6 серпня 2024 року. 21:45. Зальцбурґ. Стадіон “Ред Булл Арена”
Ліга чемпіонів. 3-й кваліфікаційний раунд. Перший матч
“Зальцбург” (Австрія) – “Твенте” (Енсхеде, Нідерланди)
Можуть пропустити матч: Фернандо, Кавамура, Шлагер – Саділек

“Зальцбург”

Десять років поспіль “Зальцбург” був чемпіоном Австрії, але минулий сезон вийшов для них провальним. Команда не вийшла навіть у фінал Кубка Австрії, посіла друге місце у чемпіонаті, фінішувала на четвертій позиції у груповому раунді Ліги чемпіонів. Не допомогло навіть звільнення Штрубера у квітні. Виправити ситуацію не вдалося – провал на всіх фронтах.

Не менш болючим ударом став черговий розпродаж, уже звичний для вболівальників. “Мілан” купив Страхінью Павловича, а “Реал Сосьєдад” – Луку Сучича. І ще низка менш важливих гравців пішла з команди. Але найдивніше, що натомість був лише орендований воротар Бласвіх. Та й то через травму Шлагера. Плюс опорник Кавамура, який нещодавно дебютував за збірну Японії. Та й той зазнав серйозної травми і навряд чи дебютує влітку за новий клуб. Це дивно, адже останні 7 років “Зальцбург” витрачав на нових гравців мінімум 20 мільйонів євро, а тут незрозуміле “мовчання”.

Судячи з трансферів (яких фактично немає), вся надія керівництва клубу на нового тренера – Пепа Лейндерса. Що теж дивно, адже він фактично не має досвіду самостійної роботи. Він працював у юнацьких та молодіжних командах ПСВ, “Порту” та “Ліверпуля”. Плюс трохи менше п’яти місяців був головним у клубі НЕК Неймеген у другому дивізіоні Нідерландів. Не зумів вивести клуб в Ередівізі, Лейндерс повернувся до “Ліверпуля”, де працював шість років асистентом Клоппа. Після того, як Юрген залишив англійський клуб, Лейндерс вирішив знову спробувати себе у ролі головного тренера. Але часу на розгойдування у нього не буде, тому що не вихід до групового раунду Ліги чемпіонів буде розцінений як провал.

“Твенте”

“Твенте” вважається найслабшим клубом на цій стадії після “Динамо” Київ. Дивно, але навіть дві перемоги над “Партизаном” не допомогли українському клубу підвищити шанси на вихід у груповий раунд в очах експертів. Насправді саме “Твенте” – це випадковий гість на даному етапі. Вони заслужено посіли третє місце у чемпіонаті Нідерландів минулого сезону, але треба нагадати про кризу “Аякса” і трохи меншу кризу АЗ. Проблема “Твенте” у тому, що керівництво клубу завзято не хоче вкладати гроші у команду. Навіть шанс потрапити до групового раунду та заробити 30-40 мільйонів євро не змусив їх інвестувати гроші у трансфери.

2 млн євро було витрачено на покупку Сема Ламмерса з “Рейнджерс”. Форвард, який провалився в Шотландії, нібито має посилити “Твенте”. Сумнівне рішення. Але можна було ще зрозуміти таку політику, якби розставання із лідерами команди. Що там говорити, якщо перед ключовим матчем із “Зальцбургом” був проданий капітан Робін Преппер за скромні 3,2 мільйони в той же “Рейнджерс”.

Мені шкода Джозефа Остінга, який зробив колосальну роботу, але керівництво клубу його так і не підтримало. І якщо (а скоріше навіть коли) “Твенте” провалиться у матчах з не найгрізнішим “Зальцбургом”, то винен у цьому буде точно не тренерський штаб.