Журналіст та блогер Віктор Вацко пройшовся по персоналії Михайла Мудрика у збірній України – вінгер Челсі є безальтернативним вибором Сергія Реброва.

“Мудрик – найбільш контроверсійний гравець збірної України. Дивіться в чому колізія для Реброва. Мудрик – це наш найшвидший гравець групи атаки серед усіх футболістів у заявці. Циганков ще дуже швидкий, але він поки що поза грою. Маючи гравця з такою швидкістю, було б нерозумно не пробувати цю швидкість використовувати.

От зараз – матч із Словаччиною, я собі конспект вів впродовж матчу. За 90 хвилин я відзначив 8 хороших атак збірної України. В 6 з них безпосередню участь в них брав Мудрик. Як не крути, а на атаку Міша дуже гострий футболіст. Коли він отримує вільний простір – це потенційно величезна небезпека для суперника. У грі проти збірної Румунії 7 спроб дриблінгу, 6 вдалих. Проти Словаччини 2 спроби дриблінгу, обидві вдалі. У будь-якому випадку – це найбільша кількість в команді, і найвища якість. Інша справа, що довершеності цій гостроті бракує.

Мені здається, що Мудрик ще не завжди усвідомлює, як збалансувати швидкість своїх ніг із швидкістю думки. От коли це до нього прийде – це буде гравець на 100 мільйонів євро. Ефективність – я вас розумію: 25 матчів за збірну, 2 голи та 4 асисти.

Але давайте подивимось на цю ситуацію з іншого боку, яка в нас альтернатива. Ребров на Євро не взяв жодного гравця на позицію лівого вінгера навіть із приблизно схожим профайлом на Мудрика. Я думав, що Кабаєв потрапить у список з 26 гравців – не потрапив. Тоді думав може Ваната там спробують – ні. Зараз в матчі проти Словаччини, коли Мудрика замінили – Судаков пішов наліво. У нас Мудрик безальтернативний. Я вважаю, що це проблема. Це проблема, що він хоче – біжить, не хоче – не біжить, куди хоче – туди і біжить.

Матч проти Румунії дивився і задавався питанням: як можна з ним взаємодіяти? Як під нього підлаштовуватись? Як зрозуміти логіку його переміщень, особливо в обмеженому просторі. Коли є вільний простір – тут все ясно: ран, Форрест, ран. А коли треба взаємодіяти, комбінувати – по-моєму тільки Судаков, у нього на космічному рівні розуміння Мудрика.

Третій гол від румунів, і дії Михайла у власному штрафному – абсолютна розконцентрація. Але при цьому він знає, що якби він не зіграв – тренер поставить його на наступний матч, бо в тренера варіантів більше нема. Після цього повертаємось до того, з чого починали цю тему: а як його посадиш, якщо він швидкий і гострий? Після чого йде “так, а толку від цієї швидкості і гостроти, якщо вона нічим не закінчується?” і так по колу”, – поділився Вацко у програмі Вацко on Air.