Іспанія та Хорватія розпочали боротьбу в “групі смерті”. Востаннє команди зустрічалися у фіналі Ліги націй – “ла роха” виграла по пенальті. На минулому Євро іспанці також обіграли “картатих” в 1/8 фіналу.

Євро-2024, груповий етап. 1-й тур.

Іспанія – Хорватія 3 : 0.

1 – 0. Мората – 29.

2 – 0. Фабіан Руїс -32.

3 – 0. Карвахаль – 45+2.

Іспанія та Хорватія потрапили в “групу смерті” разом з Італією та розпочали боротьбу очним матчем. Їхні поєдинки зазвичай дарують видовище, як, наприклад, в 1/8 фіналу минулого Євро.

Але стартові пів години сьогодні перетворилися в колискову: спершу іспанці стерильно ганяли м’яч з рідкісними закиданнями на швидких Вільямса та Ямала, а потім хорвати будували затяжні атаки.

У Хорватії один з найстаріших складів на турнірі, особливо це стосується середньої лінії. Модрічу, Ковачічу і Брозовічу, який провів останній сезон в ритмі Саудівської Аравії, на трьох 99 років.

Через повільність у центрі поля “картаті” пропустили два голи за дві хвилини. Руїс побачив дірку та віддав вертикальний пас Мораті – капітан відкрив рахунок, реалізувавши вихід на голкіпера.

А через декілька миттєвостей Фабіан сам скористався немобільністю опорної зони Хорватії. Хавбек ПСЖ прибрав Модріча, не помітив Брозовіча та подвоїв перевагу “ла рохи”.

Модріч відіграв дуже слабко: 80% програних дуелей, жодного пасу на загострення. Очевидно, що Лука отримав одну з найгірших оцінок від статистичних порталів. Здається, не та легенда Реала вирішила йти на пенсію.

Після кожного пропущеного гола хорвати відповідали власним моментом, здебільшого внаслідок активності Майєра на правому фланзі. Він і сам мав нагоду, і створив супершанс для Гвардіола, який не влучив у ціль.

Хорватія не виглядала безнадійно, але значно гірше завершувала атаки. З ударами Ковачіча та Брозовіча легко впорався воротар. Іспанія тим часом продовжила забивати.

“Картаті” напрацювали на гол, однак м’яч вперто не залітав у ворота Іспанії. У володіннях Сімона виникла пожежа, але під удар Станішіча в хокейному стилі ліг Кукурелья, а воротар зняв м’яч з голови Крамаріча.

Іспанія спробувала подарувати гол супернику – Сімон загрався у штрафному та привіз пенальті. Але навіть так хорвати не забили: удар Петковіча з 11 метрів взяв воротар, а реалізоване добивання скасували через офсайд.

Ямал – наймолодший гравець в історії Євро. 16 років і 338 днів. Дивовижно, але зовсім не помітно, що Ламіну бракує досвіду. Він був сміливим і ефективним. Йшов у дриблінг на трьох, постійно загострював.

Наприкінці першого тайму Ямал після стандарту закинув у штрафний, а Карвахаль знайшов сліпу зону між захисниками та оформив розгром. На початку другого Ламін міг асистувати ще Мораті, міг забивати й сам.

75% успішності дриблінгу, три паси під удари, два створені моменти. Майстерність, швидкість, холоднокровність – все на місці. Прекрасний дебют на Євро для перлини Барселони.