Ліга Конференцій. Фінал 29 травня.
22:00. Афіни. “ОПАП Арена”
“Олімпіакос” – “Фіорентина”
Головний арбітр: Артур Соареш Діаш (Португалія)

Стан команд

Сьогодні в будь-якому разі відбудеться історичне досягнення. Греція у фіналі Єврокубків вдруге в історії та вперше з сезону 1970/71. Тоді “Панатинаїкос” програв Кубок Чемпіонів. Наразі “Олімпіакос” може взяти перший Євротрофей. “Фіорентина” ж може взяти свій другий Євротрофей в історії та перший з 1961-го року, а також перший трофей взагалі з 2001-го.

В плані безпеки підготовка також безпрецедентна. Заборонено збори та марші вболівальників “Олімпіакоса” в районі стадіону, який, звісно, є бастіоном АЕКа, в районі розміщено різне озброєння аж до антидронових кулеметів, заборонено польоти будь-яких апаратів в районі на висоті нижче 1500 метрів, включаючи гелікоптери та маленькі літаки.

“Фіорентина” йшла до фіналу важко та драматично. Групу виграла завдяки голу на 73-ій хвилині шостого туру, хайфський “Маккабі” пройшла в 1/8 фіналу завдяки переможному голу на 95-ій хвилині, “Вікторію” Пльзень – в овертаймі після двох 0:0, “Брюгге” – завдяки голу вдома на 91-ій хвилині та в гостях на 85-ій. Причому переможні голи Хайфі, Пльзені та Брюгге забила в чисельній більшості.

“Олімпіакос” в одні ворота поступився в групі Ліги Європи “Фрайбургу” та “Вест Хему”, а випередження “Бачки Тополи” забезпечив лише в останньому турі. Потім у Лізі Конференцій здобув два 1:0 над “Ференцварошем”, поступився вдома тель-авівському “Маккабі” (1:4), але на виїзді здобув 4:1, а в овертаймі – 6:1. Втратив 3:0 вдома над “Фенербахче”, зігравши 3:2 і зрештою перемігши лише у серії пенальті.

Відсутня була драма у півфіналі. Натомість, там відбулася сенсація. “Олі” легко та весело пройшов “Астон Віллу” фахівця з Єврокубків такого калібру Унаї Емері – 4:2 в гостях та 2:0 вдома.

Причому драми почалися ще влітку у Кваліфікації. Тоді “Олімпіакос” уникнув додаткового часу проти “Генка” завдяки голу на п’ятій доданій хвилині до основного, а “Фіорентина” – додаткового часу з віденським “Рапідом” на 90-ій хвилині.

При цьому в місцевих лігах обидві команди виступили маловдало. “Олімпіакос” від початку відставав, тому й двічі змінив тренерів – Карлуш Карвальял замість Дієго Мартінеса, потім Хосе Луїс Менділібар. В результаті завершив лише третім. “Фіорентина” знову посіла восьме місце у Серії А. Вище сьомого вона не була з сезону 2015/16. Тож цей трофей для обох дуже важливий.

Обидва тренери були у фіналі Єврокубку й рік тому. Вінченцо Італьяно та “Фіорентина” – цієї ж самої Ліги Конференцій. Поступившись “Вест Хему” через гол на 90-ій хвилині. Нині вони говорять про злість, пристрасне бажання реваншу, а також про цінність досвіду того фіналу. А Менділібар виграв з “Севільєю” Лігу Європи, ще й перемігши італійців у фіналі – “Рому”. Про його досвід також багато говорять.

Обидва тренери заявляють, що не очікували потрапити до цих фіналів. Шанобливо говорять про суперника. При цьому Менділібар повідомляє, що не готує команду якось особливо, а як до звичайного матчу і вважає, що переможе той, хто менше помилиться. А Італьяно якраз налаштовує гравців як на останній матч в кар’єрі і заявляє, що переможе той, хто матиме більше вогню.

Для “Фіорентини” цей фінал особливий ще й тому, що Італьяно, швидше за все, йде. Для гравців це шанс переконати його залишитися або проводити як слід. Крім того, перемога “фіалок” виведе до Єврокубків дружній “Торіно”. Італьяно хоче виграти і для “наших друзів”. І, звісно, хоче виграти в пам’ять про Генерального директора Джо Бароне, який помер у березні.

“Фіорентина” дуже полюбляє володіти м’ячем, домінувати. При цьому діє не дуже швидко, створює не надто багато. “Олімпіакос” саме грає швидко, високо пресингує великими силами, але необов’язково володіє м’ячем у великих відсотках.

В чому команди схожі – так це в слабкій обороні. 17 пропущених на двох в 12-ти матчах, починаючи з 1/8 фіналу. Натомість, і 27 забитих в них. При цьому “Фіорентина” забила менше – 11, але й пропустила менше – сім. Різниця “Олімпіакоса” – 16:10. Втім, під час цих 12 матчів у обох були й такі, в яких вони не забивали (не рахуючи серії пенальті) і в яких не пропускали. Кадри

Постійні дилеми “Фіорентини” – Міленкович, Кварта та Раньєрі на дві позиції в центрі оборони в 4-2-3-1, її правий фланг – Додо або Кайоде, побудова в центрі поля – атакувальний півзахисник Бонавентура як опорник, а форвард Бельтран – як атакувальний півзахисник або ж традиційний опорник Данкан або Мандрагора поруч з Артуром і тоді Бонавентура або Бельтран вище.

Також після травми Соттіла завжди відкрито питання щодо лівого флангу атаки. Там можуть зіграти форварди Куаме та Бельтран, а також центральні атакувальні півзахисники Бонавентура та Барак та вінгер Іконе. На правому фланзі все ясно – лідер команди в атаці Ніко Гонсалес. На його рахунку п’ять голів у всіх турнірах за останні 42 дні.

Нині додається ще одна проблема. Важку працю форварда Белотті хвалять всі, але він зовсім не забиває. Один гол у всіх турнірах з 12-го лютого. Нзола, Бельтран та Куаме забивають не набагато більше, але забивають.

В “Олімпіакосі” дилем менше. Один з небагатьох греків у складі Апостолопулос може посунути Кіні ліворуч в обороні, Річардс та Ортега – кандидати і там, і в центрі. Колишній гравець “Фіорентини” Стеван Йоветич та досвідчений гравець збірної Греції Масурас, португалець Хорта можуть посилити в атаці. Хоча там сильніший капітан команди Фортуніс та португалець Поденсе.

36-річний Іборра, чотириразовий переможець Ліги Європи з “Севільєю” та “Вільярреалом”, солює у центрі поля. А 30-річний марокканець Аюб Ель-Каабі – відкриття сезону в турнірі з десятьма голами (плюс п’ятьма у Лізі Європи). П’ять з шести командних голів у ворота “Астон Вілли” забив саме він. На запитання, як збирається зупиняти його, Італьяно відповів, що привіз ланцюги та замки.

57 відсотків голів команди у сезоні у всіх турнірах забило тріо – Ель-Каабі-Поденсе-Фортуніс.

“Олімпіакос”: Цолакіс, Родіней, Рецос, Кармо, Ортега, Іборра, Хессе, Фортуніс, Чікіньо, Поденсе, Ель-Каабі

“Фіорентина”: П. Терраччьяно, Додо, Міленкович, Кварта, Бірагі, Артур, Мандрагора, Бонавентура, Н. Гонсалес, Белотті, Бельтран

Цифри та факти

  • Команди ніколи не зустрічалися в офіційних матчах
  • “Фіорентина” програла чотири з п’яти своїх фіналів Єврокубків. Мадридському “Реалу” у фіналі Кубка Чемпіонів-1957, мадридському “Атлетіко” у фіналі Кубка Кубків-1962, “Ювентусу” у фіналі Кубка УЄФА-1990 та “Вест Хему” у фіналі Ліги Конференцій-2023. Перемігши лише “Рейнджерс” у фіналі Кубка Кубків-1961.
  • Для “Олімпіакоса” це перший фінал Єврокубка
  • “Фіорентина” не виграла чотири з п’яти останніх матчів Ліги Конференцій в основний час, зігравши їх внічию за однієї перемоги. Не виграла п’ять з останніх семи, зігравши їх внічию за двох перемог. До того ж, обидві перемоги було здобуто голами у доданий час
  • “Фіорентина” програла лише один Єврокубковий матч цього сезону – перший, у серпні. “Олімпіакос” програв п’ять, якщо не рахувати серію пенальті
  • “Фіорентина” виграла лише два з п’яти останніх матчів у всіх турнірах (дві нічиї, одна поразка). Обидва переможні голи забив опорник Артур, зокрема, на 13-ій доданій хвилині останнього матчу команди – проти “Кальярі” у лізі (3:2). При цьому “фіалки” програли лише один матч з останніх семи – чотири перемоги, дві нічиї
  • “Олімпіакос” виграв лише один матч у всіх турнірах з останніх трьох (нічия та поразка), але програв в основний час лише два з останніх 12-ти (вісім перемог, дві нічиї)
  • Хосе Луїс Менділібар може стати першим тренером, який виграв Єврокубки два роки поспіль з двома різними командами, після Рафи Бенітеса, який виграв Кубок УЄФА-2003/2004 з “Валенсією” та Лігу Чемпіонів-2004/05 з “Ліверпулем”