Серія А. П’ятий тур
22 вересня. 21:45. Мілан. “Джузеппе Меацца”
“Інтер” – “Мілан”
Головний арбітр: Мауріціо Маріані

Стан команд

“Інтер” вже четвертий сезон під твердою рукою Сімоне Індзагі, у травні не менш тверда рука Джузеппе Маротти була просунута з посади Генерального директора на посаду президента клубу. Проект триває, клуб та команда дуже стабільні та потужні. Що вкотре довела нічия 0:0 проти “Манчестер Сіті” на старті Ліги Чемпіонів. В Манчестері Чемпіон Італії чітко оборонявся та цікаво атакував.

У лізі з початку сезону він також ще не програвав. В єдиному досі Топ-матчі там винесши сильну “Аталанту” з рахунком 4:0. Щоправда, щодо матчів Серії А залишилися питання. Конкретно – гостьових. На виїзді проти “Дженоа” та “Монци” перемогти не вдалося, та й чемпіон не награв на перемоги. В Монці тиждень тому виглядаючи особливо втомленим та позбавленим ідей. Він ще й пропустив на 81-ій хвилині і зрівняв лише на 88-ій.

В “Мілані” ж лише розпочалася каденція Паулу Фонсеки, а вже під загрозою завершення. Команда виглядає розібраною (передусім – в обороні), згаслою, вкрай нервовою, таким виглядає і сам клуб, чим користується преса, влаштовуючи фестивалі навколо нього. І в клубі не вдається заспокоїти ситуацію, тим більше, що Фонсека та Головний радник Златан Ібрагімович коментують гостро та роздратовано, а решта мовчать.

Два перші тури ліги проти “Торіно” та “Парми” виглядали жахливо, і дивом в першому з матчів вдалося не програти. Потім настало покращення проти “Лаціо”, але й там провалів вистачало, а також скандалів, як з небажанням Рафаеля Леау та Тео Ернандеса приєднатися до команди під час наради та водопою. В підсумку завершилося 2:2.

В четвертому турі вдома проти новачка “Венеції” вдалося одразу розгромити (4:0). Але проти “Ліверпуля” вдома в Лізі Чемпіонів, попри ранній гол Пулішича, гра була вкрай слабкою, такою, що позбавляє будь-якої надії. Ганебної для імені Топ-клубу як “Мілан”. Тому вболівальники освистували свою команду. І тому Фонсека став на межу відставки. ЗМІ повідомляють, що в разі будь-якої поразки сьогодні в дербі його буде звільнено.

Португальський фахівець заявляє, що він про таке не думає, не цікавиться тим, що пише преса, і йому це не важливо, що сфокусований на роботі. Повідомляє, що ніхто не сумує, що атмосфера на тренуваннях останніми днями навіть була “фантастичною”. Що в грі помітно позитивні аспекти і не вистачає лише стабільності. Він багато разів повторив, що не збирається віддавати володіння м’ячем “Інтеру” та взагалі нікому. “Коли у нас м’яч – нам не потрібно оборонятися”.

Щоправда, слід нагадати, що в першому дербі попереднього сезону “Мілан” володів м’ячем 60 відсотків часу, але програв з рахунком 1:5. В другому він також володів більше (52), але також програв (1:2).

“Інтер” перемагав в останніх шести очних матчах і ще одна перемога встановить рекорд дербі. Але Індзагі не хоче згадувати минуле. “Про нього залишилася лише пам’ять, а за пам’ять очки не дають”. Він переймається втратою енергії в Манчестері, але радий, що одразу ж настає дербі, де “додаткова енергія з’являється з нізвідки”. Нагадує, що дербі часто повертаються протилежно передбаченням. Хоча визнає, що відчуває силу своєї команди.

Цифри та факти

  • “Інтер” переміг “Мілан” в останніх шести очних матчах у всіх турнірах (з загальним рахунком 14:2). Така його серія відбулася вперше в історії. “Мілан” досягав такої серії двічі – в 1911-13 та 1946-48 роках. Семи перемог поспіль будь-кого в історії дербі не було. Попереднього сезону у лізі матчі завершилися з результатами 5:1 та 2:1. Перший відбувся у вересні, в другому у квітні “Інтер” офіційно забезпечив собі Скудетто
  • У чотирьох з шести останніх очних матчів у всіх турнірах “Інтер” забивав в перші 18 хвилин. В 11-ти з 12-ти останніх очних матчів у всіх турнірах “Інтер” забивав “Мілану” першим, незалежно від хвилин. Результати цих 11-ти матчів – вісім перемог “Інтера”, нічия та дві перемоги “Мілана”. Результат 12-го – 0:0
  • П’ять очок після перших чотирьох турів сезону у лізі – найгірший результат “Мілана” з сезону 2018/19. Якщо він програє сьогодні – встановить свій найгірший результат з сезону 2013/14 – п’ять очок в п’яти турах
  • З останніх шести матчів ліги “Інтер” виграв два за чотирьох нічиїх. Він не програвав в останніх семи – три перемоги за чотирьох нічиїх. На “Джузеппе Меацца” він не програвав в жодному турнірі в 2024-му році
  • Перемога над “Венецією” перервала серію “Мілана” з п’яти матчів ліги без перемог (три нічиї, дві поразки). В останніх 11-ти матчах ліги результати “россонері” – дві перемоги, шість нічиїх та три поразки
  • “Інтер” забивав в семи своїх останніх матчах ліги та не пропустив в трьох з них. “Мілан” забивав у восьми своїх останніх таких, але не пропустив лише в одному з них
  • Лише два гравці забивали за “Інтер” у всіх своїх трьох перших Міланських дербі за останні 30 років – Роналдо та Ромелу Лукаку. Сьогодні Маркус Тюрам може стати третім

Кадри

У “Мілана” вилетів капітан Калабрія. Тому праворуч в обороні має вийти Рояль, який дуже багато помиляється. В центрі оборони очікується вихід Габбії, а не Павловича. Але головна зміна може статися в атаці – другий форвард замість опорника та перехід з 4-2-3-1 на 4-4-2. Мората та Абрахам, які вже забивали цього сезону, можуть вийти разом, відправивши Лофтуса-Чіка в запас.

Найкращий гравець команди з початку сезону – Крістіан Пулішич з трьома голами та двома асистами у всіх турнірах. Леау з голом та двома асистами, але постійно піддається критиці, особливо – його здібностей в Топ-матчах.

Воротар Маньян був замінений через травму проти “Ліверпуля”, але готовий грати. А ось Флоренці, Тіав, Беннасер та другий воротар Спортьєлло, як і раніше, травмовані. Юний голкіпер Туріані виходив на заміну проти англійців.

В “Інтері” має повернутися Дімарко, який не грав у Манчестері через травму. Якщо ні – Аугусто залишиться. Лаутаро Мартінес там не грав з перших хвилин, а в Монці грав, але виглядав дуже втомленим. Капітан забив лише один м’яч за клуб з початку березня. Але саме в дербі він часто грає на найвищому рівні. Він має замінити Таремі. У центрі поля Мхітарян має повернутися замість Зелінські. В обороні ж Павар та Біссек, а також Дарміан та Думфріз конкурують завжди.

Таким чином, може вийти, що “Інтер” виконає п’ять замін в стартовому складі порівняно з матчем у Манчестері. Невимушена, але дуже потрібна ротація.

Особлива увага, крім Лаутаро, на його партнера в атаці у схемі 3-5-2 Маркуса Тюрама. У якого вже чотири голи у лізі. Також слід зазначити, що праві латералі Думфріз та Дарміан вже забивали цього сезону, а правий центральний захисник Павар асистував.

“Інтер”: Зоммер, Павар, Ачербі, А. Бастоні, Думфріз, Чалханоглу, Барелла, Мхітарян, Дімарко, Лаутаро Мартінес, М. Тюрам

“Мілан”: Маньян, Рояль, Габбія, Томорі, Ернандес, Фофана, Рейндерс, Пулішич, Мората, Абрахам, Леау