Колишній голкіпер “Дніпра-1” Валерій Юрчук розповів про те, як розгортається його кар’єра після припинення існування “Дніпра-1”.

Де ви та чим займаєтесь зараз?

В “Дніпрі”: тренуюсь, підтримую форму, шукаю якісь цікаві варіанти продовження кар’єри.

Як розійшлися з “Дніпром-1”, що можете згадати про останні тижні життя команди?

Спочатку казали, що треба почекати. Будуть умови та команда, йшли перемовини щодо продовження контрактів, у тому числі й мого. В один момент все змінилось: довго чекали, в підсумку сказали, що команди не буде, по грошах невідомо. Мій контракт завершився наприкінці червня. Мені винні 10 зарплат, у зв’язку з чим я написав офіційну претензію до клубу, чекаю відповіді. Якщо не буде розрахунку, буду подавати до палати з вирішення спорів. Керівництво “Дніпра-1” слухавку не бере.

Яку останню інформацію щодо виплат ви чули?

На клуб зайшли гроші, які планують витратити на розрахунок з боргами, але не з футболістами, а з працівниками клубу, а також за оренду бази та стадіону. Останнім питанням, наскільки мені відомо, займається комерційний директор В’ячеслав Фрідман, а щодо погашення боргів перед футболістами – виконавчий директор Андрій Анатолійович Русол, але він на зв’язок не виходить.

15 липня майже всі працівники клубу звільнились. Хто, на вашу думку, тоді буде відповідати на лист-претензію?

У клубі залишилися працювати директор Антон Фурсов та бухгалтер. Є кому відповідати, але це буде відповідь не від себе, тому чекаю інформацію від керівництва.

“Дніпро-1” подає якісь слабкі признаки життя, юридична особа існує, є працівники, заходять якісь гроші за трансфери. Що про це думаєте?

Це не зовсім признаки життя, це, скоріше, моменти по трансферах, які вони проводили. Професійний статус залишається на папері.

Чи влітку були пропозиції щодо продовження кар’єри?

Не бачу сенсу про це говорити. Певні розмови були, дві команди з УПЛ мали інтерес. Питанням мого працевлаштування займається Роман Зозуля. Він розвиває свій агентський проєкт і намагається допомогти багатьом ексдніпрянам. Точно знаю, що він займався по Пасічу, Когуту, Кравцю. Знаю Романа, добре до нього відношусь, якщо ми можемо допомогти один одному, то чому ні?

Два клуби УПЛ мали інтерес, можете їх назвати? Або чому не вийшло домовитись?

Деякі дивляться на вік, статистику виступів, бо я не грав певний час. Ніхто ж на тренування та на ігри на зборах не дивиться. Поки що в пошуках.

Які подальші плани?

Я – вільний агент, можу заявитися в будь-який час. Тільки нещодавно завершили всі паперові нюанси з “Дніпром-1”.

Про завершення кар’єри не думали?

Щодо завершення кар’єри поки не думав, здоров’я ще дозволяє грати й бажання також наявне.

Чому ситуація з “Дніпром-1” має навчити українську футбольну громаду?

Хочу звернутися до УАФ. Чому футболісти зовсім безпорадні та не захищені від подібних ситуацій? Ніякої реакції, допомоги не було. Просто спостереження за ситуацією. З новим президентом обіцяли зміни, де вони? Той самий страховий внесок від клубів, щоб була гарантія, що вони зможуть дограти сезон, де він? Немає. Сподіваюсь, що якщо історія з ФК “Дніпро” нічого не навчила, то хоча б “кейс” СК “Дніпро-1” буде підставою для змін в українському футболі в питанні захисту футболістів.

Нагадаємо, він був гравцем “Дніпра-1” з 2017 року і провів за клуб 63 матчі.