Досвідчений захисник СК Полтава Євген Опанасенко про перспективи команди в наступному сезоні

Досвідчений захисник Полтави Євген Опанасенко проаналізував виступи команди у минулому сезоні, оцінив рівень Першої ліги та поділився враженнями від гри на новій позиції.

Підсумки сезону

– Трохи змазаним вийшов сезон, – сказав гравець газеті Спортклуб. – З одного боку, ми виконали завдання, потрапили у Чемпіонську групу, з іншого – у другій частині сезону за доволі непоганої гри видали невтішну серію з п’яти поразок поспіль. Але зазначу, що в більшості матчів демонстрували гідну гру, провалили лише один чи два тайми у цих поєдинках. Якщо тренери влітку залишать кістяк команди, то наступного року можна ставити більш високі цілі на сезон.

Невдачі навесні

– Не можу сказати, що у другій частині сезону був спад у команди. Це більше збіг обставин і наша неуважність. Головний тренер команди Володимир Сисенко вказував на наші помилки, після кожної гри ми їх розбирали, аналізували. На жаль, пропускали голи після ідентичних помилок. Мабуть, не зовсім правильні висновки ми робили, якщо знову повторювали ці самі помилки. Якщо порахувати втрачені очки, де ми мали перемагати, то сміливо можна було б потрапити у трійку призерів та грати перехідні матчі за право виступати в УПЛ. Ну й кілька голів нам залітало просто неймовірних.

Чемпіонська група

– З Карпатами, Епіцентром, Лівим Берегом цікавіше грати, тому ми й намагалися потрапити саме до Чемпіонської групи. Там сильніші команди, а, як відомо, на гру з такими суперниками й налаштовуватися значно краще. Ще один плюс: коли в багатьох містах повернулися на трибуни фанати, то це повернуло на стадіони футбольну атмосферу. Згадаймо хоча б наші матчі у Львові чи Кам’янці-Подільському. При заповнених трибунах зовсім інший настрій, грати краще! У матчах із лідерами ми демонстрували хороший футбол і повинні були везти очки звідти. Та, на жаль, цього не сталося.

Амбіції Полтави

– За підбором виконавців наша команда точно може боротися навіть не за п’ятірку, а за трійку найсильніших. Це не якісь захмарні оцінки, адже якщо подивитися на роботу наших хлопців на тренуваннях чи іграх, то можна побачити ту самовіддачу, ту кількість голів, які ми забиваємо (СК Полтава забив 49 голів у сезоні та поступився за цим показником лише Інгульцю і Лівому Берегу). На жаль, пропускали цього сезону теж багато.

Нове амплуа

– Позиція у центрі захисту загалом не найважча, менше бігати треба (посміхається). Зважаючи на мій вік, Володимир Анатолійович ухвалив таке рішення. Мені там доволі зручно грати. Я бачу все поле, можу підказувати, трішки керувати командними діями. Тому для мене труднощів у цьому немає. На позиції ж правого захисника потрібно працювати по всьому флангу. Вважаю, що для цього здоров’я у мене ще є, але не знаю, чи вистачило б у такому темпі мене на всі 90 хвилин.

Комфортна позиція

– Нині комфортно грати в центрі захисту, а в розпал кар’єри було цікавіше грати праворуч. Мені було комфортно підключатися до атак, до того ж грав у тренерів, які не забороняли це робити, а, навпаки, заохочували. Виходило й забивати, й віддавати результативні передачі.

Рівень Першої ліги

– Раніше український футбол був інакшим, зовсім не той був фінансовий рівень команд. Однак якщо раніше розрив між Першою лігою і УПЛ був відчутний, то нині ситуація вирівнялася. Навіть наша команда зараз могла би спокійно грати в УПЛ. Коли ми влітку грали контрольні поєдинки з тими ж Ворсклою та Олександрією, то відчували себе на рівних, нічим їм не поступалися. Перша ліга зараз дуже непередбачувана. Звичайно, є когорта лідерів, які мають завдання, але кожна команда може обіграти кожну. Особливо це стосується Чемпіонської групи.

У групі Вибування все ж дещо слабші клуби. Втім круто, що є команди, які на папері вважаються слабшими, але в підсумку дають бій фаворитам. Звичайно, ще цікавіше було б, якби ліга не поділялася на групи, а змагання проводилися за звичною системою у два кола. Проте, виходячи з воєнних реалій, розуміємо, що такий формат поки найбільш оптимальний.

Пресслужба ПФЛ