18 червня 2024 року. 22:00. Німеччина. Лейпциг. “Ред Булл Арена”.
Євро-2024. Група F. 1-й тур
Португалія – Чехія
Де подивитися: MEGOGO
Дискваліфіковані: відсутні
Травмовані: відсутні

Португалія

Команда Роберто Мартінеса не просто так вважається одним з головних фаворитів Євро-2024. Вищі шанси на перемогу в турнірі букмекери віддають збірним Англії, Франції та Німеччини, а далі йдуть португальці та іспанці. “Селесау” найкраще за всіх провели відбірковий етап до майбутнього чемпіонату Європи, вигравши всі 10 матчів в групі. Так, група в них була відверто слабенька, але досягнення в будь-якому випадку гідне поваги. Ба більше, Португалія стала найбільш результативною збірною відбору (36 м’ячів), а також пропустила найменше за всіх інших – всього два голи. І це за умови, що з новим тренером команда грає не так прагматично і обережно як раніше. Втім, дійсно варто зробити скидку на слабкість суперників. Зрештою забити португальцям вдалося лише збірній Словаччині, яка програла “Селесау” на виїзді з рахунком 2:3.

Майбутній поєдинок проти Чехії стане першим офіційним для збірної Португалії у 2024 році. До цього команда Роберто Мартінеса грала виключно контрольні матчі, в яких почала регулярно пропускати і навіть зазнала двох поразок. Ще в березні “червоно-зелені” несподівано програли 0:2 збірній Словенії, вигравши до того 5:2 у шведів, а ось недавно вдома поступилися 1:2 Хорватії, перед тим здолавши фінів з рахунком 4:2. І тільки в останньому, п’ятому товариському матчі “Селесау” нарешті виграли і не пропустили – 3:0 над збірною Ірландії. Переможний перший гол забив Жуау Фелікс, а по перерві за справу взявся Кріштіану, котрий оформив дубль.

Чехія

Загалом без якихось надзусиль путівку до Німеччини здобули чехи. Так, зрештою вони фінішували другими в групі, поступившись лідерством через гіршу різницю м’ячів та результати очних зустрічей збірній Албанії, але позаяк на Євро-2024 від кожної групи напряму виходило дві команди, то це було не принципово. З албанцями “народна команда” набрала лише одне очко у двох поєдинках, і ще по разу зіграла внічию на виїзді зі збірними Молдови та Польщі, яких перегравала вдома, забиваючи по три голи. Ще дві перемоги були здобуті у поєдинках проти збірної Фарерських островів.

Варто відзначити, що на чемпіонат Європи збірну Чехії вивів Ярослав Шилгавий, який після перемоги в останньому турі над молдованами (3:0) оголосив про припинення співпраці з чеською футбольною асоціацією і нині є головним тренером “великої” збірної Оману. Тим часом збірну Чехії очолив досвідчений, 60-річний Іван Гашек, який понад 15 років до того працював в Азії. Останнім місцем його роботи була посада головного тренера іншої “надпотужної” команди, збірної Лівану. З новим тренером збірна Чехії допоки виключно перемагала. Так, зіграно було лише чотири контрольні поєдинки проти не найсильніших суперників, але ж факт залишається фактом. У березні “народна команда” здобула вольові перемоги з рахунком 2:1 над Норвегію (на виїзді) та Вірменією, а у червні вдома розгромила збірну Мальти (7:1) і виграла 2:1 у збірної Північної Македонії.