Чемпіонат Європи-2024
Група В. Третій тур
24 червня. 22:00. Лейпциг. “Ред Булл Арена”
Хорватія – Італія
Головний арбітр: Данні Маккелі (Нідерланди)

Стан команд

Для Італії потрібний результат – нічия. Вона забезпечить друге місце в групі (шансів на перше немає). В принципі, навіть невелика поразка не стане трагедією, оскільки залишить шанси вийти з групи з третього місця з трьома очками. А ось Хорватія без перемоги навряд чи вийде з групи з третього місця. Та ще й може пропустити вперед Албанію.

Чинний чемпіон попереду завдяки перемозі в першому турі над Албанією. Він швидко відігрався після пропущеного на 23-ій секунді, весь перший тайм тиснув і повинен був забивати більше двох м’ячів. Але в другому втратив темп та гостроту, міг і пропустити. А в другому турі проти Іспанії просто розвалився (4:20 за ударами по воротах), дивом пропустивши лише одного разу.

Такий виступ проти іспанців, особливо після заяв Лучано Спаллетті, що “адзуррі” збираються атакувати, володіти м’ячем, домінувати, викликав сильний шок та шалену критику. Навіть сумніви в проекті тренера. Заголовки волали про “маленьку”, розгублену, налякану Італію, про ганьбу. Віра до збірної тепер на дуже низькому рівні.

Виступ хорватів проти тих самих іспанців в першому турі, попри рахунок 0:3, було сприйнято набагато позитивніше. Оскільки “картаті” створили чимало шансів забити. Не реалізували пенальті. Але проти значно слабшої Албанії було повністю провалено перший тайм, а важкий камбек в другому – зіпсовано пропущеним на 94-ій хвилині.

В країні тепер побоюються, що Золотому поколінню кінець, звинувачують головного тренера Златко Далича в залежності від гри та думок “сенаторів”. В постійних змінах в обороні. В незібраності, загальмованості, вимкненості збірної. Сам він говорить про небачено слабку оборону і називає загалом перший тайм проти албанців одним з найгірших у своїй каденції.

Спаллетті заявляє, що, попри фіаско проти Іспанії, він не збирається відмовлятися від прагнення домінувати, володіти м’ячем і в жодному разі не гратиме на нічию. Він скаржиться на погану фізичну форму підопічних, заявляє, що трохи відпустив на тренуваннях і сподівається, що відпочили. Логічно, що вікових хорватів ловитиме швидкістю.

Далич ж також бажає домінувати, спираючись на техніку та досвід Модрича, Брозовича, Ковачича, і нагадує, що його збірна завжди мучиться, але у вирішальний момент вміє здобути результат. Як неодноразово робила у Відборі, та й на фінальних турнірах. Наприклад, на Євро-2020 та на Чемпіонаті Світу-2022 їй прямо загрожував виліт, але вона здобула в останньому турі потрібні перемогу та нічию.

Цифри та факти

  • Хорватія програла лише перший з очних матчів в 1942-му році, після чого перемогла Італію тричі та п’ять разів зіграла з нею внічию. Три останні очні матчі завершилися з рахунком 1:1. Всі ці три були офіційними. Загалом ж в офіційних матчах Хорватія двічі перемогла Італію та чотири рази зіграла з нею внічию. Без поразок
  • В кожному з останніх чотирьох очних матчів, включаючи товариські, забивалося рівно два м’ячі. В шести з семи останніх не забивалося більше двох
  • Поразка від Іспанії стала першою для Італії після семи матчів без них, включаючи товариські – п’ять перемог та дві нічиї. Поразка від тих самих іспанців – єдина для Хорватії в останніх восьми матчах за п’яти перемог і двох нічиїх (якщо рахувати лише основний час)
  • Італія пропустила в обох останніх матчах одразу після одного пропущеного у попередніх п’ятьох разом взятих, включаючи товариські. Хорватія пропускала у чотирьох з п’яти останніх матчів одразу після трьох поспіль без пропущених (якщо рахувати лише основний час)
  • На останніх чотирьох великих турнірах в третьому турі групового турніру Хорватія здобула три перемоги та нічию. У всіх цих випадках вона вийшла з групи

Кадри

ЗМІ обох країн кричать про кадрову та тактичну революцію. Про можливий перехід Італії на гру з трьома центральними захисниками, Хорватії – на 4-2-3-1, про суттєві зміни у стартовому складі. Причому травмовані лише Домагой Віда та Федеріко Дімарко, та й перший на турнірі не грав, а щодо другого Спаллетті каже, що готовий грати.

Станішич може повернутися до стартового складу хорватів праворуч в обороні замість Юрановича, Гвардіол може повернутися з центру на лівий фланг, змістивши Перішича, до центру може повернутися Понграчич або вперше вийти Ерлич. Праворуч в атаці Маріо Пашалич може вперше посунути Маєра, в її центрі Будімір (асист), Петкович (нереалізований пенальті) та Крамарич (гол) – кандидати.

У центрі поля Ковачич залишиться, з Модричем неясно, Брозович, швидше за все, піде в запас. Останнього має замінити більш атакувальний та 21-річний Сучич, який дуже активно виходив на заміну в перших турах. Хоча, можливо, вся легендарна трійка залишиться, а Сучич вийде ліворуч в атаці. Або ж там знову вийде Крамарич. Є й справжній вінгер Іванушец.

Понграчич, Ерлич, Пашалич грають в Італії, Перішич, Ковачич, Брозович, Будімір, Петкович грали там раніше.

Дімарко замінить Камбіазо або Дарміан, які скоріше праві захисники. Хоча вони потрібні для заміни Ді Лоренцо праворуч, розбитого іспанцем Ніко Вільямсом. Лівіше може переміститися центральний захисник Калафіорі, тоді в центрі вийде Манчіні або Буонджорно.

Спаллетті був дуже незадоволений грою Жоржиньо та Фраттезі проти іспанців, замінивши їх в перерві. Зміни в центрі поля точно потрібні. Очікується дебют Фаджолі, який не грав сім місяців в футбол через дискваліфікацію за незаконні ставки. Також потужний опорник Крістанте близький до стартового складу.

В атаці втратити місця можуть Скамакка, К’єза та Лоренцо Пеллегріні. Ретегі, Распадорі, Дзакканьї вже виходили на заміну, а є ще Ель-Шаараві.

Хорватія: Лівакович, Станішич, Шутало, Понграчич, Гвардіол, Модрич, Ковачич, Сучич, Пашалич, Будімір, Крамарич

Італія: Доннарумма, Дарміан, Манчіні, Бастоні, Калафіорі, Крістанте, Фаджолі, Барелла, К’єза, Лоренцо Пеллегріні, Ретегі