Екс-голкіпер збірної України Олександр Горяїнов в коментарі Footboom розповів про зміни в тренерській кар’єрі, поділився враженнями від виступу національної команди на Євро-2024, і очікуваннями від матчу Словаччина – Україна (21 червня).

– За нашою інформацією ви залишили “Металіст”. Чи так це, і в чому причина такого рішення?

– Так, все вірно. У мене завершився термін контракту з “Металістом”, і за сімейними обставинами я вирішив його не подовжувати. Мені потрібно бути в Харкові – разом із дружиною, яка тут проживала, а я працював в “Металісті”. Після відпустки, проведеної в Харкові, ми з дружиною прийняли рішення, що я залишусь вдома. Я поспілкувався з керівництвом “Металіста” і мені пішли назустріч. Сподіваюсь, ми залишимося друзями і при наступній зустрічі пожмемо один одному руки. Я вдячний клубу, і життя покаже, що буде далі.

– Які плани на майбутнє?

– Поки що нічого конкретного. Наразі у мене є пропозиція працювати тренером в дитячій футбольній школі в Харкові. Але я подумаю.

– Чи слідкуєте за Євро-2024? І які ваші враження від старту збірної України на цьому турнірі?

– Не буду оригінальним, якщо скажу, що очікував більшого від нашої національної команди. На жаль, збірна України проступилася у бажанні, у русі і в боротьбі. Цей чемпіонат Європи – чемпіонат боротьби, іноді, до крові та синців… Це його фішка. Спочатку – боротьба, підбори, біганина, а вже потім тактика й індивідуальна майстерність. У нас загалом класна команда, однак за рахунок голого класу нікого на Євро-2024 не переграєш. Від усіх потрібно багато чорнової роботи.

– Чималу долю критики після матчу з Румунією отримав Андрій Лунін. Оцініть, будь-ласка, гру вашого колеги по ігровому амплуа.

– Так, гру голкіпера потрібно оцінювати окремо. Тепер такий футбол – воротарю потрібно активно включатися в дії команди. Але ж Лунін так грав у “Реалі” – на найвищому рівні, і вимоги добре знає. Впевнений, що такі самі вимоги і у Сергія Реброва.

Не думаю, що Лунін втратив тонус після пропуску фіналу Ліги чемпіонів. На такому рівні на професіоналів подібні фактори не впливають, інакше, вони б не досягли таких висот. Нічого страшного, бувають такі невдалі дні. І не треба кричати, що все пропало. Головне для нашої команди – зробити висновки.

– Наскільки ймовірний варіант, коли ворота збірної України в поєдинку зі Словаччиною буде захищати Анатолій Трубін?

– Все можливо. Воротарська ланка у цій збірній України – найсильніша за всю історію нашого футболу. Трубін вийде, Лунін, чи Бущан, визначить тренер голкіперів Рустам Худжамов. Раніше, при всій повазі до інших, явно виділявся за рівнем гри Олександр Шовковський, а зараз є чудовий вибір. Психологічний фактор, звичайно, може вплинути на рішення щодо воротаря на матч зі Словаччиною, і не виключено, що в такому разі перевагу отримає Трубін. Але, нехай все-таки тренери дивляться, що і як.

– Що скажете про збірну Словаччини, і на який результат розраховуєте?

– Словаччина – дуже непростий суперник. За класом футболістів, на папері, наша національна команда вище словаків. Однак, на поєдинок повинні вийти гравці, готові до самопожертви. І вже потім – на другому місці, буде той самий клас, тих же Мудрика з Судаковим… Програвати, як відомо, теж можна по різному – можна й так, що тобі будуть аплодувати. Треба, щоб у футболістів збірної України, буквально, очі горіли. Судаков на днях правильно сказав: на нас чекають два фінали – їх потрібно виграти, інше не розглядається.

– Якщо говорити про самопожертву, значить, фізично треба витримати всі 90 хвилин. Чи потягнуть це ветерани збірної України – Ярмоленко, Степаненко, Сидорчук?

– На вік, м’яко кажучи, не завжди потрібно дивитися. Згадайте, наприклад, хто на Євро-2024 грає в основі збірної Португалії, – Пепе та Кріштіану Роналду на двох – 80 років, і в збірній Словаччини є такий футболіст. А наші хлопці ще і не ветерани, вони досвідчені виконавці, справжні профі. Ребров чудово знає стан кожного і, головне, – настрій на гру, а це вирішальний фактор. Я дуже вірю в збірну України!