Традиційно, футбольний сезон в Англії розпочався з невеличкого розігріву — напівтовариського Суперкубка Англії, який також називають Ком’юніті Шилд. Чемпіон Англії минулого сезону зіграв проти переможця Кубка Англії, “Манчестер Сіті” проти “Манчестер Юнайтед”.

Суперкубок Англії

Манчестер Сіті – Манчестер Юнайтед 1 : 1.

0 – 1. Гарначо – 82.

1 – 1. Сілва – 89.

Серія пенальті:

0 – 1. Фернандеш

0 – 1. Сілва (голкіпер)

0 – 2. Далот

1 – 2. Де Брюйне

1 – 3. Гарначо

2 – 3. Холланд

2 – 3. Санчо (голкіпер)

3 – 3. Савіо

3 – 4. Каземіро

4 – 4. Едерсон

4 – 5. Мактоміней

5 – 5. Нуньєс

5 – 6. Лісандро Мартінес

6 – 6. Діаш

6 – 6. Еванс (вище воріт)

7 – 6. Аканджі

Суперкубок апріорі сприймається як напівофіційна “розминка” перед АПЛ, а тут ще й літо великих турнірів збірних. Хосеп Гвардіола свої перші два СК в Англії виграв, а от три останні поспіль програв. Ось і цього разу керманич Ман Сіті не збирався “гризти землю”. Фодену, Вокеру, Стоунзу та Родрі дозволили не поспішати повертатися з відпустки, Кевін де Брюйне розпочав на лаві запасних. У старті чемпіонів Англії вийшли відразу четверо молодих хлопців – Бобб, Макейті, О’Райлі та Льюїс.

Тен Хаг випустив склад без “зеленої” молоді, хоча декому довелося змінювати звичну позицію. Бруну довірили роль “хибної дев’ятки”, а Лісандро змістили на лівий фланг оборони. Історія також була на боці Юнайтед – він виграв обидві битви проти Сіті в Суперкубку.

Навіть напіврезерв Гвардіоли захопив м’яч і диктував темп гри, але за стартові 20 хвилин не сталося жодного удару на дві команди! Першим підходити до воріт почав Сіті. Холанд не зміг підлаштуватися під відскок, Бобб сам створив собі нагоду, але вліпив над воротами. Макейті вивалився на побачення з Онана – стійка рятує МЮ. “Містяни” намацали слабке місце на фланзі Лісандро, який дуже давно не грав на цій позиції.

За “дияволів” відповів 22-річний Діалло. Правий вінгер накрутив кількох кількох опонентів, але пробив неточно. Потім Амад вигадав чудову комбінацію, проте замість удару з вбивчої позиції покотив надто сильний зайвий пас Маунту. Ще один симпатичний розіграш МЮ завершився бездарним пострілом Рашфорда. Нулі до перерви.

Друга половина почалась з розкішного удару Бруну в дев’ятку, але капітан МЮ перед тим заліз у невеличкий офсайд. Суперники продовжували обмінюватись хаотичними атаками. Пішли заміни – Тен Хаг провів відразу 4, Гвардіола дав дебютувати Савіо.

Спроби Юнайтед все ж були гострішими. Бруну розумно відклеївся від опікунів, але пробив прямо в руки Едерсону. Рашфорд запоров ще одну нагоду. Гарначо пасом випустив Маркуса на ворота, однак той з 10 метрів примудрився влучити у стійку! Мактоміней пішов ще далі – з 4 метрів просто махнув повз м’яч. Гвардіола не випускав де Брюйне і спокійно дивився, як його підопічні тріщать.

На 82-й хвилині чемпіон не встояв. Гарначо отримав м’яч на фланзі, пролетів повз захисників і більярдно пробив у нижній кут. Рашфорде, ось як треба!

Втім, Сіті встиг врятуватись. На 89-й Бобб увірвався до карного майданчика та подав на дальню стійку, де Бернарду “переїхав” Пеллістрі – 1:1. Долю Суперкубка Англії другий рік поспіль вирішить серія пенальті. Минулого разу Ман Сіті сам пропустив від Арсенала на останніх хвилинах, а потім програв “лотерею”.

Бернарду зіпсував першу ж спробу “містян”. Андре Онана повторив Андрія Луніна, потягнувши слабкий удар португальця по центру. У МЮ помилки припустився Санчо, який бив четвертим. Основні удари завершилися рахунком 4:4, навіть Едерсон реалізував свій. Вирішальним виявився фейл Джонні Еванса, який з восьмої спроби запустив у небеса. 6:5 – Сіті перериває жахливу серію в Суперкубку і тепер має 7 цих трофеїв.

Після цього матчу явно не слід робити далекоглядні висновки. Команди показали звичні ідеї, але якість складів не дозволяла розраховувати на максимум. Сіті дочекається всіх зірок основи, а молодь буде сподіватися на нові шанси від Гвардіоли. Юнайтед також має додавати. Сьогодні домовилися з Баварією щодо Де Лігта та Мазрауї, повернеться Шоу, пізніше 60-мільйонний Йоро – щонайменше зовсім інший захист. Вже 16 серпня МЮ відкриє АПЛ домашнім матчем проти Фулхема, а Сіті 18-го зіграє на полі Челсі. Все найцікавіше попереду!