Головний тренер юнацької команди “Шахтаря” U-19 Олексій Бєлік підбив підсумки минулого сезону, за підсумками якого “гірники” посіли друге місце в чемпіонаті, поступившись чемпіонством “Динамо”.

“Неоднозначний сезон. З одного боку, ми завершили чемпіонат на другій сходинці турнірної таблиці, хоча хотіли б у статусі лідера, тому що “Шахтар” завжди має бути на перших місцях. З іншого боку, вважаю, що причина цього криється не в рівні нашої гри, а в тому, що відбувалося поза футбольним полем. Про це вже багато було сказано протягом сезону, але я просто хочу нагадати ці моменти. Суперники “Динамо” переносили свої домашні матчі до Києва, і виходило так, що “Динамо” гостьові поєдинки проводило на власному полі. Це вже є і порушення регламенту, і просто непорядний хід з точки зору чесної конкурентної боротьби. До того ж кияни переносили матчі, які мали грати на полях зі штучним покриттям, на натуральні газони, що давало їм перевагу. Натомість “Шахтар” змушений був грати на синтетиці гостьові зустрічі, навіть з урахуванням того, що наша команда мала більш напружений графік і складніші умови, адже паралельно представляла країну в Юнацькій лізі УЄФА. Звісно, це не виправдання, але ці фактори все ж таки ставали додатковими складнощами для нашої команди та мали певний вплив на результати в боротьбі за чемпіонство.

Що стосується “Шахтаря”, то я вважаю, команда прогресувала і демонструвала хороший, комбінаційний футбол. Ми робили те, що вимагало керівництво – використовували атакувальний стиль гри, який би сподобався вболівальникам. Навіть якщо згадати провальні поєдинки з “Ворсклою” U-19 і “Оболонню” U-19, то в цих матчах у нас було багато гольових випадків, які не реалізували. Але це, напевно, особливості юнацького футболу, в якому відсутня належна стабільність, із чим і в нас були проблеми. Якщо проаналізувати те, скільки виконавців упродовж сезону грали на різних позиціях, то можна зробити висновок, що відчувалася відсутність стабільності складу з різних причин, коли, наприклад, гравці травмувалися, відбували дискваліфікації, від’їздили до першої команди та викликалися в розташування збірних. При цьому вважаю, що із завданням демонструвати хорошу гру, таким чином удосконалюючи свої навички, ми впоралися, але причини поза футбольним полем посприяли тому, що за підсумками сезону ми посіли друге місце”, – розповів Бєлік.