Євро-2024. Група F. 1-й тур
18 червня. 19:00. Дортмунд. “Сігнал Ідуна Парк”
Трансляція: Megogo Football 1, Суспільне

Туреччина: останні новини

Турецьку збірну вже по ходу відбору на Євро-2024 очолив Вінченцо Монтелла. Туреччина потужно зіграла у кваліфікації: п’ять перемог, дві нічиї та одна поразка. У групі з Хорватією та Вельсом збірна Туреччини посіла перше місце і це хороший показник для команди, яка не завжди грає стабільно.

У 2024 році Туреччина зіграла чотири контрольні матчі: три поразки та нічия. До речі, внічию підопічні Монтелли зіграли з італійцями. Проте, не варто звертати особливу увагу на ці результати, адже фінальна частина Євро-2024 – це зовсім інший турнір. Одним із лідерів цієї збірної можна вважати 19-річного хавбека “Реала” Арду Гюлера. Також варто відзначити захисника “Роми” Зекі Челіка. Ну а Чалханоґлу та Їлмаза додатково представляти не варто. На жаль, без травм також не обійшлося. На Євро-2024 не зможуть зіграти Енес Юнал, Озан Кабак та Чаглар Сьюнджу.

Відзначимо, що на Євро-2020 збірна Туреччини програла всі свої матчі у групі і посіла останнє місце. Проте, ця команда має всі шанси боротися за плей-оф у групі з Грузією, Португалією та Чехією.

Орієнтовний склад Туреччини: Ґюнок — Челік, Бардакчі, Акайдин, Демірал — Чалханоґлу — Гюлер, Мюлдюр, Озкан, Актюркоґлу — Їлмаз

Грузія: останні новини

У вівторок станемо свідками історичної події для грузинського футболу. Грузія вперше у своїй історії гратиме у фінальній частині Євро. Пробитись на Євро-2024 грузинам вдалось через шлях Ліги Націй. Спочатку переграли Люксембург, а у фіналі плей-оф у серії пенальті переграли Грецію. Безумовно, в таких результатах велика заслуга Віллі Саньоля, якому вдалося підвести своїх підопічних до єдиного знаменника.

Збірна Грузії вміє терпіти і досягати результату за рахунок морально-вольових якостей. Іноді бувають проблеми з дисципліною, але характер у команди є. Серед лідерів збірної Грузії можна відзначити: голкіпера Георгія Мамардашвілі, захисника Соломона Кверквелію, хавбеків Георгія Цітаішвілі та Хвічу Кварацхелію. Також не забуваємо про захисника “Шахтаря” Георгія Гочолеішвілі. За всю історію дійсно зараз дуже сильне покоління футболістів у Грузії.

Як не дивно, але перед Євро-2024 підопічні Саньоля зіграли всього один контрольний матч. Грузія завдячуючи голам Кітеішвілі, Мікаутадзе та Зівзівадзе виграла у Чорногорії (3:1).

Орієнтовний склад Грузії: Мамардашвілі – Гвелесіані, Кашія, Двалі – Какабадзе, Кочорашвілі, Кітеїшвілі, Чакветадзе, Цітаішвілі – Мікаутадзе, Кварацхелія

Цифри та факти

  • Це буде перша в історії гра збірної Грузії у фінальній частині Євро;
  • Переможна серія Грузії складає три матчі поспіль;
  • Туреччина не може виграти п’ять матчів;
  • Найвидатніші досягнення турецького футболу – бронза ЧС-2002 та півфінал ЧЄ-2008.

Особисті зустрічі

У новітній історії команди між собою зіграли п’ять матчів: три перемоги Туреччини, перемога Грузії та нічию. В останнє суперники зустрічалися аж 12 років тому. Тоді у контрольному матчі перемогла Туреччина – 3:1.