Колишній нападник “Динамо” Олег Саленко прокоментував гру “Зальцбург” – “Динамо” у кваліфікаційному раунді плей-оф Ліги чемпіонів, що закінчилася з рахунком 1:1. За сумою двох матчів “Динамо” вилетіло в Лігу Європи (1:3).

– Багато фахівців не вірили в благополучний результат виходу “Динамо” в основний раунд Ліги чемпіонів. А на який результат ви очікували?

– Так і припускав. Ставив на нічию. Мій прогноз виправдався. “Зальцбург” грав на нічию. У другому таймі не було ніде моментів. А в “Динамо” на даний момент немає сил, щоб додати. До гри говорив, для “Динамо” Ліга Європи – те, що треба, нехай там себе і покажуть. Рахунок 1:1 на виїзді – це позитивний результат.

– Поки що це їхній рівень?

– “Динамо” виглядало добре, є гра, значить, буде перспектива. У Лізі Європи теж збираються пристойні команди: “Рома”, “Лаціо”, “Манчестер Юнайтед”. Там вони пройдуть прекрасну обкатку, наберуться досвіду.

– У першому матчі “Зальцбург” грав набагато сильніше, але в цій грі вони виглядали непереконливо.

– Австрійці вийшли грати за результатом, не було прагнення розтрощити суперника з перших хвилин. “Динамо” перші 10 хвилин виглядали цікаво, запропонувавши господарям пресинг і агресію. От якби грати так усю гру, тоді можна було б розраховувати на позитивний результат. У другому таймі не було жодного моменту біля жодних воріт.

– У Шапаренка був прекрасний шанс забити на 83-й хвилині і відродити інтригу.

– Один момент. Мабуть, потрібно створити 3-4, щоб забити. Австрійці вичекали натиск киян, і в першому ж підході до воріт забили.

– “Зальцбург” нав’язав, – особливо в другому таймі, – “динамівцям” свою гру: не поспішаючи, граючи помірковано, збиваючи темп. “Динамо” попалося на таку гру.

– Їх влаштовував рахунок 1:1, а в нас не було сил, щоб увімкнутися, додати в темпі. Подивіться, Ярмоленко підсів, потрібно було його замінити раніше, але міняти рівноцінно поки що немає на кого. Ті, хто вийшли, не посилили гру.

– Коли Дагім забивав у ворота “Динамо”, він був в оточенні п’яти гравців захисту. Значить, є проблема захисних порядків.

– Коли він забивав, у штрафному “Динамо” було сім гравців. У таких випадках потрібно грати не за позиціями, а за гравцями. Є правило – порожнє місце не забиває, а заб’є хтось, кого потрібно перекривати. Видно проблему в грі один в один. Знову Дубінчак, як і в грі з “Рейнджерсом”, програв ліву ногу суперника, дав пройти і вдарити. Потрібно працювати і вдосконалюватися, щоб надалі не припускатися таких помилок.

– Ну, хоч Ванат порадував забитим м’ячем. Цей гол допоможе йому набути впевненості.

– Він має грати так постійно і стабільно. Добре відкрився в коридор, отримав чудовий пас від Михавка, протягнув і забив. Це гра нападника. Я б відзначив, що два захисники занадто розтягнулися між собою, утворивши широкий коридор для Ваната. Як бачимо, і в “Зальцбурга” є проблеми в захисті.

– Загалом, незважаючи на виліт, у “Динамо” видно прогрес у грі. Згодні?

– Так. У шести матчах попереднього етапу, команда виглядала цікаво. Видна вже виучка, як виходити з під-пресингу суперника, як самим пресингувати і швидкий вихід з оборони в атаку. Потрібно ще попрацювати над реалізацією моментів, і в індивідуальній грі захисників. Гра “Динамо” подобається. Можна дивитися з оптимізмом у майбутнє.