10 вересня у Празі збірна України провела виїзний поєдинок другого туру Ліги націй проти збірної Чехії.

Ліга націй. Дивізіон В. 2 тур

Чехія – Україна – 3:2

 Голи: Шулц, 21, 45+2, Соучек, 80, пен – Ванат, 36, Судаков, 84

 Попередження: Крейчі, 47, Вітік, 48, Черни, 54, Соучек, 64, Зелени, 68 – Судаков, 70, Яремчук, 82

Чехія: Коварж – Вітік, Крейчі, Зелени – Цоуфал, Соучек, Черв (Крал, 89), Провод (Лінгр, 66) – Черни (Гложек, 66), Хори (Шик, 82), Шулц (Кушей, 82)

Запас: Задражил, Маркович, Зіма, Гранач, Чванчара, Калвах

Україна: Трубін – Тимчик, Забарний, Матвієнко, Миколенко – Степаненко (Маліновський, 79), Шапаренко (Судаков, 68) – Ярмоленко (Циганков, 68), Зінченко (Піхальонок, 85), Мудрик – Ванат (Яремчук, 79)

Запас: Бущан, Лунін, Конопля, Бондар, Таловєров, Кабаєв, Бражко

Арбітр: Джон Бітон (Шотландія)

Стадіон: «Фортуна Арена» (Прага, Чехія)

Команди Гашека та Реброва зазнали поразок у 1 турі від Грузії та Албанії, тож обом тренерам не позаздриш. І господарі, і гості більш ніж на половину перекроїли стартовий склад – по 6 змін. Ярмоленко з перших хвилин п’ятою в центрі ефектно виводить Ваната вперед, але проти трьох центрбеків було мало шансів у самотнього воїна. Чехи у своєму стилі зі старту завантажують лонгболами і подачами. Трубін активно грає на виході, це гарний сигнал.

Тимчик з Ярмолою багато комбінують на правому фланзі, захисник Динамо заробляє перспективний фол, який завершується націленою подачею Мудрика на голову Матвієнка – є перший удар, нема шансів забити. Так і в нас уже перші помилки та питання до суддів. Крейчі двома руками відштовхує Ваната у штрафному. По-хорошому пенальті, але зробив новачок Жирони це настільки м’яко, що суддя не наважився призначити. А ось у чехів після пасу Черни Хори на диво елегантно п’ятою підправив на Зелени – Трубін не прошити таким ударом у ближній. Хоча й офсайд чомусь не свиснули.

Ванат ще ефектніше відлітає в єдиноборстві з опонентом, але такі епізоди тільки налаштовують суддів на упереджене ставлення – ну надто вже картинно. Знову Зелени неприпустимо легко обходить Тимчика і пасує в центр. Удар Провода гальмує рикошет, хоча Трубін вже на колінах. Щастить. Черни та Шульц, дві найсвітліші голови в атаці, які дуже імпонують своєю грою за Рейнджерс та Вікторі Пльзень, зробили гол. Шапаренка накрили у своєму штрафному, крутнули й віддали на порожні. Трубін красиво підіймав руку, а раптом офсайд! Тимчик подивився гол у першому ряду.

Щось накльовується, коли присадили чехів у штрафний. Миколенко класно розігнав атаку, створив усі умови на подумати для Зінченка, але той замість логічно віддати ліворуч на вільного Мудрика вирішив зіграти в супергероя. Удар у блок як покарання. А Михайло ні рівні. Біжить, обігрує, заробляє кутові, подає. Забарний у поперечину влучає. Наші люди з АПЛ наразі виділяються. Однак у динамівців теж є спортивна злість. Шапаренко подав з лівого флангу, Ванат відірвався від Зелени у воротарському і з кількох метрів прошив голкіпера!

Зінченко приймає у своєму штрафному… під удар Соучеку. Пробачає колишній партнер Ярмоленка з Вест Хема поспішним ударом повз ворота. До речі, обидва сьогодні капітани своїх команд, тепло обіймалися перед грою, Томаш – гарний друг України. На жаль, в компенсований час знову викинулися. Гра другим номером – смерті подібна для цієї збірної. Банальний навіс – паніка, вибиває Степаненко прямо на Шульца, який філігранно розрахованим ударом гатить у правий кут. Але чому Ярмоленко не дограв з катом Кривбаса (2 асисти за Вікторію у кваліфікації Ліги конференцій) на підбиранні?! Тимчик і Шапаренко не встигли доскочити до суперника. Та й Мудрик дозволив подати без перешкод.

Відзначаємо, як в обох гольових епізодах командам вдалося наситити 10-метрову зону від воріт. Зінченко закинув на Шапаренка і побіг замикати, але також поруч відкривався Ярмоленко, були ще гравці. Чехи так само спровокували паніку через підключення захисників, які перетворили ситуацію у зоні перед воротарським на код червоний і ще й стягнули занадто багато сил “синьо-жовтих”.

Цікаво починається другий тайм. Ванат ризикує великими проблемами, коли в неігровому епізоді б’є в живіт Крейчі. Новий партнер Циганкова з Жирони спробував вимолити червону смертельними катуляннями на газоні, рефері не захотів аж так втручатися. Мудрик пройшов Вітіка, якому навіть захват обома руками не допоміг. Далі Черв сфолив, жовта знайшла свого героя. А це вже почалася гра нервів. Зінченка б’ють без м’яча, Мудрика жорстко приймають і валять тричі поспіль (2 жовті для чехів). Михайло невдало стріляє бісіклетою, Миколенко підбирає – блок.

Ярмоленко у штрафному, але сил вистачає лише на удар у двох захисників, які перед ним. Чехи знову глибоко сідають, і нам це відверто на руку, як не дивно. Зінченко подає зі штрафного, Степаненко не дотягується з офсайда, а Ванат мінімально хибить у правильній позиції. А міг же до дебютного м’яча додати цілий дубль! Зінченко знову круто розрізає оборонні лінії, Мудрик на паузі розбирається, суперник на газоні, але кут вже доволі гострий. Снаряд котиться знову надто близько і водночас далеко від правої стійки, а Ванат не встигає замкнути.

Ось вам приклад, як одна людина змінює все. Шульц просто геніально відкривається між лініями у зовсім вільній позиції, але партнер не бачить і котить у фланг, втрачаючи нагоду. Ось така вона Чехія, насправді дуже примітивна і найслабша, однак агресивна. Судаков і Циганков замінили Шапаренка з Ярмоленком на 69 хвилині. Георгій відразу ж на емоціях ляпнув рукою в обличчя під час повітряної дуелі. Це жовта. А ось далі шотландський суддя Бітон причепився до руки Матвієнка, виставленої у спробі зіграти на другому поверсі. Трубін полегшив завдання Соучека, кинувшись завчасно в лівий кут.

Циганков м’яко накинув, Судаков блискуче замкнув у падінні головою повз кіпера. Просто прекрасно зіграла перша зв’язочка замін Реброва, але це лише 2:3. Яремчук ліворуч протягнув, кинув Мудрику, той ще правіше, Піхальонок вже у падінні у воротаря, хоча Циганкова був зовсім вільний поруч. Судаков запускає радіокеровану діагональ на дальню стійку, Циганкову не дозволяють замкнути. Все той же Віктор тягне і прострілює. Просто розкішна передача у стилі найкращих матчів за Жирону! Однак Судаков стріляє прямо в Коваржа. Маліновський, як і проти Албанії, занадто багато бажання, замало ефективності.