Ньюкасл уник поразки проти Манчестер Сіті (1:1) в рамках 6-го туру АПЛ 2024/25.

Ньюкасл дуже потужно розпочав сезон. Якби не сенсаційна поразка в минулому турі від Фулхема, то він би ділив перше місце з Манчестер Сіті. Торік “сороки” не витягнули гра в АПЛ та Лізі чемпіонів, але безумовно прагнуть повернутися в головний клубний турнір.

Пепу Гвардіоли належить навчити свою команду обходитися без травмованого Родрі. Важливість іспанця для “містян” важко переоцінити. Додайте сюди ще втрату Кевін де Брюйне. Без цієї парочки у старті команда програла чотири останні матчі в АПЛ.

Сьогодні Манчестер Сіті мав можливість перевірити, як працюють механізми. Суперник справді гідний, бо попередній поєдинок з Уотфордом в Кубку ліги чи наступний в ЛЧ проти Слова Братислава все ж значно поступається за рівнем напруги.

Чемпіонат Англії. 6-й тур

Ньюкасл – Манчестер Сіті 1:1
Голи: Гордон, 58 (з пен) – Гвардіол, 35

Ньюкасл: Поуп, Тріпп’єр (Лівраменто, 78), Шер, Берн, Холл, Бруно, Тоналі (Лонгстафф, 77), Жоелінтон, Мерфі, Барнс (Уіллок, 76), Гордон

Манчестер Сіті: Едерсон, Вокер, Діаш, Гвардіол, Аканджі, Льюїс (Савіньо, 81), Ковачич, Гюндоган (Фоден, 66), Бернарду, Гріліш (Доку, 81), Холанд

Почали команди доволі обережно. Про таке кажуть, що з повагою один до одного. Я більше схильний, що зі страхом помилитися. “Містяни” очікувано краще тримали м’яч, а господарі у фірмовому стилі стрімко мчали до воріт Едерсона за першої ж нагоди, хоч їх і було небагато.

Зрештою, у Ман Сіті теж не було багато нагод. Що говорити, коли на тепловій карті Ерлінга Холанда за перший найбільш забарвленою зоною виявився власний штрафний майданчик, куди він приходив на допомогу обороні під час стандартних положень.

Ділянкою поля з найбільшою інтенсивністю став правий фланг Ньюкасла. Там Кіран Тріпп’єр намагався встигати і позаду, і в атаці. Протистояв йому Джек Гріліш – людина, яка в гостей чи не найбільше була налаштована на загострення. Це і дало результат. Гвардіол показав, що вміє грати у стилі Калафіорі. Хорват сміливо пішов у чужий штрафний, куди йому доставив м’яч Гріліш. Хорват прибрав Берна і майстерно відправив м’яч у ворота.

Слідом були ще два небезпечні епізоди. Перший, коли Нік Поуп бездарно зіграв ногами. Пощастило, що Ілкай Гюндоган не зміг пробити належним чином у незахищені ворота. І вже перед перервою Нарешті заявив про себе Ньюкасл. Після розіграшу штрафного пробити зумів Жоелінтон, і Едерсону було ой як важко рятувати, але впорався.

Друга почалася агресивно, у прямому сенсі цього слова. Той же Гріліш рознервувався і стукнув Тоналі ліктем у груди. Пізніше вони ще кілька разів сходилися на полі, іскри продовжували летіти..

Ньюкасл же відповів агресією спортивною, з якою Сіті не завжди справлявся. Постійно у швидкісні дуелі із оборонцями організовували для Гордоні. Разок Аканджі стримав Ентоні. а згодом – не зміг. Англієць втік і зупинився аж після контакту з Едерсоном. Пенальті. Сам же Гордон реалізував удар з 11 метрів.

У наступні кілька хвилин “сороки” могли виходити вперед. І Жоелінтон перспективно виходив на ворота, і Гордон і Барнсом розривали фланги оборони Ман Сіті, ще й Тоналі допомагав, розумно підтискаючи і перехоплюючи м’ячі в центрі поля. Втім, жодну з цих спроб довести до акцентованого удару не вдалося.

Гвардіола зрозумів, що треба втручатися. Однієї заміни вистачило. Поява Філа Фодена допомогла Манчестер Сіті повернути контроль над грою. Відразу й моменти з’явилися. Два дуже хороших: у Холанда, коли його встиг випередити Поуп, і у Фодена, який не зміг пробити гостро, влучивши у голкіпера. Господарі відповіли такою ж люб’язністю, коли Лонгстафф не влучив у площину.

Вочевидь, арбітр дуже хотів побачити переможця, тому компенсував аж 7 хвилин. На 90+2 близьким до цілі був Бернарду, удар якого з-під поперечини виловив Поуп. Нічия. Манчестер Сіті залишається лідером, але його можуть випередити Астон Вілла і Ліверпуль, а наздогнати – Арсенал. Ньюкасл п’ятий з перспективами впасти нижче.