Євро-2024. Група D, 1-й тур
Дюссельдорф, Меркур Шпіль-Арена
Австрія – Франція 22:00
Трансляція – Megogo

Австрія

Австрія явно збирається переписати свої власні рекорди на Євро, незважаючи на важку групу. На минулій першості Європи “Дас Тім” уперше вийшли до плей-оф, здобувши свої перші дві перемоги у фінальній стадії турніру. Відтоді австрійці стали тільки сильнішими завдяки роботі Ральфа Рангніка.

Рангнік – один із головних візіонерів німецького та австрійського футболу сучасності, який зіграв важливу роль в успіхах концерну РБ у нашій улюбленій грі. По суті, майже все поточне покоління австрійців пройшло або через “Зальцбург”, або “Лейпциг”, або близький за духом клуб Бундесліги, а тому добре знайоме з принципами роботи наставника національної команди.

Для повного щастя не вистачає лише оптимального складу. Безумовно, головною втратою стала травма Давида Алаби. Крім захисника “Реала” на Євро також не поїхав Ксав’єр Шлагер, який провів феноменальний сезон у складі Лейпцига і був лідером центру поля. Усе ще в справі Марко Арнаутович, хоча 33-річний ветеран має поступитися місцем у старті одному з найкращих таргетменів Бундесліги Міхаелю Грегоричу.

Франція

Можна по-різному ставитися до прагматичного стилю Дідьє Дешама, але він безумовно дає плоди. “Ле Бле” виходили у фінал тричі за 4 останні великі турніри: програли в екстра-таймах Португалії на Євро-2016, після чого взяли ЧС і були за крок від повторення успіху на мундіалі в Катарі 2 роки тому.

На європейських першостях Франція при цьому виступає слабкіше. Останній титул був здобутий ще з Дешамом у якості капітана у 2000-му. Одна з причин – провалений минулий Євро лідером команди Кіліаном Мбаппе. Новачок “Реала” всі свої 12 голів на великих турнірах провів на ЧС, тоді як у 2021-му Кіліан не зміг забити з 15 ударів, включно з 11-метровим у програній Швейцарії серії пенальті в 1/8.

Мбаппе отримав забій у спарингу з Люксембургом, але має вийти з перших хвилин у понеділок. А ось Тчуамені, який пропустив фінал ЛЧ, через травму поступиться місцем у старті Нголо Канте. Цікавий вибір Дешама в центрі оборони: Дідьє довго не довіряв Саліба, але після блискучого сезону захисник “Арсеналу” може витіснити Конате. Водночас Упамекано вважається основним, попри важкий сезон за “Баварію”.

Особисті зустрічі

На великих турнірах суперники зустрічалися тричі: у 1934-му Австрія перемогла на ЧС, Франція – на мундіалі-1982. Загалом у австрійців одна перемога в 10 останніх зустрічах проти “ле бле”, коли у відборі до ЧС-2010 вони перемогли у Відні 3:1. У Лізі націй 2022-го року в Австрії було зафіксовано нічию 1:1, а вдома французи перемогли 2:0.
Орієнтовні склади

Австрія: Пентц – Пош, Лінхарт, Траунер, Мвене – Лаймер, Зайвальд, Забітцер – Віммер, Грегорич, Баумгартнер

Франція: Меньян – Кунде, Саліба, Упамекано, Тео Ернандес – Канте, Рабьо – Дембеле, Грізманн, Тюрам – Мбаппе