Рома приймала Удінезе в рамках Серії А 2024/25. На чолі “вовків” дебютував Іван Юріч, який на тижні екстрено замінив Даніеле Де Россі.

Серія А, 5-й тур.

Рома Рим – Удінезе Удіне 3 : 0.

1 – 0. Довбик – 19.

2 – 0. Дібала – 49-пен.

3 – 0. Бальданці – 70.

До звільнення Даніеле Де Россі можна ставитися по-різному. Хтось буде кивати на погані результати (одна перемога за 11 офіційних матчів, а хтось – на те, що тренеру не дали нормально попрацювати з наново зібраною командою. Відзначимо, що уболівальники та більшість експертів негативно сприйняли рішення власників Роми.

Втім, це вже нічого не змінить. Тепер змінювати ситуацію буде Іван Юріч. Доволі складний, навіть авторитарний тренер, опинився у складній ситуації, але поки справляється. Хорват відразу взявся працювати не лише над грою, а й над атмосферою. Зняти напругу повинні навіть його слова на прес-конференції. Юріч дипломатично висловився про попередника і навіть похвалив Де Россі: “Іноді очолюєш команду і бачиш проблеми, тут я цього не відчув”.

Юріч – це тренер-догматик. Майже завжди він грає за схемою з трьома центрбеками. Це зовсім не те, до чого готувався Де Россі. Він усе літо говорив про бажання грати в атаку з 4-3-3. За іронією долі, у своєму останньому матчі Даніеле трішки підготував команду до нового тренера. Вже з Дженоа Рома грала 3-5-2. Сьогодні зі страту така ж формація. Навіть змін у складі мінімум – лише дві. Юріч повернув капітана і вимушено впустив Челіка, бо Салемакерс на два місяці в лазареті. Тож не завжди нова мітла мете по-новому.

Старт нового тренера мав бути нелегким – матч проти одного з поточних лідерів. Ще й без підтримки найактивніших фанатів. Ультрас Роми влаштували акцію протесту, до якої запросили приєднатися “усіх, хто любить Рому”. Суть акції полягав у тому, щоб перші пів години гри перебувати за межами стадіоні й лише після цього заходити на трибуни.

Звісно, їхню любов до Даніеле Де Россі можна зрозуміти, але вони пропустили найкращі пів години гри у виконанні рідної команди. “Вовки” були сміливими і дуже агресивними. Удінезе не знав, куди подітися. Господарі затиснули суперника на його третині. До 15 хвилини матчу співвідношення володіння м’ячем сягало 77% на 23%.

У Юріча вже в першому матчі запрацювали фланги. Так у всії його командах. Особливо слід відзначити Ель-Шаараві. Італієць, якого майже списав Де Россі, був схожий на гравця, який їздив на Євро-2024. Можна констатувати, що він досі на рівні. До перерви був одним із найнебезпечніших. Під час атак заходив у центр поля, звільняючи фланг для підключень Анхеліньйо. Зрештою, у Штефана був перший гострий момент, коли він не зміг пробити із меж воротарського.

Також значно додав Пеллегріні. Капітан провалив усі матчі початку сезону в Ромі та навіть у збірній Італії, а сьогодні був дуже корисним. Саме він вже на третій хвилині посадив на попередження Лоренцо Лукку, а потім створив перший момент для Довбика, коли Артем ефектно підробив і другим дотиком пробив. Голкіпер Удінезе накрив не з першого разу. А ще Пеллегріні пасував на Пізіллі, коли той бив з лінії штрафного. Словом, дуже продуктивно.

На 19 хвилині Стадіо Олімпіко вперше побачив, як забиває Довбик. Знову варто хвалити Ель-Шараві. Штефан з допомогою Дибали затримав м’яч на чужій третині й запустив Артема у прорив. Той класно прикрив м’яч корпусом і прицільно пробив під дальню стійку. Другий матч поспіль забиває українець. Згодом мав бути й дубль. Захисники дуже невдало впоралися з навісом. М’яч упав до ніг Довбика, який пробив значно вище воріт.

Не говоримо про Удінезе не через те, що там не грають українці. Просто “зебри” до перерви лише спостерігали, як грає Рома. Мали лише один момент, коли центрбеки господарів розгубилися після навісу. Лукка не мав можливості пробити акцентовано, а Ехізібу просто не влучив як слід.

Якщо з Дженоа Рома видала лише один потужний тайм, то сьогодні після перерви спаду не було. Навпаки, “джалороссі” прагнули добивати суперника. Багато часу не знадобилося. На 48 хвилині Довбик відібрав м’яч біля кутового прапорця, відпасував на Дибалу, якого в штрафному завалив Бійол. Пенальті. Тут не Жирона, з 11 метрів б’є Пауло. Виконав усе так, що немає питань, чому.

Слідом мав залітати й третій. І тут теж Довбик у центрі уваги. Він технічно притримав м’яч, не став бити сам – скотив на партнера. Захисники встигли заблокувати. М’яч трішки поскакав у повітрі, Крістанте відчайдушно за нього боровся, та гравці Удінезе змогли погасити цю пожежу. І після цього гості змогли хоч трішки щось постворювати в атаці. Не дуже гостро. Таким був хіба момент у Товена, але Міле Свілар не дарма перебуває у когорті найкращих воротарів Серії А.

Рома натяк зрозуміла й знову перемістила зону активних дій на чужу половину. Зіграли заміни Юріча, який випустив Паредеса і згодом Бальданці. Перший заспокоїв гру в центрі поля, а другий додав імпульсу атаці. З допомогою Довбика Томмазо всього через дві хвилини після появи забив. Вихованець Роми прорвався лівим флангом, зіграв у стіночку з українцем (ще й рикошет допоміг) і забив третій гол у ворота Удінезе. Тотальне домінування.

Навіть розгромний рахунок не заспокоїв Рому. До останніх хвилин в атаці. Довбик навіть зазіхнув на дубль. Втік від центральної лінії та ефектно перекинув голкіпера. На жаль, офсайд. Дуже грамотно в цьому епізоді зіграв Бійол.

У підсумку, фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Роми, першу для команди в офіційних матчах з 19 травня. Завдяки ній “джалороссі” піднялися на дев’яте місце в таблиці. Удінезе опустився на третє місце, бо значно погіршив різницю м’ячів.