Інтер програв Мілану (1:2) в рамках в рамках 5-го туру Серії А 2024/25.

Якщо вірити пресі, то наставник Мілана перебував за крок до звільнення. Дехто стверджував, що все залежить від дербі. Складно, бо у цих матчах “россонері” останніми роками грають вкрай невдало. Інтер виграв останні шість і сьогодні мав шанс встановити історичний рекорд, якби переміг усьоме.

Тож не дивно, що Фонсека провів зміни у складі та грі. Зокрема, португалець відмовився від трьох людей у півзахисті, додавши ще одного форварда. Щоправда, Мората має такий функціонал, що легко це компенсує, а на вістрі атаки мав перебувати Абрахам. В захисті не міг зіграти Калабрія (травма), а Павловіча тренер сам відправив у запас, довірившись Габбії.

Наставник Інтера подібних проблем не мав. У його становищі немає сумнівів, а серед недоступних гравців лише Б’юкінен, якого важко назвати незамінним. Фани хвилюються хіба через Лаутаро, який востаннє забивав за клуб ще на початку травня. Втім, поки “змії” цього не відчувають. Маркус Тюрам взяв це завдання на себе (4 голи за 4 матчі). До речі, перед матчем француз отримав нагороду як найкращий гравець Серії А в серпні.

Початок матчу був за підопічними Фонсеки. Мілан грав дуже сміливо, агресивно пресингував. Португалець каже, що так має бути завжди, але поки футболістів вистачає на короткі періоди. Сьогодні з нього вдалося навіть витиснути гол. Щоправда, перед ним ще Мората розім’яв Зоммера, коли отримав передачу від Рейндерса в межах штрафного.

Взяття воріт стало особистою заслугою Пулішіча. Він був якось особливо заряджений на боротьбу. Раз спробував продертися крізь кількох опонентів, другий… і таки досяг успіху. Американець обікрав Мхітаряна в центрі поля, увірвався у штрафний та спрямував м’яч у протихід Зоммеру.

Мілан відкрив рахунок у Дербі делла Мадонінна. Такого не було майже чотири роки (або 13 матчів) – з жовтня 2020-го. За цей час лише один поєдинок завершився без голів, тобто Інтер завжди забивав першим. До Пулішіча гравцем “россонері”, який відкривав рахунок в дербі, був Златан Ібрагімовіч.

Гол чомусь зменшив атакувальний потенціал Мілана. Або ж це Інтер по-справжньому увімкнувся в гру. Випадав з неї лише Мхітарян. Після помилки під час м’яча Пулішіча вірменин ще й жовту заробив, знову програвши позиційну боротьбу американцю.

Зате в Індзагі чудово працювали фланги, його улюблена зброя. Дімарко показав, що не дарма його готували до дербі. Феде звично сміливо ходив у атаку, й в середині першого тайму це дало результат. Довга передача прийшла до Лаутаро. Той прибрав Габбію і спровокував Рояла, а сам замість удару проштовхнув м’яч за спину бразильцю. Там вже був Дімарко, якому ніхто не заважав забивати.

Інтер продовжив тиснути й ближче до перерви міг виходити вперед. Дюмфріс створив момент для Тюрама. Маркус бив добре, але й Меньян зіграв чудово, важливий сейв. Він допоміг Мілану почати другу половину за рівного рахунку, а тут вже м’яч міг побувати у ворота Зоммера. Леау класно бив головою (так, це не помилка – Рафа класно бив головою), а швейцарець показав, що теж вміє рятувати.

Виявилося, що це не випадковість. Половину другого тайму саме Мілан грав першим номером. Леау тягав м’яч на швидкості, щось подібне робив і Рейндерс. Не вистачало лише акцентованої останньої передачі під удар. Більшість спроб ставала легкою здобиччю Зоммера.

Сімоне Індзагі визначив, де проблема. Хто б міг подумати, але вона полягала у Мхітаряні та Чалханоглу. Дуже несподівано вони сьогодні програли центр поля. “Россонері” легко в’язали їхні креативні потуги, а відпрацьовувати в обороні цей дует не дуже поспішав. Та ще й з першого тайму і Генріх, і Хакан висіли на попередженні.

Тільки Інтер почав потрішки підтискати, як ледь не отримав у контратаці. Мората, Абрахам і Леау були проти двох захисників. Нібито все зробили правильно, але удар португальця не став проблемою для Зоммера. За дві хвилини вже англієць змарнував розкішний момент, не поціливши у ворота з вигідної позиції.

Мілан на цьому й не думав зупинятися, дуже хотів перемогти. Зрештою, Зоммер таки пропустив. Рейндерс подав зі штрафного, а Габбія виграв повітря у воротарському Інтера і забив. Дуже символічно, що саме вихованець “россонері” перервав ганебну серію з шести поспіль поразок в дербі.