14 липня. 03:00. Шарлотт. Стадіон “Бенк оф Америка”
Копа Америка. Матч за 3 місце
Де подивитись: MEGOGO
Травмовані: Тейджон Бьюкенен – Рональд Араухо, Родріго Бентанкур (?)
Дискваліфіковані: Гільєрмо Варела, Ніколас де ла Крус (обидва – Уругвай)

У ніч із суботи на неділю за київським часом у Північній Кароліні відбудеться матч за третє місце на Копа Америка-2024. У ньому зійдуться невдахи півфіналів – Канада та Уругвай. Втім, канадців називати невдахами, звичайно ж, не можна: команда Джессі Марша і так стрибнула вище за голову. А ось Уругвай справді міг розраховувати на більше, але у суперечці з Колумбією далися взнаки кадрові проблеми колективу Марсело Б’єлси.

Канада

Шансів на вдалий результат півфінального протистояння з Аргентиною Канада мала дуже мало. Сенсаційного результату дійсно не трапилося (хоча на початку матчу у аутсайдера були шанси забити, і хто зна, як повернулася б гра в такому разі): вдруге на КА-2024 “кленове листя” поступилося чинному чемпіону південноамериканського континенту 0:2. Таким чином, Канада не стала другою командою зони КОНКАКАФ після Мексики, яка б вийшла у фінал Копа Америка. Тим не менш, програти чемпіонам світу зовсім не соромно – а якщо ще вдасться вчепитися за бронзові медалі у грі з уругвайцями, то канадці взагалі повернуться додому справжніми героями. Нагадаю, що це був дебют збірної Канади на Копі, і відразу з таким результатом: вище за господарів-американців, вище за мексиканців і навіть вище за Бразилію!

Джессі Марш вважає, що його підопічні можуть сміливо дивитися у вічі вболівальникам, оскільки кампанія пройшла набагато краще, “ніж хтось із нас міг припустити”. Тренер з оптимізмом оцінює майбутнє збірної Канади, яка, не треба забувати, прийме чемпіонат світу-2026 і ставитиме на ньому завдання виходу з групи. Фантастичною цю мету вже не назвати – канадці показали, що справді є серйозною силою, нехай і посідають лише 48-е місце у рейтингу ФІФА.

З Уругваєм канадці до цього моменту зустрічалися лише раз: у вересні 2022 вони програли селесте з рахунком 0:2. Голи забивали де ла Крус та Нуньєс.

Уругвай

Головною чеснотою збірної Уругваю на Копа Америка, як і майже завжди, була міцна оборона. У групі команда Б’єлси пропустила лише один м’яч, вигравши всі три поєдинки, а у чвертьфіналі після нульової нічиєї здолала збірну Бразилії у серії пенальті. Але в тому матчі уругвайці втратили одразу двох ключових гравців: Нандеса через дискваліфікацію, Араухо – через травму, через що й не змогли подолати півфінальний колумбійський бар’єр. Єдиний гол був забитий Джефферсоном Лермою наприкінці першого тайму, після чого практично відразу Колумбія залишилася вдесятьох. Але навіть граючи весь другий тайм у більшості, уругвайці не змогли відігратися, завдавши лише двох ударів у площину воріт Каміло Варгаса. Це був другий поспіль матч команди Б’єлси на Копа-2024, у якому вона не змогла забити.

Тренер узяв всю відповідальність за результат на себе – мовляв, у нас набагато кращий підбір гравців, тому відповісти за все маю саме я. Можливо, сеньйор Марсело має рацію (хоча з ним можна посперечатися), але ось у тому, що стосується рукоприкладства, його хлопці справді виявилися кращими. Після фінального свистка на полі трапилися сутички між футболістами, а потім Дарвін Нуньєс та деякі його партнери вирушили на трибуну і затіяли там бійку з уболівальниками збірної Колумбії – ті кидали у гравців пластикові стаканчики та інше сміття. Американська федерація футболу відкрила з цього приводу спеціальну справу, тож Нуньєс цілком може отримати дискваліфікацію. На своє виправдання уругвайці заявляють, що “захищали свої сім’ї від образ”.

Як би там не було, а замість 16-го титулу чемпіона Південної Америки збірна Уругваю має готуватися до 15-го у своїй історії матчу за третє місце на КА. Дев’ять із них вони виграли, але було це досить давно – а у трьох із чотирьох останніх програли. До того ж програли і Мексиці, і Гондурасу, як і Канада, що входять до зони КОНКАКАФ.