Серія А. Четвертий тур
15 вересня. 13:30. Генуя. “Луїджі Ферраріс”
“Дженоа” – “Рома”
Головний арбітр: Антоніо Джуа

Стан команд

Динаміка команд протилежна. “Рома” в перших двох матчах набрала лише одне очко проти скромних “Кальярі” та “Емполі”, граючи геть розібрано, розбалансовано та безідейно. “Дженоа” набрала чотири, зігравши 2:2 з чемпіоном “Інтером” і перемігши в гостях “Монцу”, виглядала жорсткою та дуже зібраною. Однак в третьому турі вона отримала 0:2 вдома від “Верони”, а “Рома” витягнула 0:0 в гостях з “Ювентусом”.

Даніеле Де Россі після другого туру визнавав, що його гравці бояться, тремтять від кожної маленької помилки, не впевнені в собі. Ще й його сварки на тренуваннях з гравцями викликали резонанс, як і погрози подати до суду на журналістів. А після третього туру він казав, що єдиним завданням в Турині було зіграти зібрано, компактно. Тобто про атаку не думав. І “Рома” на пару з “Ювентусом” влаштувала нудотне видовище.

ДДР залишився задоволений компактністю в обороні і перед матчем в Генуї наголошує на цьому завданні, заявляючи, що над ним команда працювала в перерві на матчі збірних. Йому загалом дуже важлива компактність на всіх ділянках поля. При цьому він вимагає і більше володіння м’ячем, і більше вертикальних атак, і більше наповнення штрафного суперника гравцями.

Альберто Джилардіно після двох перших турів був повний компліментів, а після третього заявив, що його команда створювала плутанину сама собі, не грала як команда, а кожен за себе. Їй також довелося домінувати, багато володіти м’ячем, що вона не любить (30 відсотків володіння в Монці принесли перемогу). Також вона грубо помилилася в епізодах з обома пропущеними від “Верони” голами – “метелик” воротаря, рука захисника.

“Рома” прагне більше володіти м’ячем, “Дженоа” володіння терпіти не може. Тож в цьому плані плин матчу зрозумілий. А ось чи буде центр поля римлян солідним і компактним як в третьому турі чи прохідним двором як в перших двох? І чи припинять генуезці привозити собі голи? Дуже важливі запитання у звітному матчі.

Цифри та факти

  • В останніх трьох очних матчах у лізі кожна з команд виграла по одному і один завершився внічию. До цих трьох “Рома” виграла чотири поспіль. Останній хронологічно завершився 1:0 на користь “Роми” в Римі з голом Ромелу Лукаку на 79-ій хвилині
  • Останній очний матч у лізі в Генуї завершився перемогою “Дженоа” з рахунком 4:1. Він відбувся у вересні 2023-го року. До цього “Рома” перемогла в Генуї у лізі тричі поспіль, а до цього два очні матчі поспіль завершилися внічию
  • В останніх чотирьох очних матчах у лізі “Рома” забивала “Дженоа” в перші 78 хвилин лише один м’яч – в програному матчі з рахунком 1:4
  • “Рома” не перемагала у чотирьох своїх останніх матчах ліги (дві нічиї та дві поразки) і перемагала лише одного разу у восьми останніх (чотири нічиї та три поразки). Єдина перемога за ці вісім турів відбулася над “Дженоа” – вдома в травні з рахунком 1:0
  • “Рома” не перемагала в п’яти своїх останніх гостьових матчах ліги (три нічиї та дві поразки) і перемагала лише одного разу в семи останніх (п’ять нічиїх та дві поразки)
  • “Дженоа” програвала одного разу в чотирьох останніх матчах ліги (дві перемоги та нічия) та двічі в останніх восьми (чотири перемоги та дві нічиї)
  • Поразка від “Верони” у попередньому турі перервала серію з чотирьох матчів “Дженоа” вдома у лізі без поразок – три перемоги та нічия
  • Результати “Дженоа” в останніх семи матчах ліги на всіх полях проти команд Топ-8 попереднього сезону – перемога, чотири нічиї та дві поразки з рахунком 0:1

Кадри

Враховуючи ігрові проблеми “Роми”, в пресі навіть говорили про перехід на тактичну схему 3-5-2 з 4-2-3-1/4-3-3. Причому компанію Довбику в атаці мав скласти Пауло Дібала, а новим захисником у складі – підписаний на початку вересня Маріо Ермосо. Але Де Россі заявив, що тепер не час змінювати схеми, та й щодо кондицій Ермосо та ще одного нового зіркового захисника Матса Хуммельса він не впевнений.

Зміни очікуються в атаці, де Суле має поступитися місцем Дібалі, Лоренцо Пеллегріні, який встиг травмуватися і повернутися – Бальданці. В центрі поля вийде або дебютант збірної Франції Коне, або, як і проти “Юве”, власний вихованець юний Пісіллі. Можливо, Паредес, але не травмований Ле Фе. Праворуч в обороні конкурують Челік та Салемакерс. А ліворуч точно вийде Анхеліньо, оскільки Залевські виключено через відмову продовжити контракт.

Довбик був під питанням через травму, отриману в збірній, але Де Россі заявив, що він гратиме. Називаючи його дуже важливим гравцем, говорячи, що команда працює для нього і незабаром його прорве. Ще раніше тренер заявляв, що Артема бояться всі і тому тримають вдвох-втрьох, тож завдання – звільнити його. Хоча тим часом з форвардів команди забив якраз запасний – Шомуродов. Це єдиний гол команди.

У “Дженоа” під питанням одразу четверо центральних захисників. Де Вінтер, Васкес, Бані та Маттурро. Перші двоє все ж таки скоріше гратимуть поряд з Вольякко у схемі 3-5-2. Травма й у правого захисника Дзанолі.

Травма також у двох прямих конкурентів Маліновського – Мессіаса (мабуть, найкращого гравця команди в перших трьох турах) та Міретті (новачка з “Ювентуса”, який прийшов травмованим). Проте місце Руслана в стартовому складі аж ніяк не забезпечене. Адже проти такого суперника Джилардіно може захотіти виставити третього чистого опорника – Торсбю. Хоча той привіз пенальті проти “Верони”.

Воротар Голліні повинен зібратися після привезення проти “Верони”.

“Дженоа”: Голліні, Де Вінтер, Вольякко, Васкес, Сабеллі, Бадель, Френдруп, Маліновський, Мартін, Пінамонті, Вітінья

“Рома”: Свілар, Салемакерс, Манчіні, Ндіка, Анхеліньо, М. Коне, Крістанте, Паредес, Бальданці, Дібала, Довбик