У 3-му турі Другої ліги 2024/25 Героэм туру визнаний півзахисник Полісся-2 Дмитро Шастал.

Свого часу Шастал уже грав у змаганнях ПФЛ, а найбільше проявив себе в друголіговій Енергії (Нова Каховка), звідки напряму був запрошений у клуб Прем’єр-ліги. Виступи за ФК Олександрія та Полісся привернули увагу до Дмитра, тож тепер його повернення в Другу лігу заради ігрової практики сприймається вже зовсім інакше – як гравця, запрошеного на підмогу з першої клубної команди.

Відрадно, що Шастал виправдовує такий статус. У принциповому для резервного складу Полісся матчі з Рухом-2 він причетний буквально до кожного із взяттів воріт. Герой третього туру Другої ліги Дмитро Шастал в інтерв’ю пресслужбы ПФЛ розповів про свою роль в Поліссі-2, а також про філософію тренера. Нагадаємо, досвідчений хавбек відзначився дублем у матчі з Рухом-2 (4:2).

– Останній раз, коли таке зі мною відбувалося в Другій лізі, то хронологія подій була трохи іншою: в тебе спочатку брали інтервʼю і ти розумів що тебе відзначили, і вже чекав на цю новину, – зізнався гравець. – Зараз трохи по-іншому, тому, коли партнери розповіли мені про відзнаку, то думав, що підколюють. Безумовно, кожному футболісту приємно коли його відзначають.

– Ви вже маєте суттєвий досвід виступів на найвищому рівні, але цього сезону крім більшу частину часу доводить грати в Другій лізі. Наскільки для вас морально було складно сприйняти той факт, що поки мало часу будете отримувати в елітному дивізіоні?

– Це нормальна практика. Будь який футболіст поставиться до цього з розумінням. Бачу позитив в цьому, адже є можливість отримувати ігрову практику в офіційних іграх, а не під час тренувань чи спарингів.

– В Другій лізі ви зіграли 139 хвилин і забили три м’ячі. Як оціните рівень третього за рангом дивізіону в українському футболі? Можливо, щось приємно здивувало чи розчарувало?

– Друга ліга завжди відрізнялась своїм антуражем і він нікуди не зник. У такого футболу є свої поціновувачі, і я сподіваюсь їхня кількість буде збільшуватись, адже іноді матчі тут бувають дуже видовищними.

– Наскільки співпадають вимоги тренерського штабу першої команди і Полісся-2?

– Думаю, що вимоги всюди однакові. Було б дивним, якби команди однієї структури сповідували різний футбол.

– Можливо, до вас підходять молоді футболісти з команди і про щось запитують? У чому насамперед полягає ваша роль у команді?

– Найголовніша ціль другої команди – це індивідуальний розвиток кожного футболіста. Поки що не відчуваю себе в ролі «батька» на футбольному полі серед цих хлопців. Вони самі чудово справляються зі своїми задачами, тому мені треба їм не заважати.

Я не візьмусь оцінювати, хто краще, а хто гірше розуміє вимоги тренера. Скажу, що вимоги зрозумілі, а головне – резонні. Тому з цим у хлопців проблем нема.

– Два тури поспіль Полісся-2 перемагає. Можна сказати, що поступово починаєте краще розуміти вимоги тренерського штабу? Яка футбольна філософія у Шіля Гаумана?

– Такий футбол мені імпонує. Він одночасно простий і складний. Усе дуже легко пояснюється, у всього є причини і наслідки. Хотів би, щоб в Україні розвивався такий підхід.

– У матчі з Рухом-2 ви відзначилися дублем і віддали результативну передачу. Гол через себе один із найбільш ефектний у вашій професіональній кар’єрі?

– Гол дійсно вийшов непоганим. Було б ще трохи більше глядачів на трибунах, думаю, це б додало видовищності. Скаржитися не буду, адже вийшов дійсно крутий гол.

– Як оціните рівень конкуренції у Другій лізі? Напевно, прохідних суперників тут немає?

– Мені здається, по двох суперниках, проти яких грав, складно оцінювати увесь чемпіонат. Думаю великої різниці між командами нема, тому і прохідними ніхто нікого не збирається називати.

Пресслужба ПФЛ