Серія А. П’ятий тур
22 вересня. 19:00. Рим. “Стадіо Олімпіко”
“Рома” – “Удінезе”
Головний арбітр: Ерманно Фелічіані

Стан команд

Жовто-червона частина Риму вирує. Ультрас розвішують загрозливі банери, в яких навіть збираються “вирвати серце” власникам клубу Дену та Райану Фрідкіним, а Генерального директора Ліну Сулуку називають “злом”. Остання навіть попрохала постійний поліцейський ескорт. Фани також звинувачують гравців і вимагають нарешті продемонструвати характер, а гравці звинувачують керівництво. Хаос.

На стадіоні очікується бойкот в перші півгодини матчу – ультрас навіть підуть з трибун, а що вони збираються робити надалі і як “підтримувати” команду – невідомо.

В такій ситуації новий головний тренер Іван Юрич повинен готувати команду до матчу та шукати першу перемогу “Роми” у сезоні після трьох нічиїх та поразки. Він повинен швидко зібрати гру, розібрану на початку сезону. Принісши агресію, індивідуальний пресинг, постійну біганину, старанність та порядок своїх команд. Про це він говорить, це вимагатиме від гравців.

Останній матч Де Россі на посаді був його найкращим у сезоні. Точніше – 50 перших хвилин. 66:34 за володінням м’ячем на 50-ій хвилині, 11:4 за ударами по воротах, 5:0 за ударами в площину. Але створити забагато не вдалося. А потім “Рома” просто розчинилася, зникла. Відійшла занадто глибоко в оборону. Настільки, що в підсумку програла матч і за ударами по воротах, і в площину і мало не програла за володінням м’ячем.

За це вона і була покарана на останніх секундах голом центрального захисника “Дженоа” з гри.

А “Удінезе” тим часом витримав в Болоньї, потім виграв три матчі поспіль. Щоправда, з різницею в один м’яч і не без пригод. Тримався вдесятьох проти “Лаціо” з 68-ої хвилини, врятувався від пенальті “Комо”, не реалізованого на 95-ій хвилині. А проти “Парми” повернувся з 0:2, забиваючи три голи майже з трьох небезпечних моментів в другому таймі. З банальних навісів та дотиків головою у штрафному майданчику суперника. Причому третій – в чисельній більшості.

В будь-якому разі, команда та її новий головний тренер Коста Руньяїч отримують безліч компліментів. На це відповідаючи, що лише початок сезону, що ще нічого не зробили, що не потрібно дивитися на турнірну таблицю, що потрібно зберігати скромність. Хоча в поведінці, не в грі. Адже з Костою команда, яка багато років грала від оборони, заграла в атакувальний, агресивний футбол, і тренер вимагає його зберегти. Він хоче домінувати проти “Роми”.

Цифри та факти

  • “Рома” виграла три останні очні матчі, проте прямо перед ними програла в Удіне з рахунком 0:4 і зіграла там 1:1. В останніх восьми очних матчах вона виграла шість за однієї нічиєї та однієї поразки. Попереднього сезону вона виграла обидва, але завдяки голам на 81-ій, 90-ій та 95-ій хвилинах
  • У Римі “Рома” виграла чотири останні очні матчі, перед цим один програла, а перед цим виграла шість поспіль
  • У десяти з 13-ти останніх очних матчів на всіх полях забивала лише одна команда
    Десять очок після перших чотирьох турів сезону у Серії А – повторення клубного рекорду “Удінезе”, встановленого у сезоні 2000/01
  • Коста Руньяїч – третій головний тренер в історії “Удінезе”, який розпочав у Серії А з чотирьох матчів без поразок і перший такий з сезону 2005/06
  • “Удінезе” не програвав в останніх дев’яти матчах ліги – п’ять перемог, чотири нічиї. Остання його поразка відбулася від “Роми” в Удіне у квітні. В гостях він не програвав останні п’ять – три перемоги, дві нічиї
  • “Рома” не перемагала в п’яти останніх матчах ліги – три нічиї та дві поразки – і перемагала лише одного разу у дев’яти останніх – п’ять нічиїх та три поразки
  • В останніх шести домашніх матчах ліги “Рома” перемогла тричі, одного разу зіграла внічию та двічі програла, причому всі перемоги відбулися з рахунком 1:0

Кадри

Юрич збереже схему з трьома центральними захисниками, яку почав награвати Де Россі. Питання лише в тому, чи буде вона 3-5-2 чи 3-4-2-1. Травми Салемакерса та Ле Фе залишають не так багато дилем в обороні та півзахисті. Найімовірніше, зайвими виявляться Паредес і ще не готовий вересневий новачок Матс Хуммельс. А ось в атаці знову можуть сісти в запас капітан Лоренцо Пеллегріні та Матіас Суле.

Пауло Дібала та Стефан Ель-Шаараві або Нікколо Пісіллі розташуються позаду Артема Довбика, який забив свій перший м’яч за клуб в Генуї і виглядав набагато активніше, ніж раніше.

В “Удінезе” відсутній центральний захисник Джаннетті, Алексіс Санчес травмований постійно. Крім цього, всі в зборі. Зміни в Пармі принесли заміни, особливо асист форварда Девіса та активність півзахисника Еккеленкампа, але загалом багато змін у стартовому складі не очікується.

Увага на Лоренцо Лукку та Флоріана Товена – тандем атакерів в схемі 3-5-2. Перший забив два м’ячі, зокрема, один в Пармі, другий – три, зокрема, два в Пармі.

“Рома”: Свілар, Манчіні, Ндіка, Ермосо, Челік, Крістанте, М. Коне, Пісіллі, Анхеліньо, Дібала, Довбик

“Удінезе”: Окоє, Т. Крістенсен, Кабаселе, Бійол, Ехізібе, Ловрич, Карлстрем, Паєро, Х. Камара, Товен, Лукка