Євро-2024. Група D, 3-й тур
Вівторок, 25 червня Берлін, Олімпійський стадіон
Нідерланди – Австрія 19:00
Трансляція – Megogo

Нідерланди

Нідерланди порадували футболом в обох стартових турах, але й недоліки в грі грі також простежувалися. З Польщею (2:1) команда Кумана і рано пропустила, і провалювалася в опорній, і відрізками втрачала контроль. Але більшу частину матчу все ж показувала сильний комбінаційний футбол з якісною і варіативною грою в останній третині. Плюс традиційно проявили характер і витягли 3 очки завдяки Вегорсту.

Несподівано якісно відіграли з французами (0:0). Так, відсутність Мбаппе спростила завдання. Плюс Нідерланди добровільно здали ініціативу, встановивши власний антирекорд за володіння м’ячем на Євро. Але без м’яча відіграли чітко. Гібридна схема з переходом на 3 ЦЗ в обороні дозволила вирішити проблему в опорній за рахунок агресивних висувань центрбеків. При цьому на м’ячі знову максимально ефективно – здорово в перехідних фазах діяли зірки останнього сезону Бундесліги Сімонс і Фрімпонг, цікаво взаємодіяли Депай і Гакпо.

Головне завдання на матч з Австрією – не програти, чого “ораньє” не робили понад 10 матчів поспіль на групових етапах великих турнірів. Тоді фініш у топ-2 їм гарантований. З огляду на це, можна знову очікувати від Кумана гібридну схему зі здвоєним флангом Дюмфріс-Фрімпонг. Рейндерс при цьому має зберегти місце в опорній зоні – його об’єм без м’яча та передачі між ліній (13) були важливою частиною гри проти Франції.

Австрія

Австрія виправдала статус однієї з “темних конячок” нинішньої першості в перших двох турах. Якісно обмежили Францію (0:1) у першому матчі за рахунок сміливого пресингу. 19 відборів за перший тайм того матчу – такого не змогла повторити жодна інша команда навіть за 90 хвилин на цій першості Європи. Але фаворит все одно виявився їм не по зубах, хоч Віммер і міг зрівняти рахунок у нервовій кінцівці.

У другому турі Австрія не без проблем впоралася з поляками. Після нічийного першого тайму перемогу в другій половині принесли голи Баумгартнера і Арнаутовича. Баумгартнер і Забітцер були лідерами на полі, створивши по 2 моменти для партнера, плюс хавбек “Боруссії” заробив пенальті. Арнаутович же двічі потужно виходив із лави і, цілком імовірно, нарешті з’явиться з перших хвилин у вівторок.

Перемога в Берліні дасть змогу Австрії вийти до плей-оф Євро вдруге поспіль. Втім, одного очка теж повинно вистачити для виходу в якості однієї з найкращих третіх команд, тож ва-банк австрійці точно не підуть.

Особисті зустрічі

Австрія не перемагала нідерландців з 1984-го року, коли вони здолали “ораньє” (1:0) у рамках відбору до мексиканського мундіалю. Відтоді Нідерланди виграли у суперника 7 зустрічей, зокрема 3 у рамках відбору до Євро, 3 у рамках фінального турніру. Востаннє команди зустрічалися на минулій європейській першості – Нідерланди виграли 2:0.

Орієнтовні склади

Нідерланди: Вербрюгген – Дюмфріс, де Врей, ван Дейк, Аке – Схаутен, Рейндерс – Фрімпонг, Сімонс, Гакпо – Депай

Австрія: Пентц – Пош, Данзо, Лінхарт, Мвене – Зайвальд, Гріллич – Баумгартнер, Лаймер, Забітцер – Арнаутович

Статистика і факти

  • Нідерланди не програли жодного з 11 останніх матчів на груповому етапі на великих турнірах (9 перемог, 2 нічиї).
  • Без урахування серій пенальті Нідерланди програли лише 1 з 18 останніх поєдинків на великих турнірах.
  • У матчі з французами Нідерланди встановили свій особистий антирекорд на Євро за відсотком володіння (37%).
  • Барт Вербрюгген – наймолодший голкіпер за 60 років, який зіграв на Євро (21 рік, 303 дні).
  • Франція – єдиний із 20 останніх суперників Австрії, який зумів утримати свої ворота на замку.