Головний тренер збірної України Олександр Петраков зробив те, чого не люблять робити майже всі наставники.

Він був змушений трохи скоротити склад “жовто-синіх” і визначити імена тих, хто не буде далі готуватися до офіційних червневих матчів. Наш тренер вирішив відправити додому п’ять футболістів. І тут вони умовно розділилися за схемою “3+2”. Почнемо з цих двох, котрими стали Сергій Булеца та Юхим Конопля. Булецу Петраков викликає, мабуть, тільки тому що добре знає його за збірною України U-20, з котрою вигравав чемпіонат світу. Якщо говорити відверто, то Сергій навряд чи дотягує зараз до рівня національної команди, тому його втрата не буде помітною для збірної. А Юхим Конопля таки отримав свій шанс, але в матчі проти “Боруссії” М зазнав тотального провалу. Очевидно, тоді й було прийнято рішення про його відрахування.

Але якщо стосовно Коноплі та Булеци жодних дебатів не було, то інша трійця викликала доволі великі запитання. Мова йде про Віталія Буяльського, Дениса Гармаша та Артема Бесєдіна. Відверто кажучи, стосовно останнього все доволі зрозуміло. Безумовно, Артем – великий герой збірної, котрий пожертвував своїм здоров’ям задля того, аби пройти Швецію у плей-офф Євро-2020. Але в товариських матчах у травні він відверто не вразив і виглядав гірше за Артема Довбика та Романа Яремчука. Віталію Буяльському ніби пороблено в збірній України. Він як не вписувався у схеми Андрія Шевченка, так і не вписується в схеми Олександра Петракова, хоча в “Динамо” виглядає чудово.

Найбільше, мабуть, здивувало відрахування Дениса Гармаша. Так, він вже не дуже молодий, але Ярмоленко ще старший. А Денис максимально ефективно працює на полі і навіть забив гол у ворота “Рієки” в товариському матчі. Більше того, саме Гармаш був визнаний “Левом матчу”, тобто найкращим футболістом у грі проти хорватського клубу. І його точно треба було “під ніж”? Точно не знайшлося там нікого, хто приносить менше користі? Звісно, відповідальність за результат лежить на головному тренері та його тренерському штабі, але вболівальники точно далеко не всі розуміють це рішення. Загалом, якщо ми вийдемо на чемпіонат світу, то ніхто про це й не згадає. А якщо ні, тоді може бути всяке.

Ігор Цвик, головний редактор Sportanalytic.com