Тренер воротарів “Карпат” Богдан Шуст пригадав період своєї ігрової кар’єри в “Шахтарі”, де головним тренером тоді був Мірча Луческу.

– Переїзд у “Шахтар” – як сприйняли тебе? Перші розмови з Луческу – як відчуття розрахунку на тебе, як тебе оцінювали? Перші враження.

– Супер перші враження. Ми збори почали в Донецьку. Перший етап пройшли і поїхали в Емірати.

– Коли ти приїхав у “Шахтар”, хто там ще був із воротарів?

– Лаштувка, Шутков, Плетикоса.

– У тебе, я сам пам’ятаю, пішло-поїхало, є довіра, ти почав грати.

– Поїхали в Емірати, і одразу він зі Спиридоном викликав мене, каже: “Ти будеш грати. За будь-яких обставин у мене молоді гравці грали”. Тобто він мені дав цю довіру.

А я приїхав – 19 років, свідомості мало, куди що. Приїхав – то приїхав, футбол подобається – граю, не граю. Сказав грати – ну, буду грати. Тобто в мене не було якогось психологічного бар’єра, що я прийшов – і все, затиснувся в ті ворота і не буду грати так, як я грав.

У той момент він мені допомагав, тому що в мене не було такої свідомої оцінки, що я прийшов реально до топ-клубу України, на який усі дивляться, і ти маєш за кожну дію відповідати. Мені було легко в тому плані. Тим паче тренер сказав: “Ти граєш”.

Це вже потім я з часом зрозумів, що я, прийшовши, при тих воротарях, які є, з колосальним досвідом, суперякостями, – у якихось індивідуальних якостях я все одно програвав, у досвіді 100 відсотків програвав. І потім я зрозумів специфіку Луческу.

Тобто втрачає довіру до тебе – нічого не допоможе. Він сам сказав це. Каже: “Щойно я втрачаю довіру до гравця – ви хоч на голові стрибайте, шансу вам не буде”. І це я, в принципі, відчув і зрозумів, коли повернувся з оренди, коли Саня Рибка дискваліфікацію отримав. І мені відразу Спиридон сказав: “Грати не будеш”.

– Що б ти не робив?

– Так. Хоча в мене дуже класний був ігровий тонус. Тоді Андрюха Пятов – він не грав увесь час, і йому в цей тонус було важко входити. Але я з розумінням поставився до того, – сказав Шуст.