Чемпіонат Європи. Група В. 1-й тур
15 червня. Берлін. “Олімпіаштадіон”
Іспанія 19:00 Хорватія
Арбітр: Майкл Олівер (Англія)
Трансляція: MEGOGO Футбол 1

Новини Іспанії

Іспанія провалилася на останньому ЧС, але далі виграла Лігу націй – причому у Хорватії — а потім дуже легко і на класі пройшла на Євро.

Команда Луїса де ла Фуенте дуже любить громити лузерів – 7:1 з Грузією, 6:0 з Кіпром; у двох останніх спарингах з Північною Ірландією та Андоррою знову провели по 5 м’ячів. При цьому з упертими командами, що контратакують, буває по-різному – Шотландію дотиснули (2:0), а ось Колумбію не змогли (0:1).

Іспанія традиційно сильна на Євро – вона вигравала його тричі (1964, 2008, 2012). Крім того, тренер де ла Фуенте раніше вигравав Євро в категоріях U-19 і U-21. За досвід у цьому складі відповідають Карвахаль. Начо і, звісно, 38-річний Навас. За швидкість – Ніко і Ямаль. Лідер – Родрі з “Ман Сіті”.

Новини Хорватії

Якщо “Фурія” обожнює Євро, то хорвати навпаки – феєрять на ЧС, але на континентальних першостях навіть до півфіналу жодного разу не добиралися.

Ба більше, в минулому циклі вони з величезними труднощами посіли прохідне 2-е місце. Дві поразки поспіль від Уельсу і Туреччини відкинули “Шашкових” за борт, але у валлійців не вистачило стабільності це використати. Мабуть, щоб заново набути впевненості, Хорватія після цього грала товарняки тільки зі слабкими Тунісом, Єгиптом і Північною Македонією – всі були виграні.

Ну, і останній спаринг, найсвіжіший — 2:1 з Португалією, це вже було дуже круто. Видно, що Златко Далич перебудував команду; Модрич керує грою, інші за нього борються – як в Аргентині Скалоні за Мессі. Якість атакерів при цьому просіла з часів Манджукича, зате оборона міцна – 6 “сухарів” у 10 останніх матчах.

Іспанія – Хорватія: статистика особистих зустрічей

Загалом команди зустрічалися 10 разів, і Іспанія виграла 6 зустрічей – зокрема останню, у фіналі Ліги націй по пенальті.

Також свіжа в пам’яті перемога “Фурії” 5:3 у додатковий час на Євро-2020. Ну, а останній успіх “Шашкових” з іспанцями стався в Лізі націй восени 2018-го (3:2).

Орієнтовні склади

Хорвати мають сумніви щодо Івана Перишича – здається, ветеран ще не готовий після травми і почне матч на лаві запасних.

В іспанців є проблеми з фізикою у Ляпорта – ймовірно, його замінить Начо. Ну, і є спірні позиції, де вже тренер вирішить, хто зіграє – Меріно чи Фабіан Руїс, а ще Ольмо чи Ніко.

Іспанія: Сімон – Карвахаль, Начо, Ле Норман, Грімальдо – Педрі, Родрі, Меріно – Ямаль, Мората, Ніко Вільямс

Хорватія: Ливакович – Станишич, Шутало, Понграчич, Гвардіол – Брозович, Ковачич, Модрич – Маєр, Будимир, Крамарич