Євро-2024. Група С. 1-й тур
16 червня. 22:00. Гельзенкірхен. “Фелтінс Арена”
Головний суддя: Даніеле Орсато (Італія)
Трансляція: Megogo Football 1

Новини Сербії

Підопічні Драґана Стойковича потрапили у відносно просту групу у рамках відбіркового етапу до Євро. Втім легка група не може гарантувати виходу на сам турнір, тому попітніти все ж довелось. Виступаючи там разом з Угорщиною, Чорногорією, Литвою та Болгарією, їм вдалось здобути 4 перемоги, 2 зіграти внічию та 3 рази програти. Підсумкове друге місце після Угорщини і спокійний вихід на чемпіонат Європи.

І навіть на самому головному турнірі групу сербів не назвеш групою смерті. Так, є очевидний фаворит квартету, проте поборотись зі Словенією та Данією цілком реально. Зараз у них зібралась непогана і вкрай міцна команда, серед лідерів особливо виділяється атака, де погоду можуть робити Александар Мітрович та Душан Влахович, трішки нижче можуть допомагати своїм партнерам Сєрґєй Мілінкович-Савич, Філіп Костич, Саша Лукич та інші. В обороні виділяються Нікола Міленкович та Страхінья Павлович. Тобто це колектив, що має не лише командний стиль без індивідуальностей, зірок світового футболу тут вистачає, незважаючи на те, що деякі з них виступають у Саудівській Аравії.

Останні матчі напередодні Євро стали неоднозначними в плані результатів: 2 перемоги та 2 поразки. Вдалось обіграти Кіпр та Швецію, особливо вразила перемога над Ісаком та компанією. А програли Австрії та росії. Цікаво, чи вдасться Стойковичу зібрати свою талановиту команду у колектив, що готовий терпіти, боротись і навіть нав’язувати власну гру?

Новини Англії

Напередодні будь-якого турніру ця збірна завжди є серед головних фаворитів. Буквально три роки тому, у рамках Євро-2020, команда Саутґейта вийшла до фіналу і програла там лиш у серії пенальті. Здається, що в принципі там все в порядку, але критика команди як від власних вболівальників, так і від міжнародної преси, не припиняється.

Команда, що сповнена неймовірної кількості талантів і в якої за виконавцями просідає тільки центр оборони, де не вистачає досвіду та сили Гаррі Маґуайра. Але все, що йде над обороною — це ледь не команда мрії. От тільки Ґарет виглядає не тим наставником, що зможе з неї витиснути максимум.

Здається, що проблеми у них можуть бути проти будь-якого суперника, як це сталось не так давно проти Ісландії, що змогла мінімально обіграти трьох левів на “Уемблі”. Виконавці є, але чи є стильна команда? Питання відкрите. Кваліфікаційний етап пройшов надзвичайно легко і просто, вони оформили вихід з непростої групи, але зараз настає вирішальний момент, неймовірний тиск. Що там буде з нервами?

Цифри та факти

  • Це буде перша в історії зустріч між цими збірними в офіційних матчах, раніше вони не зустрічались;
  • Англія виграла всього 1 зі своїх останніх 5 матчів напередодні старту Євро;
  • За останні 17 матчів Англія не змогла забити жодного голу у ворота своїх суперників всього двічі;
  • З останніх 10 матчів лише один Сербія завершила внічию.

Кадрова ситуація, орієнтовні склади

У Драґана Стойковича немає жодних проблем зі складом напередодні першого матчу Євро-2024. Всі гравці із заявки готові йти до бою.

Щодо Ґарета Саутґейта та його команди, то проблеми з пошкодженням є у Люка Шоу, який майже напевно пропустить гру. Також під питанням готовність Джона Стоунза, який нещодавно захворів в працював окремо від команди. Всі інші готові грати.

Сербія, 3-4-2-1: В. Мілінкович-Савич — Міленкович, Велькович, Павлович — Живкович, Ґудель, Лукич, Костич — С. Мілінкович-Савич, Тадич — Мітрович

Англія, 4-2-3-1: Пікфорд — Уокер, Стоунз, Ґейї, Тріпп’єр — Александер-Арнолд, Райс — Сака, Беллінґем, Фоден — Кейн