29 червня, у Берліні на стадіоні «Олімпіаштадіон» відбувся матч 1/8 фіналу чемпіонату Європи-2024 з футболу між національними збірними Швейцарії та Італії.

Чемпіонат Європи-2024. 1/8 фіналу.

Швейцарія – Італія – 2:0

 Голи: Фройлер, 37, Варгас, 46

 Попередження: Барелла, 35, Ель Шаараві, 45

Швейцарія: Зоммер – Родрігес, Аканджі, Шер – Ебішер (Штеффен, 90+2), Джака, Фройлер, Рідер (Стергіу, 71) – Ндоє (С’єрро, 77), Варгас (Цубер, 71) – Емболо (Дуа, 77).

Запасні: Мвого, Кобель, Ельведі, Закарія, Окафор, Цезігер, Шакірі, Яшарі, Амдуні.

Італія: Доннарумма – Дарміан (Камб’язо, 75), Бастоні, Манчіні, Ді Лоренцо – Барелла (Ретегі, 64), Фаджолі (Фраттезі, 86), Крістанте (Пеллегріні, 75) – Ель Шаараві (Дзакканьї, 46), Скамакка, К’єза.

Запасні: Вікаріо, Мерет, Дімарко, Буонджорно, Гатті, Жоржиньо, Распадорі, Белланова, Фолоруншо.

Арбітр: Шимон Марциняк (Плоцьк, Польща).

Стадіон: «Олімпійський стадіон» (Берлін, Німеччина).

Обидві команди фінішували другими у своїх групах. Якщо Швейцарія загалом не мала нервів і навіть могла випередити Німеччину, то Італії довелося рятуватись голом на 90+8 проти хорватів. Лучано Спаллетті мав відчутні втрати в лінії захисту – Калафйорі відбував дискваліфікацію, Дімарко травмований. Тренер італійців перейшов на схему з чотирма оборонцями. Манчіні та Ель-Шаараві отримали перші секунди на цьому Євро.

Перший тайм виявився справжнім жахіттям для “Скуадри”. За 45 хвилин вона завдала одного удару, жодного у площину воріт. Швейцарія не мала багато моментів, але на свій гол явно награла. Він стався на 37-й хвилині. Варгас запустив в район 11-метрової позначки, де Фройлер двома дотиками завершив момент.

Спаллетті у перерві замінив Ель-Шаараві на героя групового етапу Дзакканьї. Не допомогло. Минуло 27 секунд, а Варгас додав до свого активу гол. Італійці знову залишили купу простору у власному карному майданчику, і вінгер Аугсубрга ефектно закрутив у дальню дев’ятку. Нокаут для чемпіонів Європи.

Зарадити Італії міг лише найкращий бомбардир турніру – автогол. Шер випадково вже відіграв Зоммера, проте кіпера “наті” підстрахувала стійка. Перший удар у площину підопічні Спаллетті завдали аж на 73-й хвилині – Зоммер легко зафіксував дальню спробу Ретегі.

Нічого путнього “Скуадра” не вигадала до фінального свистка. 0:2 – чинні чемпіони Європи швидко покидають турнір. Натомість Швейцарія другий розіграш поспіль викидає іменитого суперника (минулого разу була Франція). У наступному раунді команда Мурата Якіна зійдеться з переможцем пари Англія – Словаччина.