Суперкубок УЄФА
14 серпня. 22:00. Варшава. “Стадіон Народови”
“Реал” Мадрид – “Аталанта”
Головний арбітр: Сандро Шарер (Швейцарія)

Стан команд

Все ж таки банальним день для “вершкових” не буде. Оскільки саме в Суперкубку повинен дебютувати Кіліан Мбаппе – гравець, ім’ям якого, як очікують, в результаті назвуть еру легендарного клубу. Карло Анчелотті заявив, що команда навіть здивувала його дуже гарною фізичною формою для серпня, зокрема, й француз, і він цілком може одразу потрапити до стартового складу.

Таким чином, дилема, яка, як всі пророкували, буде головним болем для Анчелотті, з’являється вже тепер. Яке місце відвести Мбаппе в нестримній машині, що блискуче працює? Замість Вінісіуса, Родріго, Беллінгема? Або ж замість опорника? Враховуючи слова Карлетто на прес-конференції про важливість передусім оборони цього сезону, точно всі разом сьогодні не вийдуть.

Для “Аталанти” цей день точно не банальний. Навпаки. Джан П’єро Гасперіні називає його найкращим, найважливішим в історії клубу, вершиною, нагородою. Заслуженою багаторічною важкою та розумною працею. Для клубу, який не виграв жодного Єврокубка і виграв лише один трофей в історії (Кубок Італії-1963) до травня 2024-го року, так і є. І бергамці вірять, що в одному матчі здатні здивувати.

Вони вже здивували в травні перемогою у фіналі Ліги Європи над чудовим минулого сезону “Баєром” з рахунком 3:0, в 1/4 фіналу пройшли “Ліверпуль” завдяки 3:0 на “Енфілді”. Також у січні вони вибили “Мілан” з Кубка Італії перемогою на “Сан Сіро”, тобто чудово вміють перемагати грандів у вирішальних матчах. На будь-яких стадіонах.

“Реал” здатний грати в будь-який футбол, зокрема, й багато володіти м’ячем. Хоча найкраще йому вдаються швидкі вертикальні атаки. Які полюбляє й “Аталанта”. Остання володіння м’ячем далеко не завжди шукає, зате відома своїм високим запеклим індивідуальним пресингом, потужною та швидкісною вертикальною грою.

Слід зазначити, що останні товариські матчі обидві команди відіграли невдало. Лише одна перемога в шести на двох. “Реал” хоча б програвав “Барселонi” та “Мілану”. “Аталанта” ж – 0:3 та 1:4 новачкам Бундесліги та Серії А. Щоправда, обидва тренери відмовилися хвилюватися. Особливо – Анчелотті, який вказував на відсутність багатьох лідерів через відпочинок після Євро-2024.

Для українських вболівальників, крім Андрія Луніна, матч цікавий присутністю Миколи Балакіна як четвертого арбітра.

Кадри

Турбуватися “Аталанті” точно слід. Через кадрову ситуацію. Гасперіні визнав, що команду ще не вкомплектовано. Та й серед тих, хто є, суттєві втрати. Досвідчений захисник Толой та новий атакер Дзаньоло вилетіли через травму, головний форвард Скамакка, автор 12-ти голів за клуб навесні, вибув щонайменше на півроку. Як і талановитий захисник Скальвіні.

Крім цього, форвард Туре та один з найкращих гравців команди сезону 2023/24 Коопмейнерс вимагають трансферу. Останній взагалі практично в стані війни з клубом, і новини та статті навколо нього постійно виходять в пресі. Що відволікає від підготовки. Обидва не в заявці.

Власне, в заявці на матч сім гравців юнацької команди та лише 14 польових гравців першої. З останніх в запасі, швидше за все, розпочнуть матч новачки – Годфрі, Сулемана, гравець збірної Італії Ретегі. Також Баккер.

Незрозуміло щодо воротаря. Минулого сезону у лізі грав Марко Карнезеккі, у Лізі Європи – Хуан Муссо, в Кубку Італії – майже порівну.

“Реал” включив до заявки навіть важко травмованого Алабу. Насправді в центрі оборони через цю травму та відхід Начо у нього варіантів не так багато – Рюдігер, Мілітао та Вальєхо. У центрі поля через вчорашню травму Камавінги Модрічу, Вальверде та Тшуамені після відходу Тоні Крооса альтернативи практично немає.

В атаці можливі ігрові хвилини для новачків Мбаппе та Ендріка, але останній майже напевно не вийде у стартовому складі, а ось щодо першого – головна дилема. Замість кого? Родріго? Або навіть Вінісіуса, який грає на його позиції ліворуч? Адже останній відволікається на повідомлення про пропозицію йому з Саудівської Аравії контракту на п’ять років на загальну суму в мільярд євро.

Слід зазначити, що Джуд Беллінгем нині не в найкращій фізичній формі, і Анчелотті заявляє, що виводитимуть на пік його повільно. Чи означає це, що англієць сьогодні не вийде з перших хвилин? І хто тоді замість нього? Браїм Діас? Арда Гюлер? Чи саме Мбаппе поряд з Вінісіусом та Родріго і переходом від 4-3-1-2 до 4-3-3?

У воротах з’явиться Тібо Куртуа. Лунін у заявці, але перевага бельгійця безсумнівна.

“Реал”: Куртуа, Карвахаль, Мілітао, Рюдігер, Ф. Менді, Модрич, Вальверде, Тшуаменi, Гюлер, Мбаппе, Вінісіус

“Аталанта”: Муссо, Джимсіті, Хієн, Колашинац, Дзаппакоста, Де Роон, Едерсон, Руджері, Пашалич, Лукман, Де Кетеларе

Цифри та факти

  • “Реал” та “Аталанта” зустрічалися двічі. В 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів сезону 2020/21. В обох матчах перемогли мадридці – 1:0 в гостях та 3:1 вдома
  • В поточному розіграші Суперкубку не передбачено додаткового часу. В разі нічиєї в основний команди одразу ж перейдуть до серії післяматчевих пенальті
  • В разі перемоги “Реал” стане одноосібним лідером за виграними Суперкубками Європи. Нині у нього, “Барселони” та “Мілана” по п’ять
  • “Аталанта” бере участь в турнірі вперше у своїй історії. Будь-яка італійська команда бере участь в турнірі вперше з 2010-го року. Тоді “Інтер” поступився мадридському “Атлетіко” з рахунком 0:2
  • У восьми з дев’яти останніх Суперкубків Європи в основний час забивали обидві команди. Виняток – перемога “Реала” над “Айнтрахтом” в 2022-му році з рахунком 2:0
  • В п’яти з шести останніх Суперкубків Європи переможця не було визначено в основний час. Виняток – перемога “Реала” над “Айнтрахтом” в 2022-му році з рахунком 2:0
  • Лише в одному з 11-ти останніх Суперкубків Європи перемогу здобув переможець Ліги Європи – в 2018-му році “Атлетіко” переграв “Реал” з рахунком 4:2 після додаткового часу
  • Після 2001-го року іспанські команди незмінно перемагали суперників з інших країн у фіналах головних Єврокубків – Лізі Чемпіонів та Кубку УЄФА/Лізі Європи. Таких фіналів загалом набралося 19. Однак в Суперкубку вони програли три такі фінали з останніх чотирьох. Виняток – перемога “Реала” над “Айнтрахтом” в 2022-му році