Збірна Словенії у матчі 2-го туру групового етапу Євро-2024 не змогла перемогти Сербію (1:1).

Збірна Словенії у 1-му турі Євро-2024 розписала нічию з Данією, а сербі програли англійцям.

Евро-2024. Група С. 2-й тур

Словенія – Сербія – 1:1

 Карнічнік, 69 – Йович, 90+6

 Янжа, 87, Віпотнік, 90+5 – Младенович, 25, Лукич, 54, Йович, 90+2, Гачінович, 90+4

Словенія: Облак – Янжа, Бійол, Дркушич, Карнічнік, Млакар (Станкович, 64), Елшнік (Брекало, 90+1), Черін, Стоянович (Вербич, 76), Шпорар, Шешко (Віпотнік, 76).

Сербія: Райкович – Павлович, Міленкович, Велькович, Младенович (Гачінович, 46), Лукич (С.Мілінкович-Савич, 64), Іліч, Живкович (Бірманчевич, 82), Тадич (Самарджич, 82), Мітрович, Влахович (Йович, 64).

Арбітр: Іштван Ковач (Румунія)

Стадіон: «Альянц Арена» (Мюнхен)

Поки що важко спрогнозувати, як ці результати позначаться на шансах балканців вийти в плей-офф, але ділити очки вони не бажали. Обидві слов’янські команди розуміли, що в особистій зустрічі обов’язково треба грати на перемогу.

Втім, у перші 35 хвилин на полі було нудно. Сербія більше працювала з м’ячем, в той час як Словенія зосередилась на контратаках, однак моментів виникало обмаль. Словенці на цьому відрізку мали тільки одну гостру нагоду – Млакар увірвався на правий край штрафного та пробив у ближній кут. Райковіч парирував.

Серби відповідали подачами. Одну доволі щільним ударом головою замкнув Влаховіч, але м’яч полетів по центру. Без проблем для Облака. В іншому епізоді Мітровіч на дальній стійці замикав кутовий – з мінімальної відстані Александр у ворота не влучив.

Значно цікавіше стало перед перервою, коли пішла гра на зустрічних курсах. Так, на 37-й хвилині рахунок могли відкривати номінальні госпарі. Елшнік пробив з-за меж штрафного й поцілив у захисника, підхопив відскок і влетів на правий край карного майданчика. Потужний удар звідти летів у ближню дев’ятку, однак підопічних Драгана Стойковіча врятувала стійка – Шешко ж на добиванні запустив сферу на трибуни.

Сербія відповіла на 41-й черговим кросом, який Влаховіч скинув на Мітровіча. Алєксандр протиснув Карнічника й вистрілив з лівого кута воротарського, однак Облак врятував Словенію! Ще за дві хвилини Лукіч розстрілював ворота з близької відстані, скориставшись вдалим відскоком – в останню мить удар накрили!

Зрештою, команди відправились відпочивати за нулів на табло. Рахунок не влаштовував обох. Драган Стойковіч у роздягальні вирішив замінити Младеновіча, випустивши Гачіновіча, а от Матьяж Кек обійшовся без перестановок.

І дарма. На початку другого тайму збірна Сербії суттєво додала. Контратак у Словенії поменшало, а неприємних моментів у її штрафному побільшало. Зокрема, вже за хвилину по перерві Мітровіч прийняв класний пас з правого флангу, обігрався з Тадічем і пробив з меж штрафного – Облак парирував!

Ще за дві хвилини Бійол ледь не зрізав простріл у власні ворота. М’яч пройшов поруч з дев’яткою. Після цього сталося кілька неприємних кросів, а на 65-й хвилині Мітровіч бахнув з дистанції над поперечкою. Словом, серби тиснули – втім, у середині другого тайму гра вже стала вирівнюватись. Словенія почала відповідати.

Певний злам у матчі було позначено на 58-й хвилині, коли Шешко вистрілив з дистанції під поперечину. Райковіч виконав блискучий сейв. Після цього підопічні Матьяжа Кека провели декілька хороших контрвипадів без завершення. Драган Стойковіч на цьому тлі вирішив освіжити атаку – Влаховіча та Лукіча на 64-й хвилині замінили Йовіч і Мілінковіч-Савіч.

І саме Мілінковіч-Савіч став співавтором гола Словенії на 69-й хвилині. Карнічник відібрав м’яч на власній половині й розігнав контратаку, завершивши свій слалом переведенням на лівий фланг. Сам Жан побіг відкриватись на дальню стійку, де й замкнув простріл Елшніка – ніхто не перехопив м’яч, а конкретно з Карнічником недограв Мілінковіч-Савіч. 1:0!

Збірна Сербії досить швидко могла відігратись. Вже на 72-й хвилині Мітровіч прийняв крос з правого флангу, пробивши метрів з 13-ти. М’яч зрикошетив від захисника й полетів у ворота, однак влучив у поперечку!

Матьяж Кек тут же вдався до замін, але не в обороні – він освіжив позиції форварда та вінгера, випустивши Віпотніка та екс-динамівця Вербіча замість Шешко та Стояновіча. Цей хід працював доволі непогано. Словенці тривожили контратаками, а от у сербів після поперечки мало що виходило.

Був удар Самарджіча з-за меж штрафного (повз праву стійку). Було кілька неприємних кросів і перспективний удар Іліча, який заблокували. Сербам критично бракувало ідей. Понад 20 хвилин вони лишень завантажували подачі та лонгболи. Моментів не виникало до останніх секунд.

Втім, постійні закидання принесли кутовий на 5-й компенсованій хвилині (з п’ятьох). І саме він став фатальним для Словенії. Таки спрацювали заміни Драгана Стойковіча – Іліч подав, а Йовіч замкнув головою. Боротьбу Луці програв Карнічник. 1:1!