Жирона та Барселона зійшлися в 5-му турі Ла Ліги 2024/25. Віктор Циганков четвертий тур Ла Ліги поспіль почав в старті.

Ла Ліга, 5-й тур.

Жирона – Барселона 1 : 4.

0 – 1. Ямаль – 30.

0 – 2. Ямаль – 37.

0 – 3. Ольмо – 47.

0 – 4. Педрі – 64.

1 – 4. Стуані – 80.

Вил: Торрес (Барселона) – 86хв пряма червона картка.

Можна бути певним, що грати каталонське дербі у ці вихідні не хотіла б жодна з команд. Річ у тім, що наступного тижня стартує Ліга чемпіонів, і тренерам довелося тримати цей фактор у голові. До того ж обом належить грати на виїзді – Барса 19 вересня їде в Монако, а Жирона – в гості до ПСЖ (17 вересня).

До слова, Жирона вперше у своїй історії гратиме в головному клубному турнірі Європи. Щоправда, для головного тренера це небагато важить. Напередодні Мічел Санчес чітко розставив акценти: “Ла Ліга для клубу – це найважливіше. Ми поки що навіть не надто багато дивилися відео наших суперників у ЛЧ, тому що в цей момент Ла Ліга для нас важливіша. Чемпіонат – абсолютний пріоритет”.

Тож проти Барселони ніхто нікого не беріг – грали найсильніші. Це можна сказати і про “блаугранас”, хоча Хансі Флік точно не може собі дозволити так нехтувати Лігою чемпіонів. Зрештою, поки на внутрішній арені в нього усе гаразд. Чотири впевнені перемоги в чотирьох турах принесли йому титул найкращого тренера місяця. На жаль, у Барси немає такої глибини складу, щоб легко грати в кількох турнірах, тож буде цікаво постежити, як це вплине на результати.

Втім, сьогодні на полі Монтіліві ніхто про таке не думав. Кожен хотів взяти верх. Жирона, бо трішки недобрала очок в перших турах, Барселона – бо програла обидва дербі минулого сезону, та й загалом в очних матчах не перемагала із січня 2023-го, майже два роки.

Старт матчу був за гостями. Вони встановили контроль над м’ячем, майже не дозволяючи команді Мічела атакувати. Однак і сама Барселона не поспішала конвертувати свою перевагу в володінні у щось конкретне. Удари Ямала і Лєвандовскі – це просто для статистики, не більше.

Жироні вдалося терпіти пів години. При чому перша пробоїна з’явилася після дурної помилки. Давід Лопес отримав м’яч від воротаря і для чого почав з ним рухатися вглиб поля. Ямал зблизився, змусив помилитися, підібрав м’яч і відкрив рахунок. Бідолашний Гассаніга не мав шансів у цьому двобої. Не встигли господарі оговтатись, як “ковтнули” ще один гол. Рафінья подав зі штрафного, хтось із оборонців невдало вибив – прямо на ногу Ямалу. То у дотик відправив м’яч у сітку. Дубль.

У нинішньому сезоні в 17-річного іспанця вже 7 результативних дій (3 голи та 4 результативні передачі). Лише один гравець у топ-5 чемпіонатах має кращі показники. Звісно, це Ерлінг Холанд.

Кінець першого тайму подарував уболівальникам на трибунах надію. Спочатку Браян Хіль з близької відстані пробив у тер Штегена (а треба було забивати). Слідом він же нав’язав боротьбу за верховий м’яч центрбекам. Дійшло до того, що Бальде, вибиваючи, влучив у руку Мартінеса. Арбітр поставив пенальті, але VAR змусив переглянути це рішення. Що логічно – Іньїго перебував спиною до епізоду та відстань була мінімальною, а за таке 11-метрові зараз не призначають.

Мабуть, Хансі Флік у перерві пояснив своїм підопічним, що 2:0 – доволі підступний рахунок, а ті зрозуміли тренера. Вже на старті другої половини “синьо-гранатові” довели справу до розгрому, створивши чудовий гол. Кунде вирізав розкішну передачу зі своєї частини поля. Ольмо увірвався за спини захисникам і з гострого кута надпотужним ударом прошив Гассанігу. Краса. Прикро, що автор такого забитого м’яча не зміг дограти матч. Дані отримав травму і тепер ризикує не зіграти з Монако.

Барселона наскільки почувалася впевнено, що відверто дозволяла собі грати в задоволення. Партнери почали грати на те, щоб забив Лєвандовскі. То Рафінья вивів поляка на удар, то Ямал не пошкодував викотити на зручну позицію. Ось тільки Роберт чомусь перестав влучати в площину воріт. Поміж цими моментами Ламін міг оформити хет-трик, якби не реакція Гассаніги. Зрештою, четвертий м’яч таки побував у його воротах. Касадо гарно розрізав оборону під вбігання Педрі, який майстерно розпорядився моментом.

У Жирони вже взагалі нічого не виходило. Тож Віктор Циганков почав брати гру на себе. І небезпека почала з’являтися. Одного разу українець класно розібрався з Бальде й намагався закрутити під дальню штангу. Зовсім трішки не влучив. Згодом ще одну спробу нашого земляка встигли накрити захисники. Це була остання спроба від Циганкова щось зробити. На 69-й хвилині його замінили. Загалом дуже невиразна гра Віктора, як і всієї Жирони.

Зрештою, наприкінці гри господарям вдалося забити так званий гол престижу. Тер Штеген настільки розслабився, що помилився у грі на виході. Порту першим дістався до м’яча і викотив на Стуані, якому ніхто не заважав замкнути.

Спокійну загалом кінцівку вирішив прикрасити Ферран Торрес. Іспанець для чогось агресивно пішов у відбирання м’яча – промахнувся, врізавши шипами в ногу Аспрільї. Арбітр показав заслужену пряму червону картку.

Колишній гравець Жирони Пау Віктор вирішив не знущатися з господарів. Інакше пояснити його дії після перспективного виходу на голкіпера важко. Це мав бути п’ятий гол. Але й так Барселона перемогла більш ніж впевнено і продовжує лідирувати в Ла Лізі з максимальною кількістю очок. Жирона наразі на шостому місці.