6 серпня 2024 року. 21:30. Валансьєн. Стадіон “Дю Ено”
Ліга чемпіонів. 3-й кваліфікаційний раунд. Перший матч
“Лілль” (Франція) – “Фенербахче” (Стамбул, Туреччина)
Можуть пропустити матч: Умтіті, Бенталеб – Фред

“Лілль”

Загалом залишилося вісім команд, які намагатимуться здобути місце у груповому раунді Ліги чемпіонів на шляху не чемпіонів. За допомогою суперкомп’ютера підрахували, що найкращі шанси потрапити до заповітного турніру як у “Лілля”. 54% на те, що він пройде “Фенербахче” та зіграє у раунді плей-оф. 35% на те, що він пройде останнього суперника і опиниться у груповому раунді. Але чи все так добре для “Лілля” насправді? Згадаймо, що Паулу Фонсека влітку залишив команду, щоб очолити “Мілан”, а саме з португальцем пов’язують останні відносні успіхи “догів”. Не можна сказати, що “Лілль” вражаюче грав про Фонсеці, але певна стабільність у команди була.

Новим головним тренером призначено Бруно Женезіо, відомого по роботі в “Ліоні” та “Ренні”. Досить добрий фахівець, але йому, напевно, знадобиться час на створення команди. До того ж пішли з “Лілля” досить хороші гравці. Якщо продаж Йоро був питанням часу, а клуб пристойно заробив (62 мільйони євро), то відхід Кавалейру та Язиджи викликає питання. Вони не були ключовими гравцями, але могли стати в нагоді клубу. До того ж, за Язиджи входить до топ-5 найдорожчих покупок “Лілля” – за нього заплатили 18,5 мільйонів євро. Тепер він іде безкоштовно.

З новачків можна відзначити Етана Мбаппе, молодшого брата форварда “Реала”, і досвідченого Тома Менье. Але найголовніше, що вдалося зберегти майже всіх лідерів, включаючи Девіда.

“Фенербахче”

Перед Жозе Моуріньо поставлено амбітне завдання – вийти до групового раунду Ліги чемпіонів. Про чемпіонство та Кубок Туреччини можна навіть не говорити, португалець зобов’язаний вигравати трофеї, щоб не розчарувати турецьких фанатів, які не люблять довго чекати. Щоб допомогти Моуріньо у реалізації цих цілей, керівництво клубу вже витратило 47 мільйонів євро. Список вражає: Круніч з “Мілана”, Ен-Несері з “Севільї”, Сейюнджю з “Атлетіко”, та ряд скромніших трансферів. І це не кінець. Жозе просить купити йому двох-трьох сильних гравців, щоби команда справді боролася за перше місце в Туреччині і могла успішно виступити в єврокубках. Клуб готується витратити ще 25-30 мільйонів нових гравців, тому залишається просто чекати і дивитися, кого ще Моуріньо зможе заманити у “Фенербахчі”.

Щоб виконати завдання та потрапити до Ліги чемпіонів, потрібно спочатку пройти “Лілль”, а потім ще одного суперника. Це буде складно зробити, але все ж таки з французами можна грати і проходити їх. Я б взагалі зазначив, що з усіх 8 команд у шляху не чемпіонів немає відвертих аутсайдерів, як і якихось грандів.