Горрор-шоу донеччан у Лізі Чемпіонів продовжується.

Це був другий матч поспіль проти італійських колективів і якщо після зустрічі з “Болоньєю” можна було знайти і позитивні сторони у виступі команди Маріно Пушича, то після матчу з “Аталантою” як не старайся, але подібного не відшукаєш.

“Аталанта” провела ледь не ідеальний матч, а Ґасперіні, здається, розібрав “гірників” на молекули. Поразка 0:3 у Гельзенкірхені залишає неприємні відчуття, зате наші італійські колеги точно пережили чимало приємних емоцій, якими і ділились у своїх матеріалах. Як на цю гру дивились італійські ЗМІ і що саме вони виділяють як ключову причину такої перемоги бергамасків? Нумо розбиратись!

Розпочнемо з короткого коментаря від видання Corriere della Sera, свій матеріал вони назвали лаконічно: “Домінація нерадзуррі і все ще супер Лукман”. У самому матеріалі взагалі не приділили жодної уваги українській команді і коментували лиш з точки зору сили “Аталанти”: “Команда Ґасперіні закрила всі питання у цій грі ще у першому таймі, забивали Джимсіті та Лукман, а в другому таймі довершив розгром Белланова. Що цікаво, це перші голи в Лізі Чемпіонів для кожного з цих футболістів. Все було практично ідеально, команда навіть встигла двічі влучити у каркас воріт, тобто могли забивати і більше”.

“Щодо Шахтаря, то вони були просто знищені якістю та фізичною силою нерадзуррі. Українська команда так і не змогла всерйоз потурбувати Карнесеккі. Занадто легка прогулянка, як для матчу Ліги Чемпіонів”, — підсумували у виданні.

Найвідоміше італійське видання La Gazzetta dello Sport вийшло із заголовком: “Яка прекрасна Аталанта в Лізі Чемпіонів! Темп, якість і голи, Шахтар приголомшений”. У матеріалі вони згадали і перший матч бергамасків у головному євротурнірі, коли вони зіграли внічию з “Арсеналом”. Але сьогодні не про це.

Автор статті Маттео Бреґа відзначає класний тактичний трюк із виходом у стартовому складі Самарджича, що означало, що на лаві для запасних залишився Маттео Ретеґі. Тобто гра без чистого нападника і роль нападника між собою ділили саме Смараджич, Де Кетеларе та Лукман. “Шахтар вийшов зі схемою 4-2-3-1, яка ситуативно перетворювалась в 4-1-4-1 з Егінальдо, який не був прикріплений до позиції нападника. Це мало б трішки заплутати команду Ґасперіні, але ні. Одразу кілька моментів на старті, забитий гол від Джимсіті і на цьому гості навіть не думали зупинятись, адже гра хоч і була під контролем, але залишалась відкритою, враховуючи розрив всього лиш в один гол”.

“Так завершився перший тайм і статистика ударів може чудово підкреслити те, наскільки сильно нерадзуррі домінували: 11 ударів (3 у площину, 8 повз ворота). Так, Конопля мав свій момент на початку другого тайму, яким він не скористався і, на щастя, Аталанта забила третій гол, закривши всі питання. Це справедлива і повністю контрольована перемога. Браво, Аталанта і браво, Ґасперіні”, — написали у статті.

“Три голи у Лізі Чемпіонів і перша перемога”, — з таким заголовком свій матеріал опублікували журналісти TuttoSport. Вони відзначили, що на початку Шахтар все ж здивував: “Напевно, мало хто очікував таке розташування в обороні українців і агресивність, з якою вони розпочали гру. У перші 15 хвилин Аталанта скоріше шукала варіанти для адаптації, а коли знайшла, то почала показувати свій футбол”.

Окрім перших 15 хвилин вони виділяють і непогану активність на початку другого тайму, зокрема момент Коноплі: “Той момент настільки злякав команду, що вони вирішили одразу швидко відповісти і забити третій гол, аби ні в кого не залишалось сумнівів. Команда Пушича намагалась продемонструвати реакцію та характер, але все це було спокійно заглушено Аталантою”.

Портал Tutto Mercato назвав свою статтю: “Аталанта занадто сильна для Шахтаря, легка перемога 3:0”. Там автори пишуть про справедливу та тотальну перемогу італійського колективу. Свою тезу із заголовку вони повторили і в самому матеріалі: “Аталанта занадто сильна для цього Шахтаря”.

“Майже ідеальний вечір, який був зіпсований двома травмами Джимсіті та Коссуну, стан яких оцінять після повернення до Берґамо”, — відзначив автор. “Команда Пушича точно вже не той потужний суперник, яким протистояла Аталанта 5 років тому. Баланс у грі тривав всього 10 хвилин, саме тоді Лукман завдав першого небезпечного удару і з цього розпочались великі проблеми для українців. З того моменту почався монолог однієї команди, який продовжився і в другому таймі”.

Журналіст підсумував, що це був ідеальний європейський вечір, який зіпсували тільки травми, окрім цього все було аж занадто добре та сильно.

Ось так цей матч побачили італійські журналісти. Очевидно, вони дуже задоволені такою грою своєї команди і розсипаються в компліментах на адресу Лукмана та компанії. Шкода, що про “Шахтар” нічого позитивного сказати вони не змогли. З іншого боку, а про що ж позитивне там можна було сказати? Черговий вечір розчарувань у Лізі Чемпіонів для донеччан, який створює все більше і більше тиску на головного тренера. Нам залишається лиш вірити та вболівати за нашу команду.