ФІФА покарала жіночу футбольну збірну Канади за шпигунство за допомогою дронів за суперниками на Олімпіаді-2024.

Раніше вийшов репортаж TSN про те, що жіноча та чоловіча збірні Канади використовували дрони для запису закритих тренувань суперників протягом кількох років, у тому числі під час минулого жіночого олімпійського турніру у Токіо. Тоді Канада виграла золоті медалі.

Цей репортаж вийшов через кілька днів після того, як біля бази жіночої збірної Нової Зеландії затримали чоловіка, який знімав дроном тренування команди. Ним виявився аналітик жіночої збірної Канади Джоуї Ломбарді, який підпорядковувався асистентці тренера Жасмін Мандер.

За порушення принципів чесної гри шляхом порушення заборони на польоти безпілотників над будь-якими тренувальними майданчиками з канадської збірної зняли 6 очок на олімпійському футбольному турнірі.

Канада виступає в групі А. Команда обіграла Нову Зеландію (2:1), набрала 3 очки та посідала друге місце у квартеті. Попри зняття 6 балів, команда не втратила шанси на вихід в плей-оф. Для цього їй потрібно перемогти Францію та Колумбію. До чвертьфіналу вийдуть перші та другі місця груп, а також 2 з 3 найкращих третіх.

Головна тренерка жіночої збірної Канади Бев Прістман, її асистентка Жасмін Мандер та аналітик Джоуї Ломбарді на рік відсторонені від футбольної діяльності.

Крім того, Канадська футбольна асоціація оштрафована на 200 000 швейцарських франків.

Рішення ФІФА може бути оскаржене в Спортивному арбітражному суді в Лозанні (CAS).