Головний тренер Агробізнесу Олександр Чижевський ексклюзивно для «УФ» розповів про минулий сезон, зміни у команді та перспективи клубу.

Колись Агробізнес вибивав Шахтар із Кубка України та називався в числі потенційних претендентів на вихід в УПЛ. Але через війну клуб із Волочиська, що на Хмельниччині, призупинив свої виступи. Більшість гравців Агробізнесу після початку повномасштабного вторгнення не повернулися з закордонних зборів, тож склад формували з нуля.

Незважаючи на те, що керівництво клубу зайняте обороною країни, Агробізнес знайшов можливість відновити виступи в ПФЛ після півторарічної паузи. За підсумками минулого сезону Агробізнес зайняв восьме місце в групі «Чемпіонська» Першої ліги.

В ексклюзивному інтерв’ю сайту «Український футбол» головний тренер волочиської команди Олександр Чижевський підбив підсумки кампанії 2023/24, а також розповів про останні новини клубу.

– Олександре Арсенійовичу, нещодавно завершився сезон у Першій лізі. Чи задоволені виступами Агробізнеса?

– Більше задоволений першою частиною сезону, тому що команда вийшла в Чемпіонську групу. Зрозуміло, що завжди хочеться кращого.

Більш за все насторожило, що ми багато пропускали. До зими ми були на другому місці за пропущеними м’ячами у своїй групі, але навесні щось змінилося і багато пропускали. Це, звичайно, не сподобалось. Але на це є свої причини, бо команда збиралася з нуля і те, що ми вийшли у Чемпіонську групу – це великий плюс.

– Агробізнес міг зайняти більш високе місце у групі «Чемпіонська»?

– У цій групі зібралися всі сильні команди і було цікаво себе перевірити. В принципі, як для першого року [після відновлення виступів ФК Агробізнес], я задоволений. Футболісти відчули, що таке Перша ліга, тепер будемо намагатися рости з кожною грою і прогресувати.

– Що можете сказати про зміни у команді?

– Команду залишили Андрій Попович, Микола Квасний, Владислав Тишинінов, Дмитро Шостак, Денис Галенков та Семен Даценко.

– А щодо новачків?

– Вони вже є, але прізвища озвучу на початку липня, бо є свої нюанси. Офіційно повідомимо, коли вже будуть підписані контракти.

– Не розглядаєте повернення півзахисника Віталія Равлика з Карпат?

– Равлик на контракті у Карпатах, як ми його повернемо?

– Яка доля іншого вінгера – Дениса Галенкова, якого ви орендували у тих-таки Карпат?

– У Галенкова закінчилася оренда з Агробізнесом, тому він буде шукати, мабуть, щось краще для себе. На сьогоднішній день я не розглядаю цих футболістів.

– Можете підтвердити, що Агробізнес підпише декількох гравців Скали 1911?

– Повторюсь, я не можу детально говорити щодо новачків, все стане відомо, як тільки підпишемо контракти.

– ФК Куликів-Білка дебютуватиме у Другій лізі. Вони не зверталися до вас щодо повернення деяких футболістів?

– У гравців є контракти і якби я не розраховував на них, то це була б інша ситуація. Тому ми це питання навіть не піднімаємо.

– Вболівальники ще пам’ятають історичну перемогу Агробізнеса над Шахтарем (1:0) у Кубку України. Чи є у планах боротися за високі місця в наступному сезоні?

– Розумієте, для цього потрібно спочатку починати з інфраструктури, щоб це було поступово, а не поставити завдання, щоб просто поставити. Це має бути послідовність. Коли клуб буде готовим до цього, тоді можна буде про щось конкретно говорити. Це має вирішувати президент.

– До речі, є питання щодо керівництва, яке боронить Україну на війні. Як часто вони на зв’язку з клубом, як взагалі у них справи?

– Зрозуміло, що зараз менше часу з ними контактуємо, але на зв’язку з президентом, з віцепрезидентом і з іншими представниками клубу. Зрозуміло, що зараз менше виходить спілкуватися, бо вони на війні, але по можливості, раз-два в місяць ми виходимо на зв’язок і обговорюємо різні питання щодо діяльності клубу та команди.

Всі розуміють, що зараз важко, але буде перемога – все тоді повернеться і буде все гаразд. Можливо, тоді і завдання будуть більш серйозніші. Зараз головне завдання – перемогти у війні.