Динамо продовжило підготовку до нового сезону товариським матчем з клубом Мамелоді Сандаунз.

Товариський матч

Динамо Київ, Україна – Мамелоді Сандаунз ПАР 1 : 0.

1 – 0. Діалло – 26.

Динамо: Нещерет (Моргун, 46) – Волошин (Себальйос, 46), Біловар, Дячук, Дубінчак – Андрієвський (Бражко, 74), Лонвейк (Піхальонок, 74), Шапаренко (Царенко, 46) – Ярмоленко (Кабаєв, 46), Супряга, Діалло (Шепелєв, 46)

Четвертий матч Динамо на австрійських зборах. Суперник – багаторазовий чемпіон ПАР, який має у своєму складі чимало гравців тамтешньої збірної та інших національних команд. Цікаве нововведення на правому фланзі оборони, де вийшов вінгер Назар Волошин. Самба Діалло отримав перші хвилини цього літа і відразу ж взявся до роботи. Класний пас п’ятою у дотик на хід Дубінчаку, що трохи нагадало передасист Ярмоленка у грі проти Шальке. Також сенегалець заробив на собі фол.

Андрієвський діє найглибше серед центральних півзахисників у ролі опорника, Шапаренко ліворуч, Лонвейк праворуч. За якихось 5 хвилин Діалло двічі б’ють по ногах. Самба ж ледь не вирвався до воріт після розрізного пасу з просуванням від Шапаренка, але перший офсайд. При розіграшах від своїх воріт Шапаренко опускається для Біловара і Дячука, допомагаючи починати атаки під пресингом. Максим класно переводить на правий фланг, Волошин дає на хід Лонвейку, який проходить трьох суперників, але не знаходить Діалло своїм прострілом.

Тим часом Самба вже відпрацьовує біля свого штрафного, куди увірвалися південноафриканці – Нещерет сміливо виходить і перекриває будь-які шанси прошити його. Біловар з правого флангу закидає за спини. Супряга відкрився на позиції правого вінгера і блискуче викотив на Ярмоленка, з яким по суті помінявся місцями. Андрій поклав на газон оборонця, але воротаря не пробив, Діалло не дозволили добити.

Діалло стелиться під удар Мокоени, самовіддачу на захмарному рівні показує Самба. Тепер уже Андрієвський опустився нижче і закинув дальній пас на хід Волошину. Назар ідеально викотив під удар, але Ярмоленко схибив. Варто відзначити, що зону штрафного встигли наситити ще й Супряга, Діалло та Шапаренко, що є непоганим сигналом щодо функціоналу та тактичного плану.

Біля своїх воріт є проблеми. Біловар лише ціною жовтої зупинив прохід суперника, а зі штрафного снаряд полетів у хрестовину. На 26 хвилині Шапаренко розіграв стандарт праворуч, Ярмоленко кинув на хід за спини, а Волошин підключився і вирізав пас в ноги Діалло, який випередив захисника і забив з межі воротарського. Якщо Жирона придбає Тимчика, то є кому закривати позицію. Волошин вміло взаємодіє з Ярмолою за тими ж принципами, що й правий захисник збірної України. Цікавий тренерський хід.

Після необдуманого дальнього удару Андрієвського пропускає Динамо швидку контру. Діалло довелося з фолом зупиняти прохід легендарного Мокоени (найбільше матчів в історії збірної ПАР) на межі штрафного. Настільки інтенсивно повертався “додому” Самба, що аж не відразу звівся на ноги. Шапаренко висловлює претензії Діалло, мовляв не віддав у відповідь уперед, а покотив назад. Шапаренко просто благає про пас, відкриваючись між лініями у стилі іспанців на Євро-2024. Партнери далеко не завжди наважуються на такі ризиковані паси та обирають простіші рішення.

Лонвейк обігрався з Діалло, який змістився у напівфланг, та покотив ліворуч, Дубінчак вирізав на голову Ярмоленку, знову невдало пробиває Андрій. Андрієвський напрочуд необачно віддав назад, Дячук встиг виставити ногу і підкоригувати удар суперника. Діалло підібрав на своїй половині, віддав Шапаренку і миттєво побіг відкриватися у чужий штрафний, але Лонвейка підвела техніка. Шапаренко вже вдруге за останні кілька матчів після грубого підкату суперника агресивно з’ясовує стосунки. Андрієвський обрізався під пресингом, блискавична комбінація вивела у штрафний, Дячук допрацював і дещо спростив завдання Нещерету. Ноги Дубінчака також брутально перевірили.

Експерименти тривають. Колумбійський центральний захисник Себальйос отримує свої перші хвилини в Динамо, дебютуючи на правому фланзі оборони. Браян раніше був травмований, тож тільки сьогодні отримує ігрове хрещення в новій команді. Кабаєв також на невластивій позиції правого вінгера, тоді як Шепелєв продовжує опановувати лівий край атаки. Царенко, якого раніше пробували лівим вінгером, вийшов на місце правого центрального хавбека.

Царенко вже повноцінного правого вінгера почав грати, а Кабаєв перебрався ліворуч. Багато тактичних пересувань. Андрієвського корпусом відтирають атлетичні південноафриканці, чергова втрата на своїй третині, що тривожить. Після перерви Динамо здебільшого сидить в обороні, не вистачає креативних ходів. Той же Себальйос не дуже відчуває, коли забігати в атаку правим краєм. Чи не перша цікава атака після перерви трапилася на 67 хвилині. Дячук кинув на хід Дубінчаку, Супряга чомусь пропустив м’яч, а Царенко не встиг добігти.

Знову через лівий край проходить комбінація. Кабаєв зміщується у напівфланг, створює ширину для Лонвейка, чий навіс не зовсім вдало замкнув Супряга. А далі Владислав зробив щось неймовірне. Ударом з льоту настільки сильно відправив м’яч з центра поля, що голкіперу Моргуну довелося головою у стрибку витягувати з верхнього кута. Нечасто таке побачиш! Андрієвський подає кутовий з правого флангу, снаряд перелітає весь штрафний, і Лонвейк з льоту прикладається значно вище. 9

Піхальонок відразу ж після виходу на 73-й привіз вбивчий момент пасом назад. Суперник банально пробачив, поціливши у стійку. Себальйос грав-грав із Кодісангом, але через простеньку стіночку та перекидання за спини забув, що він сьогодні правий, а центральний захисник. Удар з кількох метрів виявися надто слабким, аби вразити Моргуна. Дячук з лівого флангу так віддавав назад, що пройшив Моргуна. Пощастило – снаряд пролетів повз ліву стійку. Бражко також необережно скидав назад. Ще один момент з ударом повз ціль.

Розмін моментами після 80 хвилини. Бражко з лівого флангу вивів Супрягу сам на сам – вище. Владислав уже сам покотив на хід Піхальонку, заблокували. Двічі й суперники миттєво вибігали в контратаки, також підводив останній удар чи пас.