Матч, після якого важко визначити, який залишився післясмак.

Протистояння України з Чехією вийшло бойовим та рівним, тому рахунок все ж виглядає справедливим, от тільки вболівальницьке бажання завжди перемагати нікуди не зникає. Ребров після матчу вже сказав, що гравці розчаровані, подібні емоції є й у вболівальників національної команди, проте на цей раз розкидатись словами критики не хочеться. Тут скоріше просто розвести руками і сказати: “Наступного разу буде краще”.

Але все це про те, як ми бачимо цю гру, як ми її оцінюємо як українські вболівальники. У цьому матеріалі ми розглянемо все з протилежного боку і поцікавимось, як саме побачили цю гру наші чеські колеги. Що саме вони написали про матч між Україною та Чехією, які емоції вирують у них і які ключові моменти цього матчу вони б хотіли виділити. Це огляд чеської преси після матчу Україна — Чехія, гайда розбиратись!

“Після нічиєї з Україною чехи підіймаються на першу сходинку. Очки у нас забрав Крейчі”, — це заголовок відомого порталу Sport.cz. Вони одразу виділили головний позитивний момент після матчу: тепер саме їхня команда є лідером квартету у Лізі Націй. Втім уточнення про те, що очки у них забрав власний гравець, явно натякає на те, що вони хотіли тільки перемоги і нічия їх не влаштовує.

Автор матеріалу Ян Данек відзначає: “Місяць тому після побиття від Грузії ця команда була на дні, але тепер наша збірна виходить на перше місце в таблиці після нічиєї з Україною, яка через російську агресію приймала нас на стадіоні у Вроцлаві”. Не пройшов автор і повз перший гол Лукаша Черва за збірну: “Пробіг півполя, кричав, махав руками, наче не в собі. Черв радів так, наче щойно виграв Чемпіонат Світу, не менше”.

З приводу гри збірної України там підсумували: “У першому таймі українці були невпевнені та непостійні, не було видно системності, а головні зірки атаки, Мудрик та Довбик, були відрізані від решти команди. Чехи ж впевнено контролювали м’яч навколо воріт господарів, не вистачало лиш прицільних ударів”.

Звісно, не оминули там і момент з пенальті на 50-й хвилині: “Крейчі у боротьбі з Коноплею торкнувся м’яча рукою і арбітр призначив достатньо жорсткий та спірний пенальті. Сам захисник був здивованим, але ВАР підтвердив правильність рішення, після чого Довбик впевнено реалізував одинадцятиметровий. А вже після того, як рахунок став 1:1, гра була рівною. Спад чехів співпав з замінами від Гашека, а господарі взяли ініціативу у свої руки, втім гостроти для перемоги їм не вистачило”.

Видання iDnes.cz вийшло із заголовком: “Лідери, навіть нічия виводить Чехію на перше місце”. Знову ж відзначаємо, що незважаючи на нічию, в Чехії скоріше радіють, оскільки вони тепер на першому місці в таблиці.

“Незважаючи на те, що перший момент був за українцями, рахунок відкрили саме чехи”, — відзначають у статті. Вони також детально описали святкування голу від Черва, який сам зізнався, що не знав, що робити, просто біг і щиро радів забитому голу. До слова, вони принаймні згадали про травму Гуцуляка напередодні голу, просто уточнили, що футболіста зі струсом мозку винесли на ношах.

Дуже схожими епітетами вони описали і гру збірної України: “Наші суперники були нерівними у темпі, неточними в передачах і трохи плутались в обороні, вони банально поспішали у простих ситуаціях. Втім навіть так знаходили свої моменти, в основному завдяки Мудрику, який не давав спокою обороні команди Гашека. А чехи були навпаки, точними та рішучими на м’ячі, настирливі в атаках та відчайдушні в боротьбі за м’яч”.

З приводу призначеного пенальті автор матеріалу написав: “Свій чудовий виступ Чехія перекреслила моментом на початку другого тайму, коли в боротьбі Крейчі зіграв рукою. Навіть відеоповтор був не дуже переконливим і не давав однозначної відповіді, але ВАР вирішив, що це пенальті”. Надалі, як вказано у статті, гра була рівною і забивати могли як одні, так і інші, втім чехам допомагала сила при грі на стандартах, яку вони все ж не перетворили у переможний гол.

“Суперник зрівняв завдяки руці Крейчі”, — це із заголовку видання iSport.cz. Міхал Квасніца, який є автором даного матеріалу, дуже активно апелює до епізоду з пенальті: “Україна зрівняла рахунок виключно через дуже жорстоке рішення про пенальті після достатньо сумнівної гри рукою від Крейчі”.

Сам матч там описали як потенційно переможний для Чехії, оскільки команда справедливо вийшла вперед і більшу частину гри контролювала її хід, маючи шанси забити більше. Також там не втратили шансу порівняти моральний стан команди зараз із тим, який був місяць тому, коли вони програли Грузії. Все дуже змінилось.

České Noviny взагалі не стали вигадувати нічого у заголовку і просто сухо написали, що чехи зіграли внічию з Україною у Лізі Націй. Там відзначили чималу кількість вболівальників на стадіоні, адже арена у Вроцлаві вміщає 45 000 вболівальників, а була заповнена практично наполовину. Причому чехів там було від сили кілька сотень.

Там також достатньо детально описали перший гол від Черва, от тільки не стали загострювати свою увагу на пенальті, до якого були питання у попередніх авторів: “Іспанський арбітр призначив пенальті за гру рукою від Крейчі і покарання успішно реалізував Артем Довбик”. І це все, що написали з цього приводу у статті.

У підсумку вони також відзначили, що матч був скоріше нічийним, особливо у другому таймі, коли кожна з команд періодично обмінювалась гострими моментами. Це нічия, які точно їх не розчарувала, вони відзначають прорив збірної після поразки місяць тому. Вони є лідерами і цим насолоджуються.

Ось такі підсумки огляду чеської преси після цього матчу. Чи може команда Реброва на щось розраховувати? Звісно, може. Все вирішиться у листопаді під час наступної міжнародної перерви. Саме після тих матчів проти Албанії та Грузії можна буде робити короткий висновок з приводу виступу збірної України, а поки що повертаємось до клубного футболу.