Збірна Греції у матчі 3-го туру Ліги націй УЄФА 2024/25 перемогла Англію (2:1).

Напередодні цієї зустрічі в обох команд були свої важливі кадрові втрати. Наприклад, Лі Карслі не міг розраховувати на Харрі Кейна та Джека Ґріліша через пошкодження, а Іван Йованович був змушений обходитись без Костаса Цимікаса. Цікаво, що Карслі вирішив випустити на поле надзвичайно атакувальний склад, збірна “тьох левів” вище лінії оборони мала лише одного гравця, якого можна вважати оборонним — це Деклан Райс. Решта все кинулось в атаку. Це просто сміливий хід від головного тренера, чи недооцінка суперника — тут кожен вирішить сам для себе.

Попереду сьогодні не було наконечника і класичного форварда, цю роль виконував Джуд Беллінґем, а центр був настільки насичений атакувальними футболістами, що вони заважали самі собі, при цьому залишаючи позаду величезні зони для атак суперника.

Мотивації грекам було не позичати, враховуючи трагедію, що сталась вчора, коли неочікувано пішов з життя колишній захисник збірної Греції Джордж Болдок. Після того, як ми побачили трохи невпевнений старт від еллінів, вони адаптувались і навіть виглядали цікавіше за своїх суперників.

Кілька непоганих спроб від Беллінґема та Палмера, кожна з яких не досягла своєї цілі, ніяк не порівняються з моментами, які були у Павлідіса після швидкої контратаки, трішки повз ворота він пробив. А згодом і супернагода була у Бакасетаса, який скористався помилкою Пікфорда і пробивав по пустих воротах, тільки відчайдушна гра Колвілла врятувала той момент.

До кінця першого тайму ми так і не побачили хороших моментів біля воріт Влаходімоса. Гравці збірної Англії не зовсім розуміли, як їм потрібно діяти за такої схеми і частково повторювали функції одне одного, що точно не могло позитивно вплинути на гру. А елліни періодично знаходили свої моменти на контратаках, це було нескладно, але не вистачало точно удару.

Такий удар прийшов вже у другому таймі, коли Павлідіс отримав кримінально багато простору у штрафному майданчику, не грали проти нього щільно, зокрема це стосується Деклана Райса і після невеличкого проходу нападник “Бенфіки” поцілив точно у ворота Пікфорда. 0:1 на користь гостей і сказати, що “Уемблі” був у шоці — це нічого не сказати.

Після цього травму отримав ще й Букайо Сака, тому його довелось замінити і на поле вийшов Ноні Мадуеке. Прямо великою втратою в контексті цього матчу все одно його не назвати, адже Букайо ми майже не бачили увесь матч, розчинився лідер “Арсеналу”. Позитивно на гру вплинув вихід Оллі Уоткінса, нарешті профільний нападник у цій команді, стало принаймні зрозуміло, на кого пасувати і кого шукати своїми передачами.

Палмер видав чудовий пас на нападника “Астон Вілли” після перехоплення, втім з дуже хорошої позиції Уоткінс пробив вище воріт. Проте це вже виглядало цікавіше, ніж всі атаки, що були до цього. Ближче до кінця матчу характер гри особливо не змінювався: господарі поля намагались знайти свій момент у позиційних атаках, а греки просто масовано оборонялись і періодично вискакували у власні контратаки, які зазвичай завершувались фіксацією офсайду. Але навіть так гості виглядали гострішими і в підсумку знайшли свій другий скасований гол (так, ще у першому таймі вони забили з офсайду). На цей раз Павлідіс замикав передачу Цоліса, проте опинився у невеличкому офсайді.

Ліга Націй. Англія – Греція 1:2. Катастрофічна недооцінка суперника – изображение 2
Одразу після цього послідувала вже чиста відповідь від англійців, коли Домінік Соланке зробив простріл вздовж штрафного майданчику і ніхто так і не відгукнувся на цей пас, допоки з потужним ударом не набіг Джуд Беллінґем. Удар від Джуда був важким для голкіпера, оскільки перед ним було багато інших гравців, які заважали бачити м’яч. Тому 1:1. Хоча назвати такий розвиток подій справедливим язик не повернеться.

За справедливість сьогодні відповідав хіба що Павлідіс. Коли здавалось, що ми побачимо фінальний штурм від господарів поля, Греція вилетіла в чергову контратаку і після кількох невдалих та заблокованих спроб пробити круглий потрапив до Павлідіса, який знайшов момент та точно вразив ворота англійців. Це переможний гол у момент, коли греки за ідеєю мали втримувати нічию. Просто браво, чудовий виступ.

А Лі Карслі очевидно недооцінив свого суперника, коли вирішив виходити на поле у настільки атакувальному складі без думки про оборону. Це було катастрофічно. Тепер Греція одноосібно очолює групу та випереджає трьох левів на три очки. Це перша в історії перемога Греції над збірною Англії.

Ліга Націй. Ліга В. Група 2, третій тур

Стадіон: “Уемблі” (Лондон)

Головний суддя: Андреа Коломбо (Італія)

Англія – Греція 1:2

Голи: Беллінґем (87) — Павлідіс (49, 90+4)