Євро-2024. Група D, 2-й тур
Лейпциг, РБ Арена
Нідерланди – Франція 22:00
Трансляція – Megogo

Нідерланди

Нідерланди яскраво почали Євро, хоча переконливості в їхньому перфомансі помічено не було. Польща відкрила рахунок у дебюті та регулярно перехоплювала ініціативу по ходу матчу. У підопічних Кумана часто провалювалася опорна зона, плюс вони програвали багато єдиноборств, чим дозволяли менш іменитому супернику чіплятися за гру. Але плюси все ж перевалили, і “ораньє” зуміли перевернути матч.

Знову сказав своє слово Ваут Вегорст, який забив у 5-му матчі поспіль після виходу на заміну. Забив першим же дотиком. Також треба відзначати цікаву гру Нідерландів через центр. Опускання Депая вглиб, креатив Сімонса та якісний рух Гакпо робили їхню атаку непередбачуваною. Як альтернатива був варіант із кросами на Дюмфріса, який традиційно був небезпечним у чужому штрафному.

Вербрюгген був важливою частиною білд-апу, гідно зіграв і на лінії, тому його місце у воротах не обговорюється. Ван де Вен міг би стати в нагоді зі своєю шаленою швидкістю, але відсутність Мбаппе дозволяє обійтися без змін в обороні. Зміни в опорній зоні б не завадили, але тут Куман через травми де Йонга і Копмейнерса залишився без опцій. Єдині альтернативи – 33-річний Вейналдум, який здав, і Гравенберх, якому довірити опорну зону проти такого небезпечного суперника було б наївно.

Франція

На головного фаворита турніру в першому турі чекала серйозна перевірка у вигляді команди Австрії. Підопічні Ральфа Рангніка обмежували гру суперника пресингом і солідно атакували у вкрай сміливій структурі 3-1-6, змушуючи вінгерів Тюрама і Дембеле багато відпрацьовувати назад. Франція не найяскравішим способом, але перемогла (1:0). Погана реалізація не дозволила раніше закрити гру, але результат був заслуженим.

Дуже доречним стало повернення в старт Нголо Канте, який у фірмовій манері запилососив центр поля і був визнаний найкращим гравцем зустрічі. Не найкращий вечір був для Мбаппе. Зірка двох останніх ЧС запоров кілька моментів і так й не знайшов свій перший гол на Євро в кар’єрі. Бентежила його взаємодія з Тюрамом, який навіть за всього бажання не міг підлаштуватися під хаотичні переміщення Кіліана.
До того ж Мбаппе зламав ніс у єдиноборстві з Данзо і його участь у найближчому матчі перебуває під питанням. Судячи з усього, його місце займе Жиру. Саліба впевнено відіграв у захисті і повинен зберегти місце в старті, незважаючи на не найточнішу гру на м’ячі. У цьому сенсі захисник “Арсеналу” врівноважує Упамекано – не такого надійного ззаду, зате дуже сильного в грі в пас.

Особисті зустрічі

На Євро шляхи цих двох команд перетнулися в 4-й раз. Французи перемагали по пенальті у чвертьфіналі в 1996-му році, а Нідерланди двічі перемагали на груповому етапі – 3:2 у 2000-му і 4:1 у 2008-му. Проте Франція останнім часом тотально домінує в протистоянні, вигравши 7 із 8 останніх особистих зустрічей. Нічия для цієї дуелі велика рідкість – їх було всього 4 у 30 матчах.

Статистика і факти

  • Франція виграла в шести останніх стартових матчах на великих турнірах.
  • Перемога над Австрією стала для Дешама 100-ю біля керма збірної Франції у 154 матчах (30 нічиїх, 24 поразки).
  • У Мбаппе 12 голів на Чемпіонатах світу і 0 на Євро.
  • Стартовий склад проти Австрії був наймолодшим для Франції за останні 4 Євро (27 років, 273 дні).
  • Нідерланди не програли жодного з 10 останніх матчів на груповому етапі на великих турнірах (9 перемог, 1 нічия).
  • Ваут Вегорст забив Польщі через 18 секунд після появи на полі.
  • Барт Вербрюгген – наймолодший голкіпер за 60 років, який зіграв на Євро (21 рік, 303 дні).

Орієнтовні склади

Нідерланди: Вербрюгген – Дюмфріс, де Врей, ван Дейк, Аке – Схаутен, Верман – Сімонс, Рейндерс, Гакпо – Депай

Франція: Меньян – Кунде, Упамекано, Саліба, Тео Ернандес – Канте, Рабьо – Дембеле, Грізманн, Тюрам – Жиру