8 травня. 13:30. Серія А. 36-й тур
Спеція. “Альберто Пікко”
“Спеція” – “Аталанта”
Головний арбітр: Фабіо Мареска

Неділя у Серії А розпочнеться останнім українським дербі у сезоні. Віктор Коваленко разом зі своєю “Спецією” прийме Руслана Малиновського та “Аталанту”, якій він належить. Прийме після того, як обидва відзначилися у попередньому турі. Ось лише відзначилися по-різному. Другий заробив асист, який врятував його команду від поразки на 88-ій хвилині, перший втратив м’яч, що призвело до пропущеного на 89-ій хвилині. Втім, результати того туру засмутили обидві команди. Тож завтра обом потрібна перемога.

“Спеції” у боротьбі проти вильоту дороге кожне очко. Після перемог над прямими конкурентами “Кальярі” та “Венецією” вона вже думала, що врятувалася від вильоту. Перемогу над останньою святкувала бурхливо. Але раптом прокинулися інші – “Салернітана” та “Дженоа”. Як результат – від 18-го місця відокремлює п’ять очок та одна команда. Не так мало за три тури до фінішу, але не слід засинати. А лігурійці заснули. Крім тих двох перемог та однієї 0:0, в останніх 11-ти турах вони лише програвали.

Тепер на них чекають два матчі вдома проти “Аталанти” та “Наполі”, при тому, що проти інших команд Топ-9 вдома не набрали жодного очка. Зокрема, й тиждень тому проти “Лаціо”. Тоді вони тричі зрівнювали рахунок, але зрештою програли через гол захисника Ачербі з офсайду. Суддівська бригада, що не перевірила епізод на відео на положення поза грою, відсторонена до кінця сезону, але від цього Тьяго Мотті не легше. Головний тренер дуже емоційно говорив про несправедливість, визнавав, що лютує.

“Аталанті” одного очка від цього матчу не вистачить. Вона на восьмому місці, поза Єврокубковою зоною. “Фіорентині” поступається лише за різницею м’ячів, “Ромі” та “Лаціо” – трьома очками, тобто шансів достатньо. Але у неї попереду матч з “Міланом”, який люто бореться за Скудетто. Тому перемагати в іншому матчі набагато слабшу команду, якій очки не такі потрібні, просто зобов’язана. Щоправда, це легше сказати, аніж зробити. Вона сама зараз слабка, в останніх шести матчах набрала лише п’ять очок.

Проти байдужого середняка “Торіно” їй довелося повертатися з 2:4 на 4:4 наприкінці. Проти аутсайдера “Салернітани” також довелося здобувати нічию (1:1) в самому ендшпілі. Вона виглядає загальмованою, відстороненою, недостатньо зібраною, думає про кадрову революцію влітку. Про закінчення ери. Можливий навіть відхід Джан П’єро Гасперіні. Про поточну боротьбу вона думає значно менше і, якби не постійні втрати очок конкурентів, втратила б шанси на Єврокубки.

У двох очних матчах в Бергамо, що відбулися після повернення “Спеції” до Серії А, “Аталанта” перемогла з результатами 3:1 та 5:2 (цього сезону). А ось матч у Спеції завершився з рахунком 0:0. Команда Мотти полюбляє пресингувати, його запитували про це, вказуючи на проблеми цьогорічної “Аталанти” під пресингом. Але й вміє грати обережно від оборони проти грандів. Неясно і як гратиме “Аталанта”. Почне нарешті боротися, бігати з першої хвилини, а не з 80-ої?

Кадри

Коваленко і до своєї помилки не був фаворитом на місце в стартовому складі. В тому матчі він вийшов на заміну на 82-ій хвилині, цей також має розпочати у запасі. Тим більше, що Сімоне Бастоні оговтався від травми, а Кевін Агудело та Даніеле Верде грають дуже добре. Хоча Віктору слід чіплятися навіть за мінімальні шанси. З сезону 2022/23 у Серії А обмежать кількість оренд гравців старше 23-ох років, дозволених одному клубу, до восьми, і тому знайти команду та ігрові хвилини буде значно складніше.

Щодо інших позицій, то дискваліфікація першого воротаря Проведеля скасована, а центрального захисника Ерліча завершилася. Обидва повинні бути у стартовому складі.

У “Аталанти” під питанням участь форварда Сапати. Тому неясно, чи продовжить Гасперіні грати з його зв’язкою з Муріелем, чи випустить більше півзахисників. Точно гратиме автор голу проти “Салернітани” Пашаліч, який забив вже в третьому матчі поспіль. Претендує також голландець Коопмейнерс. Цілком може бути автор класного пасу на Маріо Малиновський (третій асист у сезоні). Понад 35 хвилин у матчі ліги Руслан не грав з третього квітня, та й тоді був замінений в перерві.

На інших позиціях особливих проблем немає.

“Спеція”: Проведель, Аміан, Ерліч, Ніколау, Реца, Ківьор, Маджоре, С. Бастоні, Гьясі, Манай, Агудело

“Аталанта”: Муссо, Деміраль, Паломіно, Джимсіті, Хатебур, Де Роон, Фройлер, Дзаппакоста, Пашаліч, Малиновський, Муріель