У червні 2023 року Вікторія після 1,5 років відсутності через російську агресію повернулась у змагання ПФЛ. Причому, колишня команда Другої ліги отримала право підвищитися в класі й заявилася відразу на Першу лігу.

Незважаючи на всі виклики і складнощі, сумська команда рівно пройшла першу частину сезону, зайнявши четверте місце у групі Б, але поборотися за кращу позицію у групі «Чемпіонська» не змогла. За підсумками минулого сезону Вікторія зайняла сьоме місце в Першій лізі. Напевно, чемпіонат не перевершив Кубок України, де сумчани дійшли до чвертьфіналу, поступившись лише володарям трофею.

В ексклюзивному інтерв’ю сайту «Український футбол» головний тренер сумської команди Анатолій Безсмертний підбив підсумки кампанії 2023/24, а також розповів про останні новини клубу.

– Анатолію Петровичу, Вікторія завершила сезон на сьомому місці в групі Чемпіонська Першої ліги. Ви задоволені таким результатом команди?

– Завжди хочеться виступити краще, але команда створювалася з чистого аркуша, тому для першого разу, в принципі, було нормально.

Ми і в Кубку України дійшли до чвертьфіналу, де поступилися Шахтарю (0:3), хоча в чемпіонаті хотілося б краще, але те місце, яке посіли, значить, на те й заслуговуємо. Скажу так: для дебюту виступили нормально.

– Які команди вас здивували?

– Не було прохідних команд: усі складні, з усіма доводилося показувати найкращі якості. Можу відзначити, звісно, Інгулець. Епіцентр – хороша команда, також Лівий берег, але й інші не гірші.

– Усі ми знаємо, яка ситуація в Сумській області і бачимо, що дуже багато повітряних тривог. Це впливало на результати команди?

– Звичайно. Практично в кожному матчі були зупинки в грі, звичайно, це впливає на футболістів, на тренерів і на вболівальників, коли вже їх допустили на стадіон. Ми хіба що пару матчів за весь сезон провели без повітряних тривог.

З іншого боку, ми перебуваємо в таких реаліях, що, можна сказати, звикли вже.

– Відомо, хто залишить команду цього літа?

– Поки що питання не закрите. Кілька людей піде, без цього нікуди. 24 червня ми збираємося і тоді вже буде точна інформація.

– Правда, що нападник Ярослав Галенко поїхав до Канади?

– Так, він поїхав за сімейними обставинами. У нього хворий батько, тому Галенку вдалося покинути Україну.

– Голкіпер Денис Шеліхов йде з клубу?

– Так, він покине Вікторію. Денис нам дуже здорово допоміг, але потрібно трохи омолоджувати команду.

– А яка доля одного з лідерів Вікторії нападника Вадима Шавріна?

– Він також залишає Вікторію. Причина? Як і в Шеліхова, ми хочемо трохи омолодити команду.

– Є вже якісь плани щодо новачків?

– Подивимося, хто приїде і кого ми підпишемо, тому що багато футболістів і хочуть їхати, але й побоюються.

– Один із можливих новачків – вінгер Вереса Владислав Шарай?

– О, до цього ще далеко. Подивимося.

– У Кубку України 2023/24 Вікторія вибила з турніру двох представників УПЛ – ЛНЗ та ФК Минай, лише у чвертьфіналі поступившись самому Шахтарю. У чому секрет успіху вашої команди?

– Ніякого секрету немає. Футболісти виходять на поле і виконують те, що ми від них вимагаємо.

– І питання щодо майбутнього жеребкування чвертьфіналу Кубка України. Як ви вважаєте, краще зіграти в цьому раунді з Шахтарем, чи отримати іншого суперника і замахнутися на півфінал?

– Не в нашій ситуації судити, хто сильніший, а хто слабший. Хто попадеться, той і попадеться, з усіма треба грати і докласти максимум зусиль для позитивного результату.

– Уже відомі плани на літніх зборах?

– Вікторія повертається з літніх канікул 24 червня та розпочне підготовку до нового футбольного сезону на тренувальній базі в Миколаївці.

Вже заплановані контрольні поєдинки:

  • 30.06 – Кудрівка-Нива
  • 03.07 – Лівий Берег
  • 07.07 – ФСК Маріуполь
  • 13.07 – Колос (Ковалівка)
  • 15.07 – ЮКСА
  • 18.07 – СК Полтава
  • 21.07 – ФК Тростянець

– Взимку 2022 року Альянс і Вікторія об’єдналися, і об’єднана команда тоді вважалася одним із претендентів на вихід в УПЛ, але почалася нова фаза війни – повномасштабне вторгнення, яке дуже боляче вдарило, зокрема, по Сумщині. Які зараз завдання ставить керівництво клубу?

– Будемо зустрічатися з керівництвом, яке й поставить завдання. Зараз потрібно, щоб хлопці відпочили. От вийдемо з відпустки і ближче до початку сезону, я думаю, вже отримаємо завдання.