На Євро-2024 не зіграють чимало зіркових футболістів: Куртуа конфліктує з тренером збірної Бельгії, а Норвегія, за яку виступають Холанд та Едегор, не пройшла відбір.

У матчах Євро-2024 вболівальники не побачать багатьох зіркових футболістів. Причини різні – конфлікти з тренером, травми, чи погана форма. А норвежці Ерлінг Холанд та Мартін Едегор зі своєю збірною не пройшли відбір. Тим часом збірна України продовжує підготовку до Євро-2024.

Норвежці пропустять Євро-2024

На Євро-2024 не зіграють дві зірки АПЛ. Чемпіонат Європи пропустить один з найдорожчих футболістів світу Ерлінг Холанд. Трансферна ціна футболіста оцінюється у 180 мільйонів євро. Також на полях Німеччини не буде лідера лондонського Арсенала Мартіна Едегора.

Причина відсутності – невихід збірної Норвегії на Євро-2024. Збірна посіла у своїй відбірковій групі третє місце, пропустивши вперед збірні Іспанії та Шотландії. А от збірна Грузії, яка фінішувала четвертою, на Євро вийшла. Грузини виграли плей-оф відбору і вперше в своїй історії зіграють на чемпіонаті Європи.

Переможець ЛЧ не поїде на Євро

Голкіпер Реала Тібо Куртуа не потрапив у заявку збірної Бельгії. Формально, тренер збірної Доменіко Тедеско пояснив це тим, що воротар не готовий до Євро. У Куртуа дійсно була важка травма. Але голкіпер відновився і у фіналі Ліги чемпіонів продемонстрував, що перебуває у чудовій формі. Справжньою причиною міг стати конфлікт між голкіпером та тренером.

“Відсутність Куртуа? В нас з ним було відверте спілкування. Остання інформація, яку ми отримали, – це те, що він не готовий до Євро. Він знає свої можливості найкраще. Подивимося, хто стане першим воротарем. У нас є три фантастичні кіпери.

Щодо футболу, то ми не плануємо змінювати наш ігровий стиль. Ми маємо намір додати деякі нові елементи. Однак змінювати наше бачення, наш стиль гри ми не будемо”, – сказав Доменіко Тедеско.

Тренер робить непростий вибір

Коли в країні підбирається сильна когорта футболістів, перед тренером збірної часто стоїть непростий вибір. Така ситуація склалась у збірній Німеччини. Головному тренеру команди Юліану Нагельсманну довелись відчепити від заявки на Євро Матса Хуммельса та Леона Горецку.

“Я довго розмовляв з ними обома. Вони дуже розчаровані, їх можна зрозуміти. Раніше, коли я тренував клуби, мені було важко вести подібні розмови. Це неприємно, мені це не подобалося робити. Бо хочеться включити всіх…

Зрештою, як головний тренер, я маю приймати рішення на користь команди. Вони зробили все, щоб потрапити на Євро. Я спробував пояснити, чому їх не включили до складу. Зрозуміло, що вони засмучені. Розмова пройшла непогано, але, звичайно, у житті бувають і приємніші розмови.

Такі розмови завжди є емоційними. Люди реагують по-різному. Хтось нічого не говорить телефоном, інші хочуть отримати точне пояснення. Мені боляче оголошувати такі рішення, вони ранять. Нормально, що виникають емоції, але жодна із сторін не була налаштована вороже”, – зізнався головний тренер збірної Німеччини.

Зовсім інша ситуація склалась у Маркуса Решфорда. Форвард Манчестер Юнайтед забив у АПЛ лише сім м’ячів. А враховуючи конкуренцію у збірній Англії, цього результату замало. Отже він теж буде дивитись Євро-2024 по телевізору.

Травми завадили мрії

Ще чотирьом зірковим гравцям зіграти на Євро-2024 завадили травми. Іспанець Іско зламав ногу у матчі, який для Бетіса майже нічого не вирішував. Гравець збірної Франції Люка Ернандес порвав хрести і слідом за ЧС-2022 пропустить Євро-2024. Захисник Реала та збірної Австрії Давід Алаба не встиг відновитись від травми. А захисник збірної Італії Франческо Ачербі отримав пошкодження вже після оголошення попередньої заявки.