Перший тур групового етапу Ліги націй УЄФА 2024/25
Група 1, дивізіон B
Субота, 7-е вересня
Чехія, Прага. “Епет Арена”
Арбітр: Луїш Годінью (Португалія)
Україна 21:45 Албанія
Відеотрансляція: MEGOGO, Суспільне

Україна: останні новини

Заявка збірної України на матчі вересневі матчі Ліги націй практично не змінилась в порівнянні з вибором Сергія Реброва на минулий Євро у Німеччині. Не був викликаний екс-капітан вже колишнього “Дніпра-1” Олександр Сваток, та через травму не допоможе своїй національній команді перший український претендент на Золотий м’яч із часів Шевченка. Звичайно, тут мова йде про новоспеченого форварда римської “Роми” Артема Довбика.

Примітно, що на заміну нападнику “вовків” Сергій Станіславович нікого більше не запросив. А є ж наприклад ще другий найкращий бомбардир минулого сезону УПЛ – Данило Сікан із донецького “Шахтаря”, та новачок “Руху” Ігор Краснопір, який ударно розпочав цю кампанію. Це так, для прикладу…

Прогнозувати тут щось максимально складно насправді. Збірна України в порівнянні зі своєю версією на полях в Німеччині точно сильнішою не стала. Насамперед, в контексті ігрових кондицій, та і структури також. Наші легіонери частково або повністю втратили регулярний ігровий час у своїй європейських клубах, а проблеми з організацією гри так ж і не були вирішені після Євро. І саме головне, ми не отримали відповідей, куди ми рухаємось і що будемо робити далі. Ну то, як то кажуть, вже інша справа. Не хочуть відповідати словами, будуть доводити своїми результатами. Що ж, побачимо.

В останньому своєму офіційному матчі ми розписали нульову нічию з самими бельгійцями. Хоч і вже далеко їх не “праймовою” версією. За грою, тоді, підопічні Реброва виглядали досить непогано. Втім, це футбол збірних і тут все змінюється занадто швидко.

Благо, є у збірній люди, які готові брати відповідальність та дивляться правді в очі. Одним з таких є Ілля Забарний.

“Суперників ще не розбирали, але ігри будуть важкі – це 100%. Будемо на це налаштовуватися. Ми розуміємо, що ніяких відмазок не може бути! Будемо виходити і здобувати перемогу”, – поділився очікуваннями від протистояння з албанцями центрбек “Борнмута”.

Сам ж Сергій Станіславович так прокоментував майбутній двобій з Албанією.

“Я вважаю, що будь-яка гра за збірну України – це дуже серйозно. Я казав це гравцям. Немає значення, якого статусу турнір, навіть товариські зустрічі. Я нагадаю, що ми потрапили на чемпіонат Європи завдяки Лізі націй. І хлопці це розуміють.

Попри те, що ці матчі більш товариські, я вважаю, що можна потрапити на чемпіонат світу. Я впевнений, ми дуже серйозно поставимось до цього турніру”, – сказав коуч збірної України.

Орієнтовний склад збірної України: Трубін, Тимчик, Забарний, Матвієнко, Миколенко, Бражко, Судаков, Піхальонок, Мудрик, Циганков, Яремчук.

Албанія: останні новини

Албанці, як і ми, виступали на минулому чемпіонаті Європи. У підсумку, підопічні Сільвіньо посіли останню сходинку у квартеті B.

Втім, справедливості заради, “орли” потрапили у групу “смерті”, де їх суперниками були такі мастодонти, як Італія та Хорватія. Та, на секунду, сам переможець того форуму в особі “Фурії Роха”. У підсумку, підопічні бразильського коуча у груповому етапі набрали лише один заліковий бал, розписавши результативну нічию з хорватами.

Албанія – крепкий середняк за європейськими мірками, який в принципі може завдати проблем будь кому. Голи у ворота хорватів та італійців на німецькому ЧЄ тільки підтверджують цей тезис. Тому, просто українцям точно не буде. Ці албанці нічим не слабші за тих ж румунів чи словаків.

Тут все залежить від того, як ми себе позиціонуємо. Якщо ми мітимо в “еліту” та відносимо себе до числа команд, які повинні виступати в дивізіоні A, то повинні без будь яких “але” здобувати результат.

Орієнтовний склад збірної Албанії: Стракоша, Балью, Мітай, Айєті, Дьїмсіті, Рамадані, Асллані, Байрамі, Лачі, Асані, Манай.

Україна – Албанія. Особисті зустрічі

У своїй історії “синьо-жовті” та “орли” шість разів пересікалися на футбольному полі: тричі у рамках відборів до мундіалів, та ще двічі – у товариських іграх. Абсолютна та тотальна перевага на боці україців. Національна команда України здобула відразу п’ять перемог. Ще одного разу була зафіксована нічия.

Статистика очних поєдинків:

  • Перемоги: 5:0
  • Забиті м’ячі: 13:4
  • В середньому голів за матч: 2.17 – 0.67
  • Найбільша перемога: 4:1