Колишній головний тренер «Шахтаря» та «Динамо» Мірча Луческу розповів, що відвідає матч між збірними України та Румунії на Євро-2024 та заявив, що війна в Україні може стати мотивацією для українських футболістів на матчах турніру.

– Багато футболістів дуже оптимістично дивляться на шанси Румунії вийти з групи. Ви поділяєте це почуття?

– Я не можу відповісти на це питання, тому що все, що я скажу, може бути інтерпретовано по-різному. Я їду до Німеччини в неділю на гру, але зараз нічого не можу сказати. Було б прикро, якби мої слова неправильно тлумачили.

– Добре, але загалом, як, на вашу думку, покаже себе Румунія?

– Ви знаєте, як це. Кожна команда, яка там є, яка отримала місце на Євро, має шанс пройти групу. Наполеон казав: «У кожного солдата в ранці лежить маршальський жезл». Щось подібне є і у нас. Ми можемо очікувати, що будь-який румунський футболіст може стати маршалом.

– Як дивитися на Україну, яка переживає пекельний конфлікт? Як на команду, яка черпатиме всі сили з болю, пережитого співвітчизниками вдома?

– Напевно, це буде чудовою мотивацією. І для тих, хто грає за кордоном, хто виїхав у складних умовах, думаючи про те, що залишає, так і для футболістів, які активно виступають у чемпіонаті України, тому що вони хотіли б отримати контракти за кордоном.

Повірте, непросто бути активним у чемпіонаті, матчі якого проходять з перервами, без глядачів, з поїздками лише на автобусі, з усіма страхами.

І, головне, нелегко грати у футбол, знаючи, що десь гинуть люди, твої співвітчизники, – сказав Луческу.

Матч між збірними України та Румунії відбудеться 17 червня, початок о 16.00.