Можна довго роздумувати над тим, наскільки вдалим вийшов перший матч “Шахтаря” у новому сезоні Ліги Чемпіонів.

Можна згадати незабитий пенальті від Судакова, але в той же час відзначити і сейви Різника, без яких ця нічия не була б можливою.

У будь-якому випадку, відчуття від цього матчу неоднозначні. До слова, неоднозначні вони і в наших італійських колег, які писали свої матеріали, дивлячись на гру під зовсім іншим кутом. Чи сильно відрізняються враження нашої та італійської преси після нічиєї між “Болоньєю” та “Шахтарем”? Давайте розбиратись!

“Скорупскі відбиває пенальті, а Фаббіан марнує забійний момент: Болонья дебютувала у Лізі Чемпіонів з нічиєї”, — з таким заголовком свій матеріал опублікувало, напевно, найбільш відоме видання з Апеннін — La Gazzetta dello Sport.

Загалом у звіті Маттео Далла Віте, який є автором матеріалу, зазначив про жахливий старт матчу, який врятував команді Скорупскі, втім виділяє і те, що команда Вінченцо Італьяно створила набагато більше, от тільки не вистачило точності. “Перший матч Болоньї в Лізі Чемпіонів — це суміш втрачених шансів і відчуття, що цей Шахтар можна і треба було обіграти, попри помилку на старті матчу”, — відзначає автор.

“Так, на початку українці могли вийти вперед, але Скорупскі ідеально зреагував на пенальті від Судакова. Починаючи з того моменту, незважаючи на те, що Болонья і близько не показувала свій найкращий футбол, команді все ж вдалось створити свої моменти, але реальні гольові шанси від Кастро, Фаббіана та Даллінґи були ліквідовані Різником”.

Окрім футболу, у звіті також згадується і про погану погоду, адже дощ розпочався ще минулого вечору перед днем гри. Це завадило командам показувати змістовну гру: “Так, початок матчу був потенційною катастрофою, але після нереалізованого пенальті Шахтарю було важко повернутись у гру з потрібним настроєм. Просіли українці частково і через натиск від Болоньї… думки все ж змішані, але відчуття того, що італійці могли здобути більше, не покидає, тому і дебют в Лізі Чемпіонів вийшов змазаним”.

Видання TuttoSport також виносить у заголовок прізвище свого голкіпера: “Болонья грає внічию у дебютному матчі Ліги Чемпіонів проти Шахтаря: Скорупскі відбив пенальті”. Сам звіт на сайті вийшов якось кримінально скромним та “сухим”. Вони виділили поганий старт команди і витягнутий пенальті, але потім перевагу приписують тільки “Болоньї”. На цьому все.

“Болонья – Шахтар 0:0: Скорупскі відбиває пенальті, а італійці втратили купу гольових моментів”, — це заголовок на ресурсі Corriere della Sera. Звісно, вони не могли не згадати про геройство від Скорупскі, але накинулись з певною критикою на адресу команди: “Італьяно точно може про це пошкодувати, команда втратила занадто багато шансів і повинна була перемагати”.

Для автора звіту цей матч став справжнім святом, що логічно, адже це перший за 60 років матч “Болоньї” у Лізі Чемпіонів: “Європейське хрещення завершилось нульовою нічиєю проти Шахтаря. Вечірка все ж не зіпсована, але вони змарнували гарну нагоду набрати три очки, адже далі буде виїзд на Енфілд”.

Знайшлось що сказати і про донецьку команду: “Команда Італьяно поки що не зіграна та не автоматизована, щоб протистояти відточеному дриблінгу та низькому блоку Шахтаря, який є хоч і молодою, але мужньою командою, яка може грати настільки ж красиво, наскільки і непереконливо… втім цей старт неможливо назвати успішним, адже саме Шахтар виглядав найлегшим зі всіх 8 суперників”.

У статті видання Corriere dello Sport також відзначили голкіпера “Болоньї”, а як без цього? А підсумовуючи те, що вони побачили на полі, зазначили наступне: “Під зливою на Дель Ара Болонья зіграла свій історичний матч у Лізі Чемпіонів, все могло завершитись перемогою і шанси на це було достатньо, але вже як є”.

Трохи по-іншому сприйняли цей результат журналісти з видання TuttoMercatoWeb, адже вони зазначили, що Скорупскі по суті врятував Болоньї нічию. Невдалий старт матчу вони виправдовують нервами і виключно психологічною проблемою, адже колективу не вистачає досвіду на подібному рівні. Як тільки нерви пішли, почалась і гра. “Після того, як Болонья показала свою потужність в атаці, у другому таймі Пушич змінив гру і ближче до кінця Шахтар грав все щільніше, не даючи особливо простору для фантазії. Тому нічия, яка задовольнила всіх, або не задовольнила всіх — обирайте самі”.

Ось так цей матч побачили італійці. Як ми казали на початку, емоції у нас дійсно схожі. Нічия, яка могла стати перемогою чи поразкою, тому і відвертого позитиву чи негативу немає. Побачимо, як команда Пушича продовжить свій шлях у Лізі Чемпіонів, перший матч пройшов неоднозначно, потрібно більше інформації, щоб робити якісь висновки.