Збірна Італії у рамках 1-го туру Ліги націй УЄФА 2024/25 перемогла Францію (3:1).

Обидва тренери не грались з обороною. Дешам виявився консервативнішим

Склад Дідьє Дешама на матч з італійцями був показовим. Той же голкіпер і всього по одній заміні в задній лінії та в опорній зоні – Кунде залишився на банці, а Рабйо не викликали через відсутність клубу. Їхні місця зайняли Клос і Фофана. Із цікавих експериментів в атаці можна відзначити тільки появу Олісе й відсутність Дембеле, якого формально замінив Грізманн.

Лучано Спаллетті продемонстрував той же підхід з лінією оборони, але середня лінія й атака були повністю змінені. Алленаторе “Скуадри” випустив резервістів та новачків – найбільш цікаво було спостерігати за камбеком Тоналі та появою Річчі.

“Ле Бльо” видали ураганну стартову 10-хвилинку, особливо сильно домінуючи на лівому фланзі. Це і не дивно – там і Мбаппе, і Дембеле, і Тео. Як і на чемпіонаті Європи, французи перевантажували даний край або ж рвали його на просторі.

Гол вдалося забити вже на 12-й секунді внаслідок помилки захисників. Камб’яссо віддав пас назад на Ді Лоренцо, однак Джованні під тиском Барколя махнув повз м’яч. Бредлі миттєво покарав – 1:0! Opta підозрює, що це був найшвидший гол збірної Франції в офіційних матчах. За всю історію.

Ще за дві хвилини Барколя небезпечно вривався у штрафний і прострілював (Доннарумма перехопив), а на 7-й “гальські півні” провели атаку одразу з кількома ударами. Останній – у виконанні Мбаппе – не без труднощів парирував Доннарумма.

Щоправда, на цьому відрізку забити могли й італійці. Гером міг стати Дімарко, який отримав скидку від Пеллегріні й пробивав головою, однак господарів врятувала поперечка. Добивання головою від Ретегі було неточним. Тим не менш, цей момент став винятком – стартовий відрізок пройшов за тотальної переваги Франції…

А потім ми побачили звичну історію з Євро-2024. Після активного початку матчу команда збавила в обертах, не створюючи взагалі нічого. Не можна сказати, що підопічні Дідьє Дешама сушили гру, однак якість позиційних атак виявилась катастрофічно низькою. Більшість ударів збірної Франції проходили з дальньої дистанції.

До кінця першого тайму пригадується тільки постріл Барколя з лінії півкола, який завдяки рикошету пролетів поруч із правою стійкою. Він стався аж на 39-й хвилині. У другому таймі майже нічого не змінилось – Франція хоч і була активною, однак серйозних проблем для оборони збірної Італії не створювала. На 77-й хвилині Грізманн бахнув з дистанції повз ліву дев’ятку – ось і вся реальна гострота.

І це за відсутності експериментів зі складом до того часу. Дідьє Дешам навіть випустив на поле Дембеле, а єдиним “недосвідченим” збірником до 77-ї хвилини був свіжий Коне. Потім вийшли Заїр-Емері, Тюрам і Кунде, однак нічого цікавішого за кілька контратак і кілька вривань із вибитими прострілами “Ле Бльо” не організували.

Команда Дідьє Дешама після Євро-2024 не змінилась. Вона все так же створює мізерну кількість моментів і все так же не може розвинути стартовий успіх. Навіть належним чином використовувати Мбаппе “гальським півням” вдавалося лічен кількість разів.

У тактичному плані “Скуадра” не запропонувала чогось радикально нового. Ті ж схеми, та ж активна роль центрбеків у позиційних атаках, той же таранний і одночасно мобільний нападник на вістрі. Із прогресу можна відзначити кращу роботу без м’яча – розривів між лініями стало значно менше, а при падінні в низький блок у команди було більше злагодженості.

Найбільше в поєдинку у запам’ятались свіжі кадри. Саме вони зробили результат. По-перше, гарно проявив себе Ретегі – футболіст не новий, але далеко не основний для Лучано Спаллеті. Він класно чіплявся за м’яч і швидко приймав рішення, завдавши декілька неприємних ударів з невигідних позицій. Хороша робота спиною до воріт, хороша техніка, якісна робота по зонах завершення – бракувало тільки точності при ударах.

По-друге, в очі впадали хороші розіграші за участі центрхавів. Особливо цікаво було спостерігати за дистрибуцією через Пеллегріні, Річчі й Тоналі. Саме Сандро став учасником першого забитого гола “Скуадри” – на 30-й хвилині він обігрався у стіночку з Дімарко, віддавши пас п’яткою на лівий край штрафного.

Федеріко ж фантастичним ударом з лету вразив дальню дев’ятку – 1:1! Гол цілком логічний, адже до середини першого тайму Італія вирівняла хід зустрічі. З кожною хвилиною гості працювали з м’ячем все нахабніше.

На початку ж другого тайму спрацювала заміна. Замість Пеллегріні вийшов Распадорі. Він став учасником другого гола – на 51-й хвилині Ретегі запресингував Фофана й змусив Юсуфа помилитись, а Джакомо підібрав м’яч і запустив Матео на правий фланг. Нападник виконав катбек повз Салібу на Фраттезі, а той впевнено переграв Меньяна – 1:2!

Ретегі до асисту міг і гол додати, але зіграти на добиванні після кутового й замикання Фраттезі йому не вдалося. Зате все вдалося у Распадорі – на 74-й хвилині свіжий Удоджі віддав хитрий пас у штрафний з лівого флангу, а нападник обіграв Салібу й реалізував вихід віч-на-віч – 1:3! Після цього італійці сіли в низький блок, впевнено стримавши суперника.

Головним враження від цього матчу стала вигадливість і агресивність нових італійських футболістів у складі збірної (нових у порівнянні із заявкою на Євро). Це ще нічого не гарантує “Скуадрі”, але свій топ-рівень команда все ж підтвердила.