після чого “синьо-жовті” набрали чотири бали і розташувалися на останньому місці в групі.

Оцінити цю гру Footboom попросив екс-тренера національної команди Леоніда Буряка.

– Очікувався складний для збірної України матч, і ці очікування підтвердилися, – зазначив Буряк. – У нас є команда, талановиті футболісти і тренер, але немає результату. Нажаль, збірна України ніяк не прилаштується щодо того, як діяти, пошук все ще триває… На що перш за все звернув увагу: наш півзахист повинен створювати, а він замість того займається чорновою роботою. І ще – дуже мало ударів по воротах. Раніше наші команди відзначалися тим, що якраз навпаки – багато били. І зараз в збірній є чимало виконавців, здатних бити по воротах, і це буде дуже дієвою зброєю у будь-якому поєдинку. Футбол складається, перш за все, з ударів. А зараз наша національна команда все щось розігрує біля штрафного майданчика суперників, і оскільки не вистачає майстерності, трапляються обрізки і небезпечні контратаки на наші ворота.

Чехії вдалося нав’язати нам свій футбол?

– Так, збірна Чехії дуже сподобалася мені, особливо у першому таймі. Хороше враження справив своєю грою Черв, який забив нам гол. Після перерви, коли чехи підсіли фізично, вони втратили ініціативу. Однак, все рівно, це добре організована команда, сильний опонент.

Збірна України могла дотиснути чехів в кінцівці матчу?

– Наша національна команда повинна грати по-іншому. Окрім бажання досягти результату, нашим футболістам треба демонструвати видовищну гру, бо на трибуни приходять вболівальники і очікують чогось особливого від Довбика, Шапаренка, Мудрика… Видовище дає натхнення, створює проблеми супернику, дає врешті-решт той самий результат. А у нас наразі багато браку, особливо, в півзахисті. Звісно, в цих спарених турах збірна України завжди гірше проводить другий матч. Тим нашим футболістам, які грають активно і дуже багато рухаються, складніше. Тому й повинні виходити на перші ролі творчі виконавці, але у поєдинку з Чехією були у нас проблеми з останньою передачею…

Перед голом у наші ворота стався прикрий епізод – зіткнення головами футболістів і травма Гуцуляка. Арбітр повинен був миттєво зупинити гру? В такому разі, гол чехів не відбувся б…

– Не шукайте чогось такого… Це була боротьба, і такі зіткнення трапляються. Черв пробив по ходу атаки і забив гол. Тим більше м’яч вилетів не з під тих футболістів, які зіткнулися головами. Все сталося миттєво, дуже динамічно, і рефері діяв правильно. Повторюсь, таке буває. З чехом нічого не сталося, а наш – Гуцуляк постраждав. У мене в кар’єрі були два струси мозку, я тільки в роздягальні приходив до тями, а потім 15 днів не грав.

В епізоді, коли чеський захисник зіграв рукою і арбітр поставив пенальті на нашу користь, збірній України повезло?

– Там все було на розсуд рефері. Як я зрозумів, чех намагався зіграти плечем, однак загріб м’яч рукою… Останній дотик – від руки, тому призначення 11-метрового безсумнівне. В цілому зазначу, що нічия – справедливий підсумок цього матчу. Якщо ми хотіли більшого, то потрібно краще використовувати потенціал таких футболістів, як Довбик, Яремчук і той же Мудрик, наприклад. Для перших двох необхідна якісна флангова робота збірної, передачі під них, а Мудрика, звісно, треба загружати по-іншому. Мінус в тому, що стовідсоткових моментів наша команда створює мало.

Можете когось відзначити у складі збірної України?

– Стабільно відіграв Трубін. Можна ще Забарного відзначити, який дуже виріс, як футболіст, Шапаренко виконав значний об’єм роботи. На жаль, не було потрібного виконання з боку Судакова.

Який фініш чекає на нашу національну команду?

– Два важких виїзди, які ускладняться через втому збірників після матчів за клуби – насичений сезон у самому розпалі. В жодному разі неможна недооцінювати збірну Албанії. Подивився як албанці Грузію перемогли – і отримав задоволення від футболу у їхньому виконанні. Ця вікторія була заслуженою. Вражає індивідуальна майстерність албанської команди. Сподобалась також гра збірної Грузії, яка домінувала, тим більше – на своєму полі, де суперникам завжди дуже важко, і нашій команді буде непросто. Думаю, якщо у протистоянні з цими збірними ми доб’ємося нічиїх, це буде також непогано. В усякому разі, у футболістів збірної України, не сумніваюсь, є мотивація, є ціль, і є чудова можливість підтвердити свій клас.