Збірна Італії почала захист титулу Чемпіона Європи. Почала, щоправда, у незручній ситуації. Після невиходу на Чемпіонат Світу-2022, зміни тренера під час Відбору на нинішній Євро, на тлі травм, блідої гри, критики та загального скептицизму. В дуже складній групі. Починати виступи в ній проти відвертого аутсайдера потрібно було впевнено.

Євро-2024, груповий етап. 1-й тур.

Італія – Албанія 2 : 1.

0 – 1. Байрамі – 1.

1 – 1. Бастоні – 11.

2 – 1. Барелла – 16.

Збірна Італії приїхала до Німеччини, аби захистити титул чемпіона Європи й змити ганьбу за пропуск останнього Мундіалю. Зробити це було непросто, адже апеннінці потрапили до “групи смерті” з Іспанією та Хорватією – з ними доведеться зустрітись у наступних турах. За такого розкладу “Скуадра” мала за будь-яку ціну перемагати міцну Албанію.

Щодо складу італійців було дві інтриги. По-перше, чи зможе зіграти Барелла, який востаннє виходив на поле аж 26 травня й пропустив багато тренувань? Лучано Спаллеті дав позитивну відповідь – Ніколо отримав місце в основі.

По-друге, було цікаво, яку схему обере алленаторе чемпіонів Європи. У відборі основною була 4-3-3, однак ближче до турніру Італія перейшла на 3-4-3 – більш зручно для лідерів Інтера, від яких збірна сильно залежить. При цьому менш зручна для Ді Лоренцо, у якого зростало навантаження. “Адзуррі” обрали четвірку з Калафйорі в центрі оборони.

Італійці, як завжди, гучно відспівали гімн – а вже за 23 секунди після стартового свистка Вестфаленштадіон заревів по-албанськи. Збій дала чи не найсильніша зв’язка з Інтера. Дімарко у простій ситуацій вкинув аут до власного штрафного, однак м’яч перехопив Байрамі.

Бастоні ж розгубився й нічого не зробив із Надімом, дозволивши розстріляти ворота з близької відстані. 1:0! Албанія забила найшвидший гол в історії чемпіонатів Європи, побивши рекорд країни 404 з Євро-2004.

Протягом кількох наступних хвилин албанці активно працювали на чужій половині. Був навіть заблокований удар Асані з правого кута штрафного, однак вже на 11-й хвилині рахунок зрівнявся. Чемпіони Європи розіграли кутовий, Пеллегріні подав на дальню стійку, а Бастоні перестрибнув екс-ворсклянина Сефері та замкнув головою. 1:1!

Надалі контроль гри цілковито перейшов до “Скуадри”. Збірна Албанії до кінця першого тайму нічим не відповідала, відсиджуючись у низькому блоці. Рідкісні спроби вийти в контратаку не проходили – не в останню чергу через готовність італійців до тактичних фолів, однак не менше значення відігравали високі позиції центрбеків “адзуррі”. Вони роздавали паси й зустрічали “орлів” за центральним колом на чужій половині.

Що найбільш важливо, перевага Італії вилилась у другий гол вже на 16-й хвилині. Затяжна позиційна атака завершилась заблокованим ударом Скамакки та відскоком на лінію півкола – а Барелла звідти завдав потужного удару в дотик. 2:2!

Таким чином, Нікола став найкращим бомбардиром у заявці “Скуадри” на Євро-2024. У його активі 10 голів.

Деякий час албанці тримались гідно, однак в останній 15-хвилинці першого тайму оборона почала сипатись. Зокрема, на 33-й хвилині шикарний розрізний пас від Жоржінью вивів Фраттезі віч-на-віч – його удар з близької відстані Стракоша перевів у каркас. На 40-й він же парирував замикання Скамакки метрів з шести, а на 2-й компенсованій К’єза закинув м’яч на дальню стійку. Пеллегріні замикав плечем, але у площину не влучив.

Відпочивати команди відправились за рахунку 2:1 на користь Італії. Здавалося, що у другому таймі підопічні Лучано Спаллетті доб’ють Албанію – причому досить швидко. Втім, чемпіони Європи примудрилися розчарувати своїх прихильників.

Ні, провалу не сталося. “Адзуррі” продовжили домінувати, володіючи м’ячем 64% ігрового часу, однак збірна завдала всього 4 удари по воротах балканців. Із них вдалося витиснути два моменти. Так, на 60-й хвилині К’єза бахнув з лінії півкола після помилки захисника, але м’яч пролетів повз ліву дев’ятку! На 80-й же Дімарко змістився з флангу й пробив низом у ближній – Стракоша впорався.

Під кінець зустрічі Італія почала трішки сушити гру, що було ризиковано. На останній хвилині основного часу албанці могли покарати за такий футбол – Калафйорі у штрафному помилився при перехопленні діагоналі на Маная, дозволивши пробити з правого кута воротарського. Сфера прокотилася паралельно воротам!

Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу апеннінців з рахунком 2:1 – “Скуадра” набирає три очки й займає другу позицію, поступаючись Іспанії за різницею голів. Албанія залишається третьою, випереджаючи хорватів за тим же принципом.